Guide: Lön vs. Utdelning?
En stor del av landets företagare har möjlighet att dela ut vinst med extra låg kapitalskatt. Med 22 procent i bolagsskatt och 20 procent i kapitalskatt blir det ett frestande alternativ som ofta ger mer i handen än om man tar ut lön.
Men den företagare som i varje läge väljer utdelning i stället för lön riskerar att trampa i en fälla. Om företaget går knackigt och det bara finns utrymme att ta ut en låg lön kan det till och med ge mer kvar efter skatt än om överskottet tas ut som vinst.
Vid en mer genomsnittlig lön blir det mer i handen vid vinstutdelning än vid löneuttag.
Räkneexemplet visar utfallet för en företagare som tar ut en månadslön på 31 000 kronor och har ett överskott på 100 000 kronor att ta ut. Om pengarna tas ut som lön betyder det att månadslönen kan höjas till drygt 37 000 kronor. Kvar efter skatt ger det knappt 52 000 mer på ett år.
Om pengarna istället tas som lågbeskattad utdelning ger det drygt 62 000 kronor mer i handen per år – en skillnad på knappt 900 kronor i månaden jämfört med lönealternativet.
Men den som väljer utdelning i stället för lön i exemplet går miste om pensionspoäng. Vill man säkra en dräglig pension är det klokt att hålla lönen uppe. Gränsen för max pensionspoäng ligger under 2018 vid en månadslön på cirka 42 000 kronor.
En företagare som tar ut låg lön riskerar dessutom att få sämre ersättning vid sjukdom. Gränsen för max sjukpenning går i år vid 28 400 kronor i månaden och räknas upp vid halvårsskiftet.
Men när lönen når upp till brytpunkten för statlig skatt ser kalkylen annorlunda ut. Brytpunkten nås i år vid en månadslön på cirka 39 000 kronor. Under den gränsen ligger marginalskatten – skatten på den senast intjänade hundralappen – på 32 procent om man betalar en genomsnittlig kommunalskatt. Ovanför gränsen försvinner 52 procent av lönehöjningen i skatt.
Utdelningsalternativet ger då betydligt mer i handen, vilket framgår av exempel II härintill. Om överskottet på 100 000 kronor delas ut ger det nära 26 000 kronor mer i handen på ett år.
”Den magiska gränsen är alltså brytpunkten för statlig skatt”
Den som delar ut pengarna når inte riktigt upp i gränsen för max pensionspoäng men har i gengäld 26 000 kronor mer per år att sätta av i ett privat sparande.
Den magiska gränsen är alltså brytpunkten för statlig skatt. Det är ofta klokt – privatekonomiskt – att ta ut lön upp till brytpunkten och att ta resten som utdelning.
Här finns undantag. För den som har kort tid kvar till pensionen spelar lönenivån inte så stor roll och då kan utdelning vara ett alternativ även vid en lägre lönenivå.
Den som precis når över gränsen för statlig skatt kan också behöva fundera igenom vad som ger mest: höjd lön upp till pensionsgränsen, lågbeskattad utdelning till privat sparande eller en avsättning till pensionsförsäkring i företaget.
För den som passerat gränsen för max pensionspoäng råder ingen tvekan. Utdelningsalternativet ger mer i handen men medför inga försämringar i den sociala tryggheten.
Tre experter om lön vs utdelning
Tidningen Företagaren samtalade med några av landets ledande skatteexperter om hur man som företagare ska resonera för att ta rätt beslut.
Fråga: I vilket läge är det mest gynnsamt för en företagare att ta ut lågbeskattad utdelning i stället för lön?
Thomas Eriksson, skatteexpert SEB:
Det beror på en mängd olika saker. Det är alltid bra att ta ut lön om man inte har någon annan lön så att man får pensionspoäng. Det är bättre att ta utdelning ovanför gränsen för max pension.
Cecilia Gunne, skattejurist, Lindskog Malmström advokatbyrå:
Det börjar bli mera skattebilligt att få ut utdelning med 20 procents skatt, än att ta ut lön om personens lön är över cirka 225 000 kr per år.
David Husahr, skatterådgivare PwC:
Det beror egentligen helt på situationen för varje individ och företag. Men, när/om företagaren har tryggat sjukpenning, pension och har ett "obegränsat utrymme" att ta ut framtida utdelningar eller kapitalvinster till låg beskattning så är det mest gynnsamt för företagaren som individ att ta ut lågbeskattad utdelning i stället för lön.
Fråga: Är det något man bör se upp extra med?
Thomas Eriksson, skatteexpert SEB:
Ett fel man kan göra är att ta ut för låg lön ur sitt företag så att man missar möjligheten till lönebaserad utdelning.
Cecilia Gunne, skattejurist, Lindskog Malmström advokatbyrå:
Om bolaget betalar ut stora lönesummor bör en ägare som är aktiv i bolaget se till att själv ta ut så mycket lön året innan, att han har rätt till utdelning med 20 procents skatt till ett belopp som motsvarar halva lönesumman. Se upp med vem som äger aktierna vid årets ingång. Det är den som har rätt till det lågbeskattade utrymmet.
David Husahr, skatterådgivare PwC:
Det är viktigt att känna till att ett val i dag att ta ut utdelning i stället för lön kan påverka exempelvis framtida pension och sjukpenning.
”Det är bättre att ta utdelning ovanför gränsen för max pension”
Fråga: Kan vi förvänta oss förändringar i skattereglerna för fåmansbolag?
Thomas Eriksson, skatteexpert SEB:
I det korta perspektivet blir det ingen förändring.
Cecilia Gunne, skattejurist, Lindskog Malmström advokatbyrå:
Det finns ett utredningsförslag med många skärpningar som kom 2016 men som hittills inte genomförts. Det är större chans att vi slipper det ju längre tiden går. Det blir nog en mera övergripande skattereform där även dessa regler tas med.
David Husahr, skatterådgivare PwC:
Ja, med tanke på hur reglerna förändrats historiskt och de senaste årens diskussion så är jag övertygad om det. Hur och när är det dock ingen som vet.