För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Gårdsförsäljning populärt på KD-dagarna

Publicerad 6 maj 2024
Det var högt tryck i frågan om gårdsförsäljning när Företagarna besökte Kristdemokraternas partidagar i Västerås i helgen.
Socialminister Jakob Forssmed lägger sin röst i Företagarnas boll poll under KD-dagarna i Västerås. Företagarnas expert på regelförenkling, Erik Östman, håller koll på utfallet.

Efter att både Liberalerna och Moderaterna tidigare under våren hållit sina partidagar var det dags för Kristdemokraterna att hålla sina. Företagarnas experter var på plats i Västerås när partiets region- och kommunpolitiker från hela landet träffades den gångna helgen för att diskutera politik och fira partiets sextioårsdag. 

− Det är värdefullt för Företagarna att träffa inte bara partitopparna utan även lokala och regionala politiker. Vårt påverkansarbete pågår under alla dagar och inbegriper alla politiska partier, men partidagar ger oss en möjlighet att fokuseratlyssna in de politiska tongångarna i ett parti och förmedla viktiga budskap om vikten av företagarvänlig politik, säger Företagarnas policychef Patrick Krassén.

Gårdsförsäljning i långbänk   

På agendan under den gångna helgens KD-dagar fanns diskussioner om regelförenkling, elskatt, länsstyrelsernas roll, brott mot företagande och inte minst gårdsförsäljning. Frågan om att tillåta tillverkare av alkoholhaltiga drycker att sälja sina varor till besökare i samband med att de besöker gården eller produktionsanläggningen, har dragits i långbänk och det är just Kristdemokraterna som innehar en nyckelroll eftersom de leder såväl Socialdepartementet som Klimat- och näringslivsdepartementet. 

Med sig i montern i kongresslokalen i Västerås hade Företagarna den alltid så populära boll-poll-utrustningen. Deltagarna får rösta genom att lägga bollar i olika behållare, märkta med olika frågor.  

Friare gårdsförsäljning populärt bland gräsrötterna

När Kristdemokraternas gräsrötter själva fick avgöra vad som var den viktigaste frågan just nu var det närmast dött lopp mellan sänkt elskatt och, lite överraskande, en friare gårdsförsäljning. 

− Det var uppenbart att det finns en frustration i KD kring att gårdsförsäljningsreformen drar ut på tiden. Flera av de som röstade i vår monter uttryckte att de ville skicka en signal till sin partiledning och ansvarig minister att det nu behövs framdrift i frågan, säger Företagarnas expert på regelförenkling, Erik Östman

När Socialminister Jakob Forssmed själv röstade i Företagarnas boll-poll valde han att lägga sin röst lika mellan sänkt elskatt och en friare gårdsförsäljning.  

− Det visar att budskapet tycks ha gått fram. Nu inväntar vi med spänning på att det läggs fram ett skarpt förslag och att gårdsförsäljning möjliggörs innan mandatperioden tar slut, säger Erik Östman.

Välbesökt Företagarna-monter

Företagarnas monter var populär att besöka även bland andra kristdemokratiska makthavare. Partiledaren Ebba Busch pratade om regelförenkling, infrastrukturminister Andreas Carlson om länsstyrelsernas vara eller icke vara och civilminister Erik Slottner om en modernare digitaliseringsstrategi för den offentliga sektorn. 

−Det var två hektiska dagar med god stämning – i synnerhet då partiet firade 60 år. De positiva samtalen avlöste varandra och det tycks finnas en stor förståelse i partiet om vikten av goda förutsättningar för företagen, säger Tobias Adielsson, Företagarnas expert på säkerhet och brott mot företagare.  

Fler nyheter från Företagarna