Att anställa utländsk arbetskraft
Du bör dock kontrollera så att personen verkligen har det medborgarskap som du tror och inte bara har t.ex. främlingspass från ett annat EU-land. Be att få ta en kopia som dokumentation. Är det en anhörig till en EU-medborgare som du ska anställa ska du kontrollera att hen har uppehållsrätt om hen ska vistas i Sverige under längre tid än tre månader.
Arbetsgivare som har utländsk personal anställd som inte har rätt tillstånd, och inte omfattas av något undantag, kan dömas till böter eller t.o.m. fängelse enligt utlänningslagen. Dessutom riskerar företaget att dömas att betala särskild avgift.
Som arbetsgivare är det viktigt att du kontrollerar att det finns arbets- och uppehållstillstånd inte enbart vid anställningstillfället utan även löpande. Detta eftersom om tillståndet dras in kan personen inte var kvar som anställd utan du arbetsgivare måste säga upp arbetstagaren. Arbetsgivare som har utländsk personal anställd som inte har rätt tillstånd, och inte omfattas av något undantag, kan dömas till böter eller t.o.m. fängelse enligt utlänningslagen. Dessutom riskerar företaget att dömas att betala särskild avgift.
I de allra flesta fall behöver den som är medborgare i ett annat land utanför EU arbetstillstånd för att få arbeta i Sverige. Viktigt att tänka på i detta sammanhang är att du som arbetsgivare har en skyldighet att se till att arbetstagaren har ett arbetstillstånd och får vistas i Sverige innan hen får anställning. En person som vill arbeta i Sverige ska söka om arbetstillstånd innan inresa i landet. Men ibland kan sökande få dispens från detta och ansöka när hen redan befinner sig i Sverige. I de fall som undantaget tillämpas är när sökande:
- vill förlänga sitt nuvarande arbetstillstånd
- har arbetstillstånd men behöver ansöka om ett nytt för att hen har bytt yrke eller arbetsgivare
- har arbetat under tiden hen varit asylsökande, fått avslag på sin ansökan om asyl och har erbjudande om fortsatt arbete
- har uppehållstillstånd för studier vid universitet eller högskola
- har uppehållstillstånd för att söka arbete efter avslutade studier
- har rest in i Sverige för att besöka en arbetsgivare. Obs! Det gäller bara de yrken där det råder hög efterfrågan på arbetskraft.
För att sökande ska få ett arbetstillstånd krävs det enligt huvudregeln att du som arbetsgivare erbjudit sökande ett arbete i Sverige när hen befunnit sig i ett land utanför EU. Sökande ska ha uppfyllt alla punkter nedan för att få arbetstillstånd:
- ha ett giltigt pass
- ha erbjudits ett arbete med arbetsvillkor som är på minst samma nivå som svenska kollektivavtal eller vad som är brukligt inom yrket eller branschen
- ha erbjudits lön som är på minst samma nivå som svenska kollektivavtal eller vad som är brukligt inom yrket eller branschen
- erbjudas en anställning som gör det möjligt för hen att försörja sig, (för att uppnå kravet på försörjning måste hen arbeta i den omfattningen att lönen kommer upp till en viss nivå, läs mer om försörjningskrav här)
- du som arbetsgivare ska ha för avsikt att teckna sjukförsäkring, livförsäkring, trygghetsförsäkring och tjänstepensionsförsäkring för den anställde när hen påbörjar anställningen.
Om arbetssökande uppfyller ovan kriterier och du som arbetsgivare anställer hen ska du meddela Skatteverket om att du anställt en medborgare från ett land utanför EU.
Förbud mot diskriminering
Ingen person får diskrimineras i arbetslivet på grund av till exempel nationellt eller etniskt ursprung eller hudfärg. Det innebär att du som arbetsgivaren bör tänka på att den kontroll du gör av arbetstagaren inte får göras på ett diskriminerande sätt. Ett exempel är att du inte ska ta ett beslut om att kontrollera en arbetstagares rätt att vara och arbeta i Sverige p.g.a. arbetstagarens etniska ursprung, hudfärg eller språkkunskaper.
Kontrollera rätten att vara och arbeta i Sverige
Som arbetsgivare har du ett ansvar att se till att sökande har rätt att vistas i Sverige. För att kontrollera detta kan du be sökande ta med dokument som styrker detta. Det kan exempelvis vara:
- ett uppehållstillståndskort
- en kopia av ett beslut från Migrