Stora svep och snabba svängar när ungdomsförbunden debatterade företagarpolitik
Den politiska temperaturen höjdes några snäpp när företrädarna för alla riksdagspartiers ungdomsförbund, utom Ung Vänster debatterade framtidens företagarpolitik under onsdagseftermiddagen. Företagarnas vd Günther Mårder fick i sin roll som moderator peka med hela handen för att hålla ordning på viljan att replikera. Kort sagt, företagarpolitik engagerar.
Det är ett år kvar till valet och Företagarnas branschförbundskansli hade samlat ungdomsförbunden för att blicka framåt. Men om det visade sig vara svårt att sia om framtiden illustrerade debatten även att det inte är så enkelt att komma överens om nuläget.
Har Sverige ett företagarklimat i världsklass? undrade Günther Mårder.
Har Sverige ett företagarklimat i världsklass? undrade Günther Mårder. Ja, svarade SSU:s förbundsstyrelseledamot Rassoul Pourassad med eftertryck och ja svarade även Grön Ungdoms språkrör Hanna Lidström. CUF:s förbundsordförande Magnus Ek gav ett mycket mer reserverat ja och menade att vi skjuter oss själva i foten med den förda politiken. Även KDU:s förbundsordförande Christian Carlsson svarade ja, men efterlyste bättre attityd till företagande i samhället.
Panelsamtal med ungdomsförbunden: Framtidens företagarpolitik https://t.co/Y1tHOv3lxB
— Företagarna (@foretagarna) September 13, 2017
LUF:s förbundsordförande Joar Forssell svarade nej på frågan om företagarklimatet och pekade på regleringar och skattetryck. Inte heller MUF:s första vice förbundsordförande Sofia Fölster tyckte att Sverige har ett företagarklimat i världsklass. I en globaliserad värld får vi allt svårare att rekrytera spetskompetens, sade hon. Ungsvenskarnas talesperson Tobias Andersson menade att Sverige absolut inte har ett företagarklimat i världsklass och pekade på både Nordeaflytten och problem i åkeribranschen.
Vart ska vi då hämta inspiration ifrån? undrade Günther Mårder. Från ganska många håll, visade det sig att panelen tyckte.
Vart ska vi då hämta inspiration ifrån? undrade Günther Mårder. Från ganska många håll, visade det sig att panelen tyckte. Hanna Lidström blickade mot Maldiverna och landets föregångsarbete för en hållbar turism. Joar Forssell och Christian Carlsson pekade på Danmarks flexicurity-modell och det gjorde även Magnus Ek som lade till Nya Zeelands landsbygdspolitik, Kanadas modell för arbetskraftsinvandring och Estlands övergripande marknadsliberalism. Sofia Fölster pekade på Tysklands lärlingssystem och menade att nästan alla andra länder än Sverige är bättre ur ett skattehänseende. Tobias Andersson lyfte också fram det tyska lärlingssystemen och sköt in Singapores skolsystem. Dessutom borde entreprenörsandan som finns i USA inspirera mer, sade han.
Den enda som inte ville blicka mot något annat land var Rassoul Pourassad. Han kom inte på något land som kan komma upp i samma nivå som Sverige och uppmanade alla att vara stolta över den svenska samhällsmodellen.
Så vad krävs då för politiska förändringar, enligt ungdomsförbunden? Förslagen var många och spände över olika områden. Som sagt, företagarpolitik engagerar. Även ett år före valet.