Tips inför deklarationen
I samarbete med Froda.
Viktiga datum deklaration
Se alla aktuella datum hos Skatteverket
10 november: Sista dagen att ansöka om jämkning
14 mars: Deklarationen öppnar.
2 maj: Sista dagen att deklarera.
12 maj: Sista dagen att lämna in momsdeklarationen för dig som redovisar moms en gång om året.
14 november: Eventuell kvarskatt ska vara betald, om det inte står något annat datum på ditt slutskattebesked.
Enskild firma
Som enskilda näringsidkare deklarerar för företaget samtidigt som du gör din privata inkomstdeklaration. Du gör detta genom att först göra ditt årsbokslut och sedan fylla i samt lämna in NE-bilagan som du får med deklarationen. Om du har en omsättning som understiger 3 miljoner kronor kan du upprätta ett förenklat årsbokslut. Gör du detta digitalt kan du sedan föra över uppgifterna direkt i NE-bilagan i deklarationen.
Handelsbolag
Om du är delägare i ett handelsbolag ska du lämna in din N3A-bilaga tillsammans med din inkomstdeklaration, där du redovisar för din del av handelsbolagets resultat. Om du även ska deklarera för handelsbolaget görs det i inkomstdeklaration 4. När detta ska göras styrs av bolagets räkenskapsår.
Aktiebolag
Deklarationsprocessen för delägare i fåmansföretag liknar den för delägare i handelsbolag. Utöver din privata inkomstdeklaration ska du även lämna in en K-10 bilaga där du redovisar utdelning från företaget samt eventuell vinst eller förlust om du sålt aktier i företaget. När aktiebolagets egen inkomstdeklaration ska lämnas in styrs av dess räkenskapsår.
Kontrollera uppgifterna
Precis som för din privata inkomstdeklaration är det viktigt att kontrollera de förtryckta uppgifterna även för företaget. Har det blivit fel i kontrolluppgifterna kommer det även att bli fel i deklarationen om du inte rättar uppgifterna.
Se vilka avdrag du kan göra i din enskilda firma
Som företagare får du göra avdrag för kostnader som är nödvändig för att driva verksamheten – oavsett vilken företagsform du har. Skillnaden är dock att om du bedriver enskild näringsverksamhet gör du avdragen i din inkomstdeklaration, medan avdragen görs i bolagets deklaration om du bedriver aktie- eller handelsbolag. Driver du en enskild firma kan du använda Skatteverkets Avdragslexikon för att se vilka avdrag du kan, och inte kan, göra.
Ett vanligt avdrag är ifall man bedriver verksamheten från sin privata bostad. Bedriver du enskild firma kan du dra av för kostnaden oavsett om du har ett särskilt inrättat arbetsrum eller inte.
För dig som driver aktie- eller handelsbolag krävs det att arbetsrummet är inrett på ett sådant sätt att det inte längre kan användas för bostadsändamål för att du ska kunna dra av för det. Istället kan man hyra ut en del av bostaden till bolaget. Bolaget kan då göra avdrag för hyreskostnaden medan du som ägare betalar 30 % kapitalskatt på överskottet av hyran.
Läs mer om avdrag: Allt om avdrag för företagare
Reserveringar för enskild firma
Som enskild näringsidkare bör du se över de möjligheterna att kunna sänka ditt skattemässiga resultat. Det kan göras antingen genom att du flyttar en del av inkomsten från näringsverksamhet till inkomst av kapital genom att göra en så kallad positiv räntefördelning. Du får göra positiv räntefördelning när kapitalunderlaget i verksamheten är högre än 50,000 kr vid årets ingång. Du kan även göra avsättningar till periodiseringsfond eller expansionsfond för att skjuta på skatteeffekten och för att kunna kvitta framtida underskott.
Behöver ditt företag hjälp med finansiering?
Med Froda får du tillgång till finansiering till lägre pris och bättre villkor - på en bråkdel av tiden och krånglet jämfört med den traditionella banken. Du kan när som helst lösa lånet kostnadsfritt eller utöka vid behov.
Ja, jag behöver hjälp