För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Artikeln är en annons

Så undviker du vanliga misstag vid arbetslöshet

Sveriges småföretagare behöver vara pålästa och tänka mer på sig själva. Åtminstone när det kommer till att säkra den egna inkomsten vid arbetslöshet. Det menar SMÅA, a-kassan för företagare, som ser att många företagare sätter sig själva i andra hand, och det egna företaget i första hand.

Det är inte ovanligt att man slutar ta ut lön till sig själv, för att kunna behålla sina anställda och betala deras löner.  Det har inte bara en negativ påverkan på företagarens privatekonomi, det påverkar också vilken ersättning man kan få vid arbetslöshet eller sjukdom. Därför har vi frågat SMÅA hur företagare kan undvika att begå misstag som utgör hinder för att få arbetslöshetsersättning. 

A-kassa för företagare: det här gäller under 2024


Anmäl dig till Arbetsförmedlingen din första arbetslösa dag

En vanlig missuppfattning är att Arbetsförmedlingen är till för anställda och att de inte kan hjälpa dig som företagare. Det många inte vet är man måste vara anmäld hos Arbetsförmedlingen för att över huvud taget ha rätt till ersättning från a-kassan. Det är ett av de grundläggande kraven.

Du kan som tidigast beviljas ersättning från den dag då du är inskriven som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen. Därför är det viktigt att du kontaktar dem din fösta arbetslösa dag. Det vill säga den dag du är utan arbete och bestämmer dig för att avsluta ditt företag, eller att det ska vara vilande. Att aktivt söka arbete i form av anställning hos en arbetsgivare tillhör också de grundläggande villkoren i försäkringen. Om du som företagare avstår från att söka jobb som anställd kan din ersättning stängas av. Du behöver visa att du är aktivt arbetssökande genom att rapportera in de anställningar du sökt till Arbetsförmedlingen. Rapporteringen sker månadsvis.

Vänta inte för länge med att anmäla dig

För att du ska kunna få ersättning från din a-kassa behöver du bland annat uppfylla ett arbetsvillkor. Det innebär att du ska ha arbetat i en viss omfattning före arbetslösheten. Arbetet ska ha skett under den tolvmånadersperiod som närmast föregår din arbetslöshet, det vill säga det datum då du är arbetslös och anmäld hos Arbetsförmedlingen. Den perioden kallas för ramtid.

Din a-kassa räknar fram hur många timmar du i snitt arbetade per vecka före din arbetslöshet. Den genomsnittliga veckoarbetstiden avgör sedan hur många arbetslösa timmar du kan få ersättning för per vecka. Om du blir utan arbete och väntar med att anmäla dig till Arbetsförmedlingen kan kalendermånader då du varit arbetslös ingå i din ramtid. Vilket kan påverka din genomsnittliga arbetstid negativt.

SMÅA upplever att företagare många gånger väntar lite väl länge med att bestämma sig för att företaget ska avslutas, eller att det ska vara vilande. Det kan ha funnits en arbetsbrist i företaget under flera månaders tid, som resulterat i att man arbetat väldigt lite under stora delar av ramtiden. Det påverkar ofta den genomsnittliga arbetstiden negativt, men kan i värsta fall innebära att man arbetat för lite under ramtiden för att uppfylla arbetsvillkoret. Då har man inte alls rätt till ersättning från a-kassan. Det händer att medlemmar som avvecklat sitt företag har varit lediga och levt på besparingar under en längre tid, innan de söker ersättning. Den som varit ledig längre än ett halvår (utan att anmäla sig hos Arbetsförmedlingen) kan i värsta fall bli helt utan arbetslöshetsersättning när de väl är redo att söka nytt arbete. Då har man i regel arbetat för få månader i ramtiden för att uppfylla arbetsvillkoret.

Vill man vara ledig i efter att ha avyttrat sitt företag är det många gånger bättre
att först anmäla sig som arbetslös, ansöka om ersättning och påbörja sin ersättningsperiod. Då kan ersättningen baseras på tiden före arbetslösheten och ledigheten. Vill man sedan ha ett uppehåll i sitt arbetssökande, exempelvis för att resa, får man avstå från arbetslöshetsersättning en period. Återupptar man sitt arbetssökande inom ett år finns möjlighet att fortsätta få a-kassa från den ersättningsperiod man redan har påbörjat.

Det här krävs för att uppfylla arbetsvillkoret

- Huvudregeln: Du ska ha arbetat minst 60 timmar per månad under sex av de tolv kalendermånader som ingår i din ramtid.

- Alternativregeln: Du ska ha arbetat minst 40 timmar per månad, och minst 420 timmar totalt, under sex sammanhängande månader inom ramtiden.

Så här beräknas den genomsnittliga arbetstiden
Det totala antalet timmar du arbetat under ramtiden divideras med 51,96 veckor.

