Aktuellt prisbasbelopp
Prisbasbeloppet justeras varje år baserat på förändringar i konsumentprisindex (KPI), vilket innebär att det anpassas till inflationen.
Prisbasbeloppet påverkar bland annat
- Garantipension
- Sjukpenning
- Föräldrapenning
- Bostadsbidrag
- Värdet av vissa avdrag i inkomstbeskattningen
Syftet med prisbasbeloppet är att skydda människor som får förmåner från att deras köpkraft försämras vid stigande priser.
Prisbasbeloppet offentliggöras av Statistiska centralbyrån (SCB) året innan.
Här hittar du aktuellt prisbasbelopp.
För 2025 är prisbasbeloppet 58 800 Kr.
Priser och andra faktorer som påverkar inflationen bestämmer hur mycket beloppet justeras.
Prisbasbelopp i avtal
När ett prisbasbelopp används i avtal, fungerar det som en justeringsfaktor för att skydda mot inflation och prisförändringar. Detta innebär att belopp som avtalats (t.ex. ersättningar, avgifter eller löner) automatiskt anpassas efter prisutvecklingen. Användningen av prisbasbelopp i avtal är vanlig i långsiktiga avtal där man vill säkerställa att värdet på utbetalningar eller ersättningar behåller sin köpkraft över tid.
Referensbelopp
Parterna i ett avtal hänvisar ofta till ett visst antal prisbasbelopp för att fastställa exempelvis ersättning eller förmån. Detta gör att summan automatiskt justeras varje år när det nya prisbasbeloppet fastställs.
Justeringar över tid
Eftersom prisbasbeloppet förändras varje år i takt med inflationen, innebär det att summan som ska betalas ut också kan öka eller minska beroende på hur prisbasbeloppet förändras. Detta skyddar parterna från att behöva omförhandla beloppet för att kompensera för inflation.