Vad är arbetsgivaravgifter och hur hör det ihop med växastödet?
Arbetsgivaravgiften betalas in av den anställdes arbetsgivare och uppgår, för de allra flesta arbetstagare, till 31,42 procent av bruttolönen.
Vad är arbetsgivaravgifter?
Arbetsgivaravgifter utgör tillsammans med egenavgifter och allmän pensionsavgift socialavgifter. De finansierar den svenska socialförsäkringen. Den är rätten till social trygghet i form av sjukpenning, arbetslöshetsersättning, pension, sjukvård och barnbidrag.
Stora delar av det svenska socialförsäkringssystemet är illa anpassat för företagens verklighet.
Hur mycket är arbetsgivaravgifter?
Full arbetsgivaravgift är 31,42 procent på den bruttolön och förmånsvärden som du som arbetsgivare betalar ut.
Vissa grupper betalar mindre eller ingen arbetsgivaravgift.
- För ersättning för arbete till personer som har fyllt 66 år vid årets början, ska endast ålderspensionsavgiften på 10,21 procent betalas.
- För personer födda 1937 eller tidigare behöver inga arbetsgivaravgifter betalas.
- Arbetsgivare som bedriver verksamhet i stödområden i delar av Norrland och inre Svealand.
Vad har växastöd med arbetsgivaravgiften att göra?
-
Du kan få sänkt arbetsgivaravgift (växa-stöd) i upp till 24 månader i följd för din första anställda i ett enmansföretag.
-
Med detta stöd betalar du endast ålderspensionsavgiften på 10,21 procent för ersättning upp till 25 000 kr per kalendermånad.
-
För ersättning som överstiger 25 000 kr betalar du den fulla arbetsgivaravgiften på 31,42 procent.
Arbetsgivaravgift ungdom
Arbetsgivaravgift för unga var tillfälligt nedsatta under perioden 1 januari 2021–31 mars 2023 för ungdomar som fyllt 18 år men inte 23 år vid årets ingång.
För ungdomar som har fyllt 15 år vid årets ingång men ännu inte 18 år betalar arbetsgivaren som ovan nämnts nedsatt arbetsgivaavgift under vissa förutsättningar. För lön upp till 25 000 kronor per månad är den 10,21 procent. På lön som överstiger 25 000 kronor per månad betalas full arbetsgivaravgift.
Vilka arbetstider får en 19-åring ha?
Arbetsgivaravgifternas delar
Arbetsgivaravgiften består av flera delkomponenter varav de två största är allmän löneavgift och ålderspensionsavgift. De olika delarna av arbetsgivaravgiften är i sin tur kopplade till olika socialförsäkringssystem (med undantag för den allmänna löneavgiften).
Arbetsgivaravgifter består av sju olika delar:
- Ålderspensionsavgift
- Efterlevandepensionsavgift
- Arbetsskadeavgift
- Sjukförsäkringsavgift
- Föräldraförsäkringsavgift
- Arbetsmarknadsavgift
- allmän löneavgift.
Utöver de sju delarna betalar arbetsgivare särskild löneskatt på pensionskostnader (SLP) för utfäst tjänstepension, och enskilda näringsidkare som gör avdrag för pensionssparande i näringsverksamheten.
Egenavgift i stället för arbetsgivaravgift
Enskilda näringsidkare betalar inte arbetsgivaravgift, utan i stället egenavgift. Egenavgiften är totalt sett något lägre än arbetsgivaravgiften, 28,97 procent. Näringsidkare betalar en något högre sjukförsäkringsavgift (3,64 procent i stället för 3,55 procent), och en betydligt lägre arbetsmarknadsavgift (0,10 procent i stället för 2,64 procent). Att arbetsmarknadsavgiften är lägre beror delvis på att företagare har svårare att få ta del av arbetslöshetsersättningen än en anställd, vilket i sin tur beror på att det är svårare att definiera när en företagare är arbetslös än när en anställd är det.