För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Artikeln är en annons

A-kassa för företagare: det här gäller

Snart förändras spelreglerna för arbetslöshetsförsäkringen – här är din guide till vad som gäller innan de nya reglerna tar över den 1 oktober 2025.
Så håller du koll på din a-kassa som företagare

De senaste åren har det varit en del regeländringar i arbetslöshetsförsäkringen. Nuvarande regelverk gäller fram till sista september 2025. Därefter träder en ny lagstiftning i kraft. Här har vi samlat information om det som gäller fram till dess.

När är en företagare arbetslös

Som företagare har du möjlighet att få ersättning i två olika scenarion. Det ena är om du avvecklar verksamheten eller på annat vis skiljer dig helt från företaget. Det andra alternativet innebär att verksamheten finns kvar, ligger vilande, men ingen verksamhet bedrivs. Det alternativet finns för att du som företagare inte ska behöva lägga ner, sälja eller avveckla din verksamhet. 

Aktuella regler för vilande företag

- För att ditt företag ska ses som vilande måste all marknadsföring upphöra, det gäller även marknadsföring via sociala medier och på en webbplats.

- Tre år ska passera från att du börjar arbeta i ett vilande företag till dess att du kan få a-kassa när samma företag ska vara vilande på nytt.

Om du däremot behöver lägga ner företaget helt och hållet finns möjlighet att få ersättning från a-kassan före de tre åren har passerat.

Inte möjligt att marknadsföra sig

Enligt lagstiftningen som råder är det inte tillåtet att marknadsföra sin verksamhet via en hemsida eller sociala medier när företaget är vilande. Det kan däremot vara tillåtet att ha kvar företagets webbplats och konton på sociala medier utan att det påverkar ersättningsrätten. Då måste det vara tydligt för webbplatsbesökare att företaget inte bedriver någon verksamhet för tillfället. Det ska inte heller vara möjligt att beställa/boka varor eller tjänster via en hemsida, eller sociala medier under tiden som företaget är vilande.

När har en företagare rätt till ersättning

Den som inte har sålt, avvecklat eller på annat vis avslutat sitt företag helt har fortfarande möjlighet att söka ersättning under ett tillfälligt uppehåll i verksamheten. Då kan hela företaget finnas kvar, man behöver alltså inte sälja några inventarier eller avregistrera sin F-skatt. Det räcker med att intyga till a-kassan att ingen arbetar i, eller vidtar åtgärder i företaget. Ett sådant uppehåll, då företaget finns kvar helt utan aktivitet, kallas för att ha företaget vilande.

Reglerna för vad som är tillåtet att göra när företaget är vilande är strikta. Söker du ersättning när du har ett uppehåll i verksamheten får du till exempel inte göra inköp till verksamheten, lämna anbud eller söka nya kunder och uppdrag till företaget. Om sådana åtgärder vidtas kan företaget inte ses som vilande i försäkringens mening. Det är däremot tillåtet att vidta åtgärder som du är skyldig att utföra enligt lag. Så som att sköta verksamhetens bokföring och betala löpande kostnader för exempelvis lokal, abonnemang, leasingavgifter mm.

Vad innebär det i praktiken?

När du är arbetslös och söker ersättning från a-kassan behöver du tänka på att det ska framgå tydligt av din hemsida, och på dina sociala medier att du har ett tillfälligt uppehåll i verksamheten. Du får inte heller marknadsföra verksamheten i digitala kanaler under arbetslösheten.

Blir du arbetslös inom tre år från att du börjat arbeta i ett vilande företag behöver du avveckla, sälja eller på annat vis upphöra definitivt med ditt företag för att ha rätt till a-kassa. Det blir därmed ännu viktigare att fatta rätt beslut för företaget, eftersom konsekvensen av att återgå till arbete i förteget vid fel tillfälle kan innebära utebliven ersättning från a-kassan vid en ny arbetslöshet.

Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Få tillgång till förmåner, juridisk rådgivning och nätverk som stärker ditt företag.