För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq

Finns stora pengar att hämta med AI

Peter Säll, vd för Kabbarps Trädgård, har sett fördelarna svart på vitt, efter ett halvårs pilotprojekt i företagets växthus. AI ritar om arbetet, för hela odlingsbranschen.
Peter Säll, vd för Kabbarps Trädgård. Foto: Emil Malmborg.

Staffanstorp i Skåne ligger Kabbarps Trädgård, med nästan 40 år på nacken. Företaget odlar kruksallad och örter på en yta av cirka 10 000 kvadratmeter, med 18 anställda.

Sedan i våras pågår ett pilotprojekt i ett av företagets sju växthus. Där övervakas salladsraderna av AI. Kameror i taket och sensorer har örnkoll på hur plantorna mår.

– Systemet uppfattar saker som det mänskliga ögat inte gör. Nu vet vi snabbare om plantorna är stressade – om de saknar vatten eller näring, om det är för varmt eller kallt, eller om de angrips av ohyra. Färre plantor går därmed till spillo, säger vd Peter Säll och tillägger att AI-testet är en viktig pusselbit i att framtidssäkra bolaget, parallellt med fler satsningar. Däribland en solcellspark och ett bevattningssystem som återvinner 80 procent av vattnet.

Vad har första månaderna med AI visat?

– Det ger stora besparingar. Mindre svinn, lägre energiförbrukning, personalen spar tid och vi kan använda odlings-ytor effektivare. AI berättar till exempel när en krydda är i perfekt skick att säljas, ofta en dag tidigare än vi bedömt. Kunderna får ut en starkare planta och vi kan påbörja en ny odlingscykel snabbare.

Vad betyder det för bolaget?

– På sikt kan vi öka produktionen med 20 procent. Vi odlar cirka två miljoner krukor per år i dag – ytterligare 400 000 krukor skulle betyda otroligt mycket för oss.

Vad kan AI i-n-t-e göra?

– Vi vågar inte släppa kontrollen till AI än. Systemet rekommenderar åtgärder, men de utförs inte automatiskt. Om 5–10 år är vi nog där.

Hur valde du vad ni skulle satsa på?

– Jag har haft kontakt med flera olika AI-bolag. De flesta ville skapa en sluten odlingsmiljö men vi kan inte bygga om, med en massa stora lådor. Den aktör vi valde, Ecobloom, kunde anpassa sig efter våra befintliga växthus.

Vad blir nästa steg?

– Pilottestet har pågått i delar av vårt lilla växthus. Nu planerar vi en utökning som täcker in hela det huset. Odling är en lågmarginalbransch så vi får satsa lite i taget. Men jag är övertygad. De stora pengarna finns att hämta, med AI.

Text: Malin Sund.

Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.