För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq

Secondhand är det nya förstahandsvalet

Allt fler företagare upptäcker att begagnat är ett bra val – både för plånboken och miljön. Företagarens guide visar hur du handlar kontorsmöbler, it-prylar och mobiltelefoner till fyndpris.
Johanna Nordell, hållbarhetschef hos Ikea Sverige, är redo att skala upp möbeljättens nya satsning på secondhand.

Begagnatmarknaden är en ljuspunkt i den annars så hårt drabbade detaljhandeln. Under årets första fem månader omsatte den kommersiella secondhandhandeln närmare 7,5 miljarder kronor, enligt en ny seconhandindikator från Svensk Handel. Trenden är tydlig – allt fler privatpersoner och företag ser återbruk som ett bra alternativ till att köpa nytt. Det nya konsumtionsmönstret får flera av detaljhandelns giganter att börja erbjuda nya och begagnade varor sida vid sida.

Ikea har i tysthet lanserat ett secondhanderbjudande som ska ta greppet om den stora begagnatmarknaden av Ikeamöbler. Med hjälp av ett digitalt värderingsverktyg på Ikea.se kan du se hur mycket Ikea är villigt att betala för ditt gamla skrivbord (eller någon annan Ikeamöbel). Därefter lämnar du in möbeln i varuhuset där den slutgiltiga värderingen sker, och du får betalt i form av ett tillgodokort. De begagnade prylarna hamnar i Ikeas Cirkulärbutik, en avdelning som numera finns i möbelkedjans samtliga 21 varuhus i Sverige. Här säljs returer, utgående produkter, utställningsexemplar samt begagnade möbler till rejält nedsatta priser.

En av nyckelpersonerna bakom satsningen på återbruk är Johanna Nordell, Ikea Sveriges hållbarhetschef sedan drygt ett år tillbaka.

- Vi är så stolta över våra produkter att vi gärna köper tillbaka dem, men tyvärr är det många kunder som inte känner till möjligheten. Jag vill få bättre snurr på den här tjänsten, och vi har nu fokus på kommunikation och marknadsföring, säger hon.

Fördelar med cirkulärt

Tidningen Företagaren träffar Johanna Nordell i Cirkulärbutiken i Ikeavaruhuset i Helsingborg. Hon pekar på skrivbordet Bekant som en kund har sålt tillbaka till Ikea för 1 198 kronor. Priset i Cirkulärbutiken är 1 495 kronor (ordinarie pris 2 995 kronor). Secondhandutbudet i Cirkulärbutikerna är fortfarande mycket begränsat, och det är fortfarande plattformar som Blocket och Tradera som dominerar när det gäller begagnade Ikeamöbler. Men Johanna Nordell tror att Ikeas satsning kan bli ett attraktivt alternativ eftersom tjänsten erbjuder unika fördelar.

- Visst, Ikea Återköp är lite som Blocket, men här finns en större trygghet för kunden. Om du kommer till Ikeavaruhuset och säljer tillbaka din möbel så behöver du inte ta bilder och skriva en säljtext, du slipper förhandla om priset och pruta ytterligare när det är dags att lämna över produkten. Det finns en smidighet och trygghet i vår lösning, och en bra summa pengar att tjäna för kunden, säger hon.

I startgroparna

Även om Ikeas satsning på återbruk befinner sig i startgroparna är begagnatmarknaden av kontorsmöbler en etablerad bransch sedan flera decennier tillbaka. En ledande aktör är Rekomo, ett företag som köper in begagnade kontorsmöbler och därefter säljer eller hyr ut dem på nytt. Rekomo har bland annat tagit hand om stora partier av begagnade kontorsmöbler som har slängts ut från Skatteverkets och H&M:s huvudkontor. Och just nu väntar de med spänning på en leverans av möbler från Klarnas kontor i New York och Milano.

- Vi vill vara en förebild inom återbruk, och det ska kännas lika enkelt att handla begagnat som att köpa nytt, säger Maria Janson Tranefeldt, regionchef för Rekomo i Stockholm.

Hållbart stort inom IT

Att satsa på återbruk sträcker sig längre än bara kontorsmöbler. I Täby norr om Stockholm ligger Inrego, ett företag som är något av pionjär inom hållbara it-lösningar. Affärsidén föddes när grundaren Henrik Nilsson studerade på universitetet i Lund i mitten av 1990-talet. Han upptäckte att en begagnad dator var skonsammare för både plånboken och miljön än att satsa på en fabriksny modell. Den insikten lade grunden till ett bolag som i dag omsätter 335 miljoner kronor (2023).

inrego737.png

- Vår vision är att ställa om it-konsumtionen till att bli hållbar. Det gör vi genom att köpa in datorer, laptops och mobiltelefoner från företag och organisationer som inte längre behöver sina it-produkter, säger kommunikationschefen Isabell Bergström.

