En bra utmaning för Härjedalen
På det senaste kommunfullmäktigesammanträdet i Härjedalen togs beslut att införa utmaningsrätt i kommunen med start på det nya året. Det betyder i praktiken att företag och föreningar får möjlighet att föreslå att verksamheter som kommunen driver läggs ut på entreprenad.
− Det är bra att Härjedalen inför utmaningsrätt. Det ger nya möjligheter åt våra företag samtidigt som kommunen kan koncentrera sig på kärnverksamheten, säger Cattis Olsson i Företagarna Härjedalen.
Många verksamheter omfattas
Samhällsutvecklingsutskottets ordförande Lars-Olof Mattsson (M) säger till Svenskt Näringsliv den verksamhet som utmanas måste göra ett anbud baserat på de kostnader som redan finns. Samtidigt ska kommunen upprätta processer för att kunna kvalitetssäkra och följa upp dem som kan komma att utföra tjänster som i dag är i kommunens regi.
Myndighetsutövning, strategiska ledningsfunktioner och verksamhet som enligt lag eller förordning måste utföras av en kommun kan inte utmanas. I Härjedalens fall kommer inte heller utmaningsrätten att omfatta direktvården och den handgripliga undervisningen. Däremot all annan kommunal verksamhet.
Ta hänsyn till småföretagen
Magnus Johansson är Företagarnas expert på offentlig upphandling och konkurrens. Han menar att det är bra att kommuner inför utmaningsrätt, men att det inte alltid är enkelt att få den att fungera som tänkt.
− En kommun kan själv utforma uppdraget, kraven och utvärderingskriterierna i upphandlingsdokument och avtal. Därför är det viktigt att de inte sätts upp på ett sätt som i praktiken stänger ute företag från utmaningsrätten, säger han.
Foto på Cattis Olsson: Lumeah Photography.