Dom värsta misstagen när företaget går dåligt
Jonas Premfors arbetar på advokatbyrån DLA Piper och har mångårig erfarenhet som konkursförvaltare och rekonstruktör. Genom jobbet har han fått en god inblick i de vanligaste misstagen som företagare gör när bolaget hamnar i ekonomiska svårigheter. I ett samtal med Företagaren berättar han vad du kan göra för att undvika konkurs.
1. Agera i tid
Det vanligaste felet är att dröja med att vidta åtgärder eller ta hjälp av rådgivare, till exempel en advokat, redovisningskonsult eller bolagets revisor.
- Ju längre man väntar, desto mer ökar man sin personliga risk. Som lagar och rättspraxis ser ut kan den som inte agerar i tid bli personligt betalningsansvarig för bolagets skulder. Trots det är det vanligt att företagare inte tar itu med det som behöver göras i tid. Ofta beror det på att entreprenören är en optimist som in i det sista hoppas på en lösning, konstaterar Jonas Premfors.
Konkurs är dessutom fortfarande stigmatiserat, vilket gör att många drar sig för det alternativet. Men konkursen behöver inte innebära katastrof.
- I många verksamheter är konkurs ett bra alternativ. Det kan gå snabbt att köpa ut verksamheten igen från konkursboet, säger han.
2. Dröj inte med skatten
Obetalda skatter är den vanligaste orsaken till att en företagare blir personligen betalningsansvarig för bolagets skulder efter en konkurs. Här är rättspraxis stenhård, konstaterar Jonas Premfors. Om skatter och arbetsgivaravgifter är förfallna vid konkursen är det tillräckligt för att företagaren ska anses grovt oaktsam i lagens mening. Och då inträder personligt betalningsansvar.
- Skatteverket driver det här och får nästan alltid rätt. De kan regelverket, säger han.
Om det inte ser ut att finnas pengar till kommande skattebetalningar är företaget redan i en prekär situation. En tillfällig likviditetssvacka kan gå att ta sig ur med banklån eller att ägarna skjuter till mer pengar.
Ett frestande alternativ kan vara att prioritera skatteinbetalningarna och i stället låta leverantörerna vänta. Priset är försämrade relationer till leverantörerna som också får upp ögonen för att deras kund har betalningsproblem. Dessutom kan en företagare dömas för brott om det visar sig att vissa fordringsägare gynnats på bekostnad av andra när företaget är på obestånd.
- Ska man välja vilka man betalar är man inne på en farlig väg, varnar Jonas Premfors.
Den företagare som dagen innan betalningen ska vara inne på skattekontot fortfarande inte lyckats skaka fram pengarna har inget val om konkurs hotar: begär bolaget i konkurs själv eller ansök om rekonstruktion. Då är det större chans att du går fri från personligt betalningsansvar när konkursen är ett faktum.
”Ju längre man väntar, desto mer ökar den personliga risken”
3. Missa inte kontrollbalansräkning
Om ett aktiebolag missat att upprätta en kontrollbalansräkning riskerar företagaren även här att bli betalningsansvarig för företagets skulder. Enligt aktiebolagslagen ska kontrollbalansräkning upprättas om det finns anledning att misstänka att mer än hälften av aktiekapitalet är förbrukat. Reglerna är krångliga och det är inte ovanligt att företagaren missar detta.
Här krävs dock att någon av företagets fordringsägare efter konkursen kräver företrädarna på pengar och är beredd att driva frågan i domstol.
4. Ha bokföringen i ordning
Företagare som inte haft räkenskaperna i ordning riskerar att dömas för bokföringsbrott efter en konkurs. Konkursförvaltaren är skyldig att anmäla eventuella brottsmisstankar till åklagaren. Det finns risk att bokföringen försummas i företag där ekonomin svajar, och bokföringsbrott är det vanligaste brottet där företagare straffas efter en konkurs.
5. Svårt att slippa ansvar
Alla som sitter i styrelsen för ett bolag riskerar att bli personligt ansvariga om de inte vidtagit rätt åtgärder. Ägaren till företaget kan också krävas på pengar även om han eller hon inte sitter i styrelsen.
Enligt Jonas Premfors skjuter Skatteverket och andra fordringsägare gärna in sig på dem i styrelsen som har de största tillgångarna. Men det betyder inte att en företagare som låtit sin livspartner äga hus, bil och andra tillgångar automatiskt slipper undan.
- Fordringsägaren kan begära företagaren i personlig konkurs och driva frågan i domstol. Men i det fallet är man onekligen ett steg längre bort från pengarna, avslutar Jonas Premfors.