För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq

12 sparknep som pressar elräkningen

I tidningen Företagaren tipsar två rutinerade energirådgivare om vad du kan göra för att energieffektivisera mitt i elpriskrisen – råd som ger effekt redan i vinter.

1. Ta på dig energiglasögonen

Expert-Anna.pngOlika företag har olika tillverkningsprocesser och därmed olika förutsättningar för att energieffektivisera. Enligt Anna Mattsson, regional utvecklingsledare för Energirådgivarna i Skåne, är det viktigt för alla företag oavsett bransch att ta på sig energiglasögonen och genomföra en översyn av verksamheten. Både på dagen och på natten.

Man kanske märker att en maskin som bara används 30 minuter står på tomgång en stor del av dagen – är det verkligen nödvändigt? Eller att det alltid är tänt på lagret trots att man besöker det sällan, säger hon och fortsätter:

Företaget kan också se sin förbrukning över tid i ett diagram från sin elleverantör. Då kanske företagaren märker att man har mer igång under natten än vad som är nödvändigt. Det är ofta ett enkelt sätt för att kostnadsoptimera och för att hitta energitjuvar.

Lyssna Företagarpodden #310: Effektivisera din energikonsumtion

2. Stäng portarna

Större industrilokaler har ofta stora portar som på vintern släpper ut mycket värme ifall de står öppna länge. Anna Mattssons tips är att införa tydliga rutiner för portarna:

Om en truck ska komma om tio minuter kanske inte porten behöver öppnas redan nu. Då blir porten en stor energitjuv eftersom värmen åker rätt ut. Installera gärna automatik för detta, men även goda rutiner kan fungera om de hålls.

3. Testa att sänka temperaturen

Expert-Björn.pngEn annan enkel energieffektiviseringsåtgärd är att helt enkelt sänka inomhustemperaturen. Björn Lundqvist, projektledare för Energi- och klimatrådgivningen i Göteborg, berättar att en minskning med 1 grad i regel leder till cirka 5 procent lägre uppvärmningskostnader.

Att sänka inomhustemperaturen är något som man bör fundera över, men sedan ska personalen givetvis inte vantrivas och frysa. Här är det viktigt att komma överens om en rimlig inomhustemperatur att ha mitt i vintern, säger han.

Anna Mattsson är inne på samma spår när det gäller inomhustemperaturen:

Om personalen tidigare har jobbat i t-shirt inomhus på vintern kanske det nu är läge att köpa varma tröjor. Lägre temperatur kan spara mycket pengar i slutändan.

4. Lokalisera utrymmen som inte används

Ett annat råd från Björn Lundqvist är att se om det finns utrymmen som inte används.

Då kanske företaget antingen kan stänga av värmen helt eller köra på underhållsvärme i just de utrymmena. Det gör absolut sitt för den totala energianvändningen.

5. Se över belysningen...

Även om det i dessa kärva tider betraktas som en självklarhet kan det ändå vara värt att påminna om att se över belysningsrutinerna. Viss belysning kan vara viktigt att ha på grund av säkerhetsskäl, men kanske kan verksamheten reducera antalet lampor och antalet timmar som de är i gång, berättar Anna Mattsson.

- Ofta finns det mycket pengar att spara genom en sådan enkel åtgärd. Närvarostyrd belysning kan också vara en bra investering, säger hon.

Björn Lundqvists rekommendation till företagen är att se över belysningssystemen.

- Många företag har äldre lysrörsbelysning som i stället bör bytas ut till LED-retrofit. Att byta innebär en viss kostnad men det blir en direkt besparing på driftkostnaderna för belysningen, säger han.

6. Glöm inte ventilationen

En självklarhet är att titta över hur ventilationen används. Om det inte är nödvändigt att den är i drift över natten kan den i stället stängas av och sedan sättas i gång en stund innan personalen kommer till arbetsplatsen.

Olika företag har olika förutsättningar, men om man kan sänka användandet av ventilationen så bör man göra det, säger Björn Lundqvist.

Anna Mattssons råd är att installera värmeåtervinning i ventilationssystemet.

- Då kan du bättre ta tillvara värdefull varmluft, säger hon.

Läs även: Ica-butiken kapade energiförbrukningen

7. Hur sprids värmen?

Om lokalerna är stora och värmen tenderar att ”fastna” i taket kan ett gångbart alternativ vara att installera fläktar som trycker värmen nedåt i lokalerna, enligt Anna Mattsson.

8. Hitta tryckluftsläckagen...

Läckande tryckluft är en betydande energitjuv inom industrin – och här finns pengar att spara, i synnerhet när elpriserna är höga. Enligt Björn Lundqvists beräkningar kan ett läckage på en ynka millimeter vid ett tryck på sex bar innebära flera förlorade tusenlappar varje år.

- Vi pratar alltså om någon millimeter på någon slang. Det sipprar ut rätt mycket pengar på det sättet. Företag bör därför titta över kompressorerna och göra läckagesökningar med jämna mellanrum, säger han.

9. Och stäng av utrustning som inte används

En nattvandring kan avslöja maskiner som står i gång utanför produktionstiderna.

- I regel finner man utrustning som kan stängas av. Tryckluftskompressorerna är en typisk sådan grej, det är onödigt att de tuggar el när de inte används, säger Björn Lundqvist.

10. Se över elavtalet – och förhandla med leverantören

Elpriserna har skjutit i höjden och därför är även de fasta elavtalen dyra, men Björn Lundqvist råd till företagare är att följa prisutvecklingen noggrant och även försöka förhandla ned den så kallade årsavgiften.

- Det kan göra att man kan spara lite pengar åtminstone, säger han.

Ett alternativ, enligt Anna Mattsson, är att byta till elavtal med timpris.

- Då kanske man kan styra sina effekttoppar mot nätterna då elpriset ofta är betydligt lägre, men det är självklart inte möjligt för alla verksamheter, säger hon.

11. Gör en energikartläggning för framtiden

Särskilt ifall det gäller en mer komplex industriprocess kan det vara klurigt att energieffektivisera på egen hand: var ska man börja och hur ska man gå tillväga? Här kan en mer omfattande energikartläggning av en konsult vara på sin plats, menar Björn Lundqvist.

- Men de förslag på åtgärder som kommer ur en energikartläggning förutsätter ofta ett något längre tidsperspektiv. De åtgärder som vi har pratat om här hinner man genomföra redan i vinter, säger Björn Lundqvist.

Även Anna Mattsson pekar på vikten av en energikartläggning.

Då kan man få en tydlig bild av hur energianvändningen ser ut och vilka åtgärder som kan göras: vad går till tillverkning och vad går till stödprocesser såsom belysning?

Lyssna på Juristerna Svarar 23: Hur hanterar jag el-krisen? 

12. Investera i solceller

Båda energirådgivarna rekommenderar företag att investera i solceller.

- Det är en bra idé eftersom de flesta företag har stora takytor. Jag tycker dock inte att solceller ska ses som en renodlad energieffektivisering, utan det handlar snarare om att på sikt öka sin produktion för att få en mer tydlig prisbild, säger Anna Mattsson.

Text: Tomas Nilsson.

Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.