För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq

Så löser du orättvisa regler i EU-länder

Om du som företagare stöter på problem med orättvisa regler eller diskriminerande byråkrati i andra EU-länder kan du få kostnadsfri hjälp av Solvit.

Som företagare är enkla kontaktvägar till myndigheter och smidig hjälp guld värd. Men ibland är det lätt att uppleva avstånden som stora och kontakterna krångliga. Kanske särskilt så när det handlar om myndigheter i ett annat land. Språkbarriärer och en vidare känsla av att man inte förstår varandra kan leda till frustration och i värsta fall förlorade affärer.

Som tur är går det att få kostnadsfri hjälp av Sveriges Solvit-center om du som företagare till exempel säljer varor eller tjänster i ett annat EU-land och stöter på problem med att få dina rättigheter uppfyllda på den inre marknaden. Solvit löser ungefär 85 procent av de ärenden de hanterar.

Anmäl ett Solvit-ärende på EU-kommissionens webbplats.

− Solvit kan hjälpa dig som företagare om du får problem med till exempel momsbetalningar, klassificering och märkning av produkter, bedömning av standarder och kontakter med myndigheter, säger Charlotte von Mentzer på Sveriges Solvit-center.Charlotte_von_Mentzer.jpg

Kanske har du inte hört talas om Solvit och undrar om det är något för dig eller hur du ska göra för att kunna ta kontakt och få hjälp? Vi tar det från början.

Världens största inre marknad

Sverige tillhör världens största gränsfria ekonomiska samarbetsområde. De svenska företagen är med och producerar alla de varor och tjänster som tillsammans gör att EU:s inre marknad är världens tredje största ekonomi efter USA och Kina, med en BNP på ungefär 1,5 biljoner euro. (En biljon är ettusen miljarder.)

Som företagare på den inre marknaden har du rätt att tillhandahålla tjänster, göra affärer och etablera företag i andra EU-länder och få tillgång till den inre marknadens nästan 450 miljoner konsumenter.

Det är inte bara de 27 EU-länderna som ingår i den inre marknaden, utan även Norge, Island och Liechtenstein (inte Storbritannien). Handelsavtalet mellan EU och de tre länderna – Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES) – gör att den fria rörligheten för varor, tjänster, personer och kapital gäller även i dem, med vissa undantag.

Företagsklimat utan gränser?

På den inre marknaden finns inga tullar och kvoter som driver kostnader bara för att en vara passerar en landsgräns. Gemensamma bestämmelser och standarder har tagit bort hinder för handel och skapat ett mer förutsägbart företagsklimat.

Därmed inte sagt att nationsgränserna inte märks. Den inre marknaden utvecklas i takt med att ekonomin och samhället förändras och det finns hela tiden behov av att se över regelverk och anpassa den inre marknaden till nya förutsättningar.

Om man skiljer på politiska beslut för att förbättra och fördjupa den inre marknaden och alla oräkneliga tillämpningar av de regelverk som redan finns handlar det förstnämnda om att utveckla de fyra friheterna, medan det senare handlar om att tillämpa dem. Det är i det senare fallet Solvit kommer in i bilden.

Solvit finns till för att ta bort grus i maskineriet från EU:s inre marknad så att den fungerar som den ska. Som företagare kan du vända dig till Solvit om du stött på problem med myndigheter i EU-länder som felaktigt tillämpar EU-lagstiftning.

Det här kan Solvit hjälpa dig med

Solvit är en kostnadsfri tjänst som tillhandahålls av regeringarna i alla EU-länder samt Island, Norge och Liechtenstein. Sveriges Solvit-center finns på Kommerskollegium där kunniga jurister tar sig an och utreder frågor från både privatpersoner och företag. Men du som har problem behöver inte åka till Stockholm. Du behöver bara använda Solvits nättjänst för att starta ett ärende.

Solvit kan hjälpa företag som vill etablera sig i ett annat medlemsland, men som stöter på problem med till exempel:

  • att erbjuda tjänster eller att sälja varor
  • klassificering och märkning av produkter
  • omotiverade tester av redan godkända varor
  • bedömning av standarder
  • momsbetalning
  • kontakter med myndigheter.

Anmäl ett Solvit-ärende på EU-kommissionens webbplats.

När du har lämnat in ett ärende kommer du inom en vecka att bli kontaktad av ditt Solvit-center. Kanske behöver du komplettera med mer information så att Solvit kan säkerställa att det är ett problem som de kan hjälpa dig med?

− Solvit utreder, för din räkning, om en myndighet tagit ett EU-rättsligt felaktigt beslut som påverkar ditt företag negativt. Du får kostnadsfritt tillgång till jurister och utredare som är experter på EU-rätt och som jobbar för allas rätt till fri rörlighet på EU:s inre marknad, säger Charlotte von Mentzer.

Detta kan Solvit göra och inte göra

Solvits mandat är att hävda dina rättigheter som EU-medborgare eller företag om de överträds av myndigheterna i ett annat EU-land. För att Solvit ska kunna hjälpa dig krävs det att du inte vänt dig till domstol för att lösa problemen.

− Solvit kan inte hjälpa dig om ditt företag har problem med ett annat företag eller om du söker ersättning för skador. På grund av sin informella karaktär kan Solvit inte heller arbeta parallellt med formella eller rättsliga förfaranden, så om du tagit ditt problem till domstol kan Solvit inte hjälpa till, säger Charlotte von Mentzer.

Solvit kan inte tvinga myndigheter att ändra sina beslut och kan inte ta till några straffåtgärder. Men Solvits facit visar att det mesta går att lösa ändå.: ungefär 85 procent av alla ärenden  som SOlvit hanterar får en lösning.

Att Solvit driver ärenden är också ett sätt att förbättra EU:s inre marknad på sikt.

− I en del fall når vi inte ända fram –men det är ändå viktigt att du anmäler ditt problem till oss för att synliggöra de svårigheter som finns i ett medlemsland. Om ditt och andra företag anmäler vilka hinder ni drabbas av får Solvit kunskap om dem och bara då har vi möjlighet att verka för policy- eller regelförändringar. Solvit Sverige jobbar då för en förändring både genom dialog med den svenska regeringen och med EU-kommissionen, säger Charlotte von Mentzer.

Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.