Du kan bli utan ersättning om du aktivt söker kunder och uppdrag

Som företagare har du rätt till ersättning när ingen verksamhet bedrivs i ditt företag. Antingen under tillfälligt uppehåll i verksamheten (det a-kassorna kallar för vilande företag), eller när du sålt, avvecklat, eller på annat vis avslutat ditt företag helt och hållet. Reglerna är strikta när det gäller vad som är tillåtet att göra under ett tillfälligt uppehåll. När ditt företag är vilande får inga åtgärder vidtas i verksamheten. Det innebär att du inte ens kan arbeta med att lämna anbud, eller att söka nya uppdrag och kunder till företaget.

SMÅA ser att många företagare vill göra rätt för sig och att de snabbt vill komma tillbaka ut i arbete. De flesta som fortsätter söka arbete till det egna företaget under sin arbetslöshet söker också arbete som anställd. De meddelar att de söker uppdrag till den egna verksamheten som ett komplement, helt enkelt för att öka sina chanser att få arbeta. Tanken är god, tyvärr innebär det att de kan förlora sin rätt till a-kassa.

När du söker arbetslöshetsersättning under ett tillfälligt uppehåll ska du söka arbete som anställd. Inte arbete till ditt företag. Söker du kunder och uppdrag till det egna företaget ses du inte som arbetslös i försäkringens mening. Du har inte heller rätt till arbetslöshetsersättning när du gör det. Det beror på att a-kassan inte kan se ditt företag som vilande när sådana åtgärder vidtas i verksamheten. Fortsätter du söka uppdrag en tid efter att du anmält dig som arbetslös har du i regel inte rätt till ersättning för de veckor då du varit helt utan arbete, men aktivt sökt arbete till det egna företaget. Börjar du söka uppdrag under en pågående ersättningsperiod bryter du din arbetslöshet.

Du behöver göra dig helt skild från ett aktivt företag

När du har sålt ditt företag och någon annan ska driva verksamheten vidare är det viktigt att du gör dig helt skild ifrån företaget, om du har för avsikt att söka arbetslöshetsersättning.

Som tidigare nämnt har företagare rätt till ersättning när de har upphört helt med sitt företag, eller när företaget är vilande. När någon annan driver verksamheten vidare kan företaget inte ses som vilande, själva företaget har inte heller upphört. Därför måste ditt personliga engagemang i företaget i stället upphöra helt. Att sluta arbeta i den aktiva verksamheten räcker alltså inte för att ses som arbetslös, du behöver vara helt skild. Det innebär att du behöver överlåta samtliga andelar i bolaget, frånsäga dig styrelseuppdrag, och överlåta inkråmet i dess helhet. Tänk också på att du behöver skicka in intyg som visar att du är skild ifrån verksamheten och vilka datum de olika åtgärderna vidtogs. Du kan till exempel behöva skicka in kopia av aktieöverlåtelseavtal eller företagets aktiebok.

Skjut inte upp avvecklingsåtgärder

Om du inte har möjlighet att ha ett tillfälligt uppehåll i din verksamhet och i stället behöver avsluta ditt företag kan en pågående avveckling hindra dig från att få a-kassa. Har du till exempel planerat att ha en utförsäljning av varor längre fram i tiden kan det innebära att du inte ses som arbetslös innan utförsäljningen är färdig.

Om du (eller någon annan) arbetar med en utförsäljning vidtas åtgärder i det som kvarstår av verksamheten. Den är således varken definitivt avslutad eller vilande. Du kan inte heller få ersättning när du har anställda kvar i företaget som arbetar med avvecklingen, eller med att avsluta påbörjade uppdrag. Det gäller även om du själv har slutat arbeta i företaget

Det kan däremot vara tillåtet att vidta vissa enstaka avvecklingsåtgärder utan att du anses bryta din arbetslöshet. Det förutsätter att åtgärderna inte kunnat genomföras vid en tidigare tidpunkt. Exempel på en sådan avvecklingsåtgärd kan vara att avregistrera företaget för moms, eller att återkalla F-skattsedeln. Planerar du att avveckla ditt företag kan det vara bra att kontakta din a-kassa. Då kan du få information om de avvecklingsåtgärder du behöver vidta utgör hinder för ersättning eller ej.

Sluta inte ta ut lön till dig själv

För dig som arbetar i aktiebolag eller en ekonomisk förening baseras din arbetslöshetsersättning på den lön du tagit ut från företaget. Att avstå från att ta ut lön från ett aktiebolag, exempelvis för att ha råd att behålla sina anställda, påverkar därför den ersättning du kan få vid arbetslöshet.

Hösten 2025 får Sverige en ny arbetslöshetsförsäkring. Då blir det viktigare än någonsin att ta ut lön till dig själv. När den nya försäkringen träder i kraft ska rätten till ersättning baseras på inkomster, inte på arbetad tid. Har du inte tagit ut någon lön och saknar inkomst under din kvalificeringstid kommer du inte heller ha rätt till arbetslöshetsersättning.

Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.