De vanligaste misstagen företagare gör
Vilka är de vanligaste misstagen du kan undvika som småföretagare och hur lär man sig av sina misstag?
Onödiga misstag är precis det: onödiga. Men andra misstag är oundvikliga. Ja, rentav nödvändiga. Om vi bara ser till att lära oss från våra misstag så kan företaget utvecklas snabbt och starkt.
”Jag tror hellre på att göra en miljard små misstag än att göra ett stort”, säger Julia Selander, vd för Venture Cup, i Företagarpodden där hon och Företagarnas VD Günther Mårder samtalar om vilka misstag de begått och vad de har lärt sig – och hur man kan undvika de onödiga misstagen.
Vilka är de typiska misstagen företagare gör?
- Man gör inte sitt företag unikt. Istället försöker man kopiera konkurrenter och använder samma priser, samma öppettider, samma garantier och så vidare.
- Man marknadsför sig inte. Det finns tusen olika sätt att marknadsföra sig på och det gäller att testa sig fram vilken metod som fungerar bäst för just sitt företag och sin bransch.
- Att man marknadsför sig, men inte mäter resultatet av den marknadsföringen. Resultatet skulle göra det lättare att förstå vilka åtgärder som ska tas för att utveckla företaget framåt.
- Man har dålig närvaro på internet. Oavsett bransch eller storlek på företaget blir närheten till kunderna digitalt allt viktigare.
- Det finns ingen plan för ifall det värsta skulle hända. Viktigt att försöka ligga steget före och tänka: vad ska jag göra om jag blir sjuk, om min produkt/tjänst blir omodern, om en billigare konkurrent dyker upp?
- Det saknas roliga och spännande mål. Motivationen som skapas i att sätta och förmedla mål är viktigt, både som företagare och för dess anställda.
Lyssna på Företagarpodden #302: Hitta rätt i stället för att leta fel
- Tror att man klarar av att göra allting själv. Ibland räcker inte sin egen tid eller kapacitet till, ta hjälp eller våga rekrytera!
- Att man inte separerar den privata ekonomin och företagets ekonomi. Många som startar enskild firma hamnar i chock över vad det kostar att driva ett företag, inte bara för att betala lokalhyror, lön och rörliga kostnader, utan också i form av skatter och avgifter.
Taggar