De begagnade produkterna granskas och rekonditioneras i Täby. Inrego har ett 70-tal tekniker som byter ut reservdelar och värderar all information som finns i produkten.

Är det tryggt att köpa begagnade it-prylar?

– Allting vi säljer har garantier att det fungerar som en ny produkt. Vi erbjuder minst 1 års garanti och du har möjlighet att köpa till en förlängd garantiperiod, säger hon.

2023 tog Inrego emot 400 000 it-produkter där majoriteten var 2–7 år gamla. Närmare 350 000 såldes vidare till nya användare, en uppgång med 25 procent jämfört med året innan. Inrego ser också en beteendeförändring i attityden till begagnade it-produkter:

- Tidigare var det storföretag som sålde begagnad it-utrustning – och småföretag och organisationer som köpte begagnat. Men nu har också storföretagen upptäckt möjligheten att tänka cirkulärt och står även som köpare, säger Isabell Bergström.

Mobiltelefoner hetast

Begagnade mobiltelefoner har placerat sig som ett av de hetaste segmenten inom återbruk. Både etablerade elektronikkedjor och nya startups vill lägga beslag på din begagnade mobiltelefon. Marknaden växer snabbare än nyförsäljningen, och begagnat står i dag för cirka 14 procent av den totala försäljningen.

En av uppstickarna är Örebroföretaget Refurbly som startades av David Lundgren 2019. Han insåg tidigare än de flesta det växande intresset för cirkulära och hållbara lösningar för mobilägande.Som en av framgångsfaktorerna nämner Refurbly att de erbjuder garantier och försäkringar som ger kunderna trygghet.

Refurbly väcker stort intresse och har attraherat flera tunga investerare. En av dem heter Johan Dennelind, tidigare koncernchef för Telia.

Handeln kräver stopp för dubbelbeskattning av secondhand

Det höjs allt starkare röster inom handeln att sätta stopp för den dubbelbeskattning som drabbar secondhandförsäljning. I dag tvingas företag som erbjuder secondhand att betala 25 procent i moms vid varje tillfälle som varan säljs. Dagens regelverk innebär alltså att en begagnad vara som redan är beskattad blir dubbelbeskattad.

- Vi vill att momsen sänks. Beskattningen på secondhand bör sänkas för att öka lönsamheten, vilket skulle accelerera omställningen till cirkulära modeller, säger Johanna Nordell, hållbarhetschef på Ikea Sverige.

Regeringen har tillsatt en utredning som ska komma med förslag över momsen på begagnade varor, men en begränsning är att utredarna endast ska se hur reglerna ska förenklas; det talas inget om en sänkning av momsen.

Företagarnas hållbarhetsexpert, Jennie Albinsson, ser fördelar med en sänkt moms på secondhand:

- Å ena sidan kan man ha synpunkter att det finns så många differentierade skattesatser i momssystemet; en mer enhetlig moms vore att föredra. Å andra sidan är lägre kostnader för varor och tjänster som främjar cirkularitet något positivt, säger hon.

Råd för en lyckad secondhand-affär

Var ute i god tid

Det tar ofta längre tid att hitta en kontorsinredning som består av återbrukade möbler än att köpa nytt. Låt processen ta lite tid. Du kan räkna med halva priset jämfört med att köpa nytt – samtidigt som företaget gör en bra insats för miljön.

Ta hjälp

Flera leverantörer av begagnade kontorsmöbler erbjuder kunden hjälp att ta fram ett inredningsförslag bestående av återbrukade möbler. Det är en värdefull service som kan spara tid och pengar. Ikea genomför just nu en test i varuhuset i Kållered utanför Göteborg där företagsinredare hjälper kunden att sätta ihop en mix av secondhand. Leverans och montering ingår i tjänsten.

Tänk funktion i stället för varumärke

Det blir enklare om du väljer att söka efter återbrukade möbler och it-utrustning som erbjuder en viss funktion snarare än ett specifikt varumärke.

Ångerrätt

Granska villkoren för ångerrätt och retur. 30 dagars öppet köp för både konsumenter och företagare förekommer hos flera återförsäljare. Ikea erbjuder 365 dagars öppet köp.

Garantier

Välj en leverantör som erbjuder garanti på sina begagnade produkter.

Glöm inte bort att sälja

Släng inte företagets gamla prylar på soptippen. Sälj dem i stället! Efterfrågan på återbrukat växer starkt.

Så mycket kan du spara

Här är fem exempel på hur mycket billigare secondhand är jämfört med att köpa nytt. Samtliga secondhandprylar är i gott skick, enligt säljarna. Prisexemplen är exklusive moms och återförsäljarens namn står inom parentes.

 

Bordslampa
Modell: Simris
Tillverkare: Ateljé Lyktan
Begagnatpris: 1 950 kronor (Rekomo)
Nypris: 3 600 kronor

Golvhylla
Modell: Zink
Tillverkare: Källemo
Begagnatpris: 2 530 kronor (Soeco)
Nypris: 8 800 kronor

Mobiltelefon
Modell: Iphone 13, 128 GB
Tillverkare: Apple
Begagnatpris: 4 199 kronor (Inrego)
Nypris: 5 270 kronor

Konferensstol
Modell: Läktare
Tillverkare: Ikea
Begagnatpris: 280 kronor (Ikea Cirkulärbutik)
Nypris: 560 kronor

Arbetsstol
Modell: 5000
Tillverkare: Kinnarps
Begagnatpris: 2 745 kronor (RP)
Nypris: 3 808 kronor

Här kan du fynda begagnat

Kontorsmöbler

Det här kan du köpa begagnat

Stort utbud av begagnade kontorsstolar, förvaringsskåp, skrivbord och hurtsar. Svårare att hitta inredning till det aktivitetsbaserade kontoret där det råder stor efterfrågan på mindre skrivbord och loungemöbler.

 Så mycket kan du spara

Ofta 40–60 procent billigare än att köpa nytt.

Bidrar positivt till miljön

Rekomo, en av landets stora återförsäljare av begagnade kontorsmöbler, redovisar hur stor klimatpåverkan det är på varje enskild produkt. Den som exempelvis köper ett begagnat höj- och sänkbart skrivbord från Kinnarps sparar cirka 92 kg CO2 jämfört med att köpa nytt.

Här fyndar du

Ikea har Cirkulärbutiker med begagnat, returer och utställningsexemplar i samtliga 21 svenska varuhus. Du kan se och reservera produkterna online, men de måste hämtas och betalas i det varuhus där varan befinner sig. Rekomo har öppna lager samt onlineförsäljning. Andra möbelbutiker som satsar på återbruk är Soeco, Recycling Partner (RP) och Senab.

It-utrustning

Det här kan du köpa begagnat

Begagnatmarknaden domineras av laptops, stationära datorer och surfplattor från välkända leverantörer som Apple, Dell, HP, Lenovo och Samsung.

Så mycket kan du spara

Priset på begagnade it-prylar varierar stort mellan olika varumärken och produktgrupper. Flera leverantörer anger halva nypriset som ett riktmärke.

Bidrar positivt till miljön

Ett genomsnittligt tjänsteföretag kan minska sitt klimatavtryck med 11 procent genom att välja återbrukad hårdvara i stället för nyproducerad, enligt en rapport från Inrego och Climate Hero.

Här fyndar du

Det finns flera företag som är specialiserade på att sälja begagnade it-produkter som är testade, raderade och rekonditionerade. Några exempel är exempelvis Reuse IT (en del av börsnoterade Elanders) Inrego och Refurbed.

Mobiltelefoner

Det här kan du köpa begagnat

Stort utbud av begagnade mobiltelefoner och surfplattor från alla stora varumärken.

Så mycket kan du spara

Priset på en begagnad mobiltelefon varierar beroende på modell, skick och märke. Mobiloperatören 3 uppger att de säljer begagnade mobiler som är testade, reparerade vid behov och med minst 80 procents batterikapacitet upp till 30 procent lägre pris.

Bidrar positivt till miljön

Naturskyddsföreningen menar att elprylar är riktiga miljöskurkar. Sverige är också ett av de länder som producerar mest elektronikavfall per capita. En granskning från IVL Svenska Miljöinstitutet visar att tillverkningen av en ny mobiltelefon ger upphov till 55 kg koldioxid och 86 kg avfall, medan en bärbar dator ger 280 kg koldioxid och 1 200 kg avfall.

Här fyndar du

Marknaden växer och det finns ett flertal företag som köper och säljer begagnade mobiltelefoner. Några är Billig Teknik, Inrego, Swappie, Renewed, Refurbed och Refurbly.

Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.