För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Från vattenskräck till prisbelönt simskolebusiness

Hon överkom sin egen vattenskräck och lärde sig simma för fem år sedan. Nu har 24-åriga Muna Idow byggt sitt första bolag, Mermaid Simskola, för att hjälpa fler att övervinna samma rädsla, särskilt vuxna. ”Jag vet vilket självförtroende och vilken frihetskänsla det ger att äntligen kunna simma.”
Publicerad 31 aug 2022
Muna Idow är den prisbelönta entreprenören bakom Mermaid Simskola i Göteborg. Bläddra för att se fler bilder. Foto: Cornelia Jönsson.

Muna Idow är född i Somalia och växte upp på flykt med familjen i olika länder i Afrika. Därmed lärde hon sig aldrig att simma. Hon var fascinerad av vatten samtidigt som hon fick höra att havet var farligt och att stranden inte var någon plats för flickor. Som 17-åring kom hon och familjen till Sverige och Muna kunde ta sina första steg mot att övervinna den där rädslan. Efter två år i Sverige lyckades hon, medan hon gick i gymnasiet.

– Jag var tvungen att kunna simma för att få godkänt betyg i idrott. Men det var svårt att få plats i simskola. Jag gick till Frölundabadet, tog på mig flytdynor och försökte härma de som kunde simma, berättar Muna Idow som sedan kom i kontakt med integrationsprojektet Felix Phoenix som riktade sig just till flickor och kvinnor med utländsk bakgrund.

– Att få lära mig simma på riktigt och spela undervattensrugby med dem väckte helt galna känslor. Att jag faktiskt kan, och att vatten kan vara en plats där jag känner mig trygg, fri och stark.

Den upplevelsen gav en idé, när Muna under sitt sista gymnasieår skulle driva ett så kallat UF-företag.

Hon utbildade sig till simlärare och så föddes Mermaid Simskola UF.

– Varför inte ge människor den möjligheten jag aldrig fick och bli en trygghetspunkt för dem, samtidigt som jag gör skillnad för samhället, som simlärare, tänkte jag.

”Att få lära mig simma och spela undervattensrugby med dem väckte helt galna känslor. Att jag faktiskt kan, och att vatten kan vara en plats där jag känner mig trygg, fri och stark”

Numera är Mermaid Simskola omvandlat till ett riktigt aktiebolag, samtidigt som Muna Idow har studerat till socionom. Men att hon skulle driva företag var långt ifrån självklart.

– Jag hade aldrig tänkt att jag kunde bli en entreprenör. Min bild av en företagare var någon helt annan än jag, berättar hon.

– Ordet entreprenörskap lät skrämmande.

Det hade inget med mig att göra, och att som ny invandrartjej driva företag i ett land där man ska vara väldigt noga med allting var läskigt.

Trygg om företagare

Muna Idow sticker inte under stol med att det varit ett hårt jobb i starten, även om hon är trygg i rollen som företagare i dag.

– Att vara allt ifrån säljare och simlärare till arbetsledare och vd har varit en utmaning. Och bokföringen – det är nog det jobbigaste! skrattar hon.

Hennes passion märks tydligt när hon berättar om verksamheten som riktar sig till både barn och vuxna. Men Muna brinner lite extra för vuxengrupperna.

Bryter mot tabun

– Det kan vara stigmatiserande att lära sig simma sent i livet och många är rädda för vatten. Då behövs ett tryggt forum där man kan lära sig på sina egna villkor. Därför har vi individanpassade lektioner, simlärare med förståelse för olika förutsättningar och kulturella bakgrunder, könsuppdelad undervisning, anpassade priser och möjlighet till delbetalning.

Att se elevernas utveckling under simlektionerna ger konstant ny energi tillägger hon.

– Jag har en elev nu som är fyrtiosju år gammal. Hon var total nybörjare när hon kom till oss. Nu kan hon simma och vill lära sig att crawla och dyka. Ålder spelar inte roll, det är så häftigt!

Prisad av kungen

Muna Idow, som lyftes på Företagarnas lista 103 Unga idéer i fjol, har redan fått ta emot en rad utmärkelser och priser. Mermaid Simskola har bland annat belönats med ledarskapsutmärkelsen Kompassrosen som delas ut av kungen.

– Där kände jag verkligen att samhällsbehovet som jag försöker möta med min företagsidé har erkänts. Det behövs anpassade simskolor, Sverige har sett det. Nyligen prisades Muna Idow även av stiftelsen Reach for Change. I utmärkelsen ingick en plats i organisationens inkubator, vilket på kort tid gett en skjuts för företaget.

– Jag har varit med i verksamheten i sju månader nu och det har redan gett massor. Jag hade inget eget nätverk, att komma till Sverige var som att födas på nytt för mig. Nu har jag fått massor av hjälp. Till exempel blev jag ihopkopplad med en advokatfirma som hjälpt mig att utforma kundavtal och anställningsavtal, det var jättevärdefullt, säger Muna som själv nu är på god väg att bli en inspirerande förebild för andra blivande entreprenörer.

”Jag hade aldrig tänkt att jag kunde bli en entreprenör. Min bild av en företagare var någon helt annan än jag”

Vill expandera

Hon har till exempel valts in i den lokala juryn för Ung Företagsamhet. I år hölls SM i UF-företagande för första gången i Göteborg, och i samband med det föreläste Muna Idow för 3 000 elever om sina företagarerfarenheter.

– Det finns många därute som skulle vilja testa att driva ett UF-företag men som inte vågar. De kanske tror att man måste ha rika föräldrar för att lyckas, och då kan jag visa att så måste det inte alls vara. Om man brinner för sin idé så kan det gå ändå.

För egen del har Muna Idow tydliga planer för hur de närmaste åren ska se ut med företaget.

– Jag vill bidra till att fler vågar ta plats i samhället. I somras lanserade jag exempelvis utesimskola för vuxna, för att normalisera vilka som finns på en badplats. Nu vill jag expandera. Mermaid Simskola ska finnas i hela landet. För behovet finns överallt, inte bara i Göteborg.

Fakta om Mermaid Simskola


Aktuell: Utsedd till en av årets fyra Change Leaders i Sverige med plats i inkubatorn Reach for Change. Även mottagare av ledarskapsstipendiet Kompassrosen som delas ut av kungen.
Vd: Muna Idow.
Plats: Göteborg.
Antal anställda: Timanställda motsvarande en heltidstjänst.
Omsättning: 500 000 kr (beräknad för 2022).

Fler nyheter från Företagarna