För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Företagarna kritiska till regionala skyddsombud på arbetsplatser

Publicerad 15 aug 2017
En statlig utredning har lämnats in till regeringen med förslag på lagändring som ska göra det möjligt att utse regionala skyddsombud på arbetsplatser där det fackförbund som har utsett skyddsombudet inte har medlemmar. Företagarna är kritiska och menar att de regionala skyddsombuden allt för ofta inte håller isär sina uppdrag.

Utredningen som heter  ”Ett arbetsliv i förändring – hur påverkas ansvaret för arbetsmiljön" har kommit in till regeringen. Utredningen föreslår en lagändring som gör det möjligt att utse regionala skyddsombud även på arbetsplatser där det fackförbund som har utsett skyddsombudet inte har medlemmar. I dag kräver lagen att det fack som utser ett regionalt skyddsombud har medlemmar på arbetsplatser som skyddsombudet besöker.

– Vi ser att de regionala skyddsombuden allt för ofta inte håller isär sina uppdrag. När man kommer till en arbetsplats, med förevändningen att prata arbetsmiljö, börjar man prata om lönenivåer och rekrytera medlemmar. Det är inte ovanligt att de regionala skyddsombuden inför besöken kräver ut anställningslistor och lönelistor säger Lise-Lotte Argulander, specialist på arbetsrätt och arbetsmiljö på Företagarna.

Läs hela artiklen i Ingenjören

Läs Företagarnas remissvar på ”Ett arbetsliv i förändring – hur påverkas ansvaret för arbetsmiljön?". 

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna