Anlita uppdragstagare istället för att anställa

Ditt företag skriver då avtal med uppdragstagarens företag, t.ex. ett AB eller enskild firma, och uppdragstagarens företag fakturerar för utfört arbete enligt avtalet.
Beroende på bransch kan detta kallas att anlita en underentreprenör eller konsult. Viktigt är att komma ihåg att även om du hyr in personal, anlitar uppdragstagare eller egenanställda så har du som ansvarig för arbetsplatsen ett ansvar för arbetsmiljön.
Nya 24-månaders regeln för konsulter - läs mer här
Det är endast i vissa fall som det finns skyddslagstiftning för uppdragstagare. Ett sådant exempel är lagen om handelsagentur. Det kan därför vara viktigt att i uppdragsavtalet vara noga med att ta upp frågor om vad som ska utföras, ersättningen, betalningstider, uppsägningstid, tystnadsplikt, konkurrensförbud, rätten till ev. immaterialrätter från utfört uppdrag, felansvar och rätt till skadestånd, krav på försäkring m.m.
Bedömning av om det är en uppdragstagare eller arbetstagare
Som arbetsgivare är det viktigt att veta vad som skiljer en arbetstagare från en uppdragstagare. En felaktig bedömning kan leda till ett flertal negativa konsekvenser för ditt företag så som bl.a. skattetillägg eller krav på skadestånd för att arbetsgivaren bryter mot kollektivavtal, LAS och semesterlagen m.m.
För att kunna avgöra om det rör sig om ett anställningsförhållande eller ett uppdragsförhållande krävs att du tittar närmare på ett antal objektiva kriterier för att kunna göra en bedömning.
-
Grad av självständighet. En anställd har till skillnad från en uppdragstagare betydligt mindre självständighet och kontroll när det gäller arbetssätt, arbetstider och varifrån arbetet sker utan måste arbeta efter bestämda direktiv från arbetsgivaren.
-
Vikten av att personen utför arbetet personligen. Att en arbetstagare själv utför arbetet kan ses som högst viktigt, oavsett om detta inte tydligt har framgått i ett skriftligt avtal eller inte. För en uppdragstagare ligger ofta vikten istället i att arbetet blir utfört och inte på att det är just denna personen som ska utföra arbetet.
-
F skatt. En konsult ska ha F-skatt medan en arbetstagare har A-skatt.
-
Begränsad i tid. En anställning är ofta varaktig medan ett uppdrag ofta är under ett visst tidsspann.
-
Begränsad till en/ ett antal specifika uppgifter. En anställd utför sina arbetsuppgifter på en löpande basis där det ständigt dyker upp nya saker som arbetstagaren tar sig an. En uppdragstagare däremot har ett specifikt antal bestämda uppgifter som ska slutföras fram till att uppdraget ses som utfört.
-
Arbete åt flera parter. En anställd är på grund av sin lojalitetsplikt och även ibland på grund av klausuler i sitt anställningsavtal förhindrad att utföra arbetet åt annan. En uppdragstagare kan däremot ha ett flertal parter som denne utför arbete åt.
-
Arbetsverktyg. En arbetstagare använder sig uteslutande av arbetsredskap som tillhandahållits av arbetsgivaren medan det är vanligt att uppdragsgivare har egna arbetsverktyg, så som telefon, dator, verktyg, maskiner m.m.
-
Garanterad ersättning. En arbetstagare har ofta en viss garanterad lön som utgår varje månad. Uppdragstagarens ersättning framgår av avtalet och kan vara t.ex. per utför enhet eller ett fast arvode.
-
Ersättning för andra utlägg. En anställd har rätt till andra utlägg som den gör i samband med arbetet så som t.ex. resekostnader. En uppdragstagare kan ha avtalat om det med uppdragsgivaren.
Om det är en anställd och inte en uppdragstagare
Till skillnad från ett uppdragsförhållande ska du som arbetsgivare vid ett anställningsförhållande följa lagar och regler så som lagen om anställningsskydd, semesterlagen, arbetstidslagen och reglerna i företagets kollektivavtal. Detta innebär bland annat att du som arbetsgivare inte har rätt att säga upp en anställd utan saklig grund, måste förhandla med arbetstagarens fack och/eller det fack arbetsgivaren har kollektivavtal med vid uppsägning och ge arbetstagaren de förmåner som anges i det kollektivavtal eller hängavtal som ingåtts.
Vidare har du även ansvar för eventuella fel som leder till skadeståndsskyldighet som en arbetstagare begår under ett anställningen, förutsatt att det inte föreligger synnerliga skäl som kan göra arbetstagaren personligt ansvarig. En uppdragstagare däremot måste själv ta ansvar för eventuella fel som begås och den ekonomiska skadan de leder till.
Har du gjort bedömningen att det handlar om en uppdragsförhållande men det efter en samlad bedömning av de nämnda objektiva kriterierna visar sig vara en anställning kan du som arbetsgivare få problem då du både brutit mot lagstiftning och kollektivavtal. Du kan då i efterhand tvingas betala ut t.ex. semesterlön, övertidsersättning, skadestånd för brott mot kollektivavtal och felaktig uppsägning.
En felaktig bedömning kan även leda till ett flertal skattekonsekvenser. Om en person är att ses som en arbetstagare är du som arbetsgivare skyldiga att betala arbetsgivaravgifter och göra avdrag för preliminärskatt. Om personen däremot är konsult och har F-skatt ska arbetsgivaren inte betala arbetsgivaravgifter eller göra avdrag för preliminärskatt då konsulten själv ska sköta detta.
Detta innebär att om du gjort en missbedömning och sett en person som konsult när den egentligen är arbetstagare kan detta leda till att företaget kan få skattetillägg. Skatteverket kan se det som om företaget lämnat oriktiga uppgifter och inte heller i enlighet med lag har betalat in arbetsgivaravgifter eller gjort skatteavdrag.
Likaså kan det bli problem med att företaget har betalat moms för tjänsten från konsulten och konsulten betalat in moms till Skatteverket. De ska då korrigera den ingående och utgående momsen i efterhand vilket kan vara tidskrävande.
Som uppdragsgivare är det viktigt att du i de fall du anlitar en konsult håller koll så att konsulten har F-skatt under hela den perioden som konsulten är anlitad. Detta för att undvika att i efterhand får reda på att konsulten fått sin F-skatt indragen under uppdragets gång och detta blir en faktor som indikerar att denne är att ses som anställd. Men även om det fortfarande är en uppdragstagare men utan F-skatt ska du dra preliminär skatt på ersättning för utfört arbete.