För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq

Apportegendom istället för pengar till aktiekapitalet

Det är aktiebolagets verksamhet som avgör vad som går att använda som apportegendom för att registrera aktiekapitalet.
Aktiebolaget och apportegendom.

Om du helt eller delvis vill använda egendom (apportegendom) i stället för pengar (kontanter) för att registrera aktiekapital i ditt aktiebolag måste en auktoriserad revisor intyga att apportegendomen är korrekt värderad och att den är eller kan komma till nytta i bolaget. Därför går det inte att besvara frågan vad som går att använda som apportegendom utan att ta hänsyn till företagets verksamhetsområde.

Kunna gå att sälja

Omvänt går det dock att säga vad som inte går att använda som apportegendom. Personligt lösöre kan inte användas som apportegendom. Poängen med aktiekapital, oavsett om det är kontanter eller egendom, är att fordringsägare ska ha ett visst skydd för att kunna få betalt. Egendom som är svår att sälja kan därför inte godkännas som apportegendom, inte heller sådant som är abstrakt, till exempel goodwill, löften om att utföra arbete eller nedlagda arbetstimmar.

Exempel på apportegendom

Med det sagt är detta exempel på tillgångar som skulle kunna gå att använda som apportegendom:

  • Fordon (till exempel en lastbil)
  • Fastigheter
  • Maskiner
  • Varulager
  • Patent
  • Varumärken
  • Aktier och andra värdepapper

En auktoriserad revisor ska i ett yttrande intyga att apportegendomen tillförts bolaget, att apportegendomen är eller kan antas bli till nytta för bolagets verksamhet och att värdet av apportegendomen inte tagits upp till ett högre värde än det verkliga värdet för bolaget.

Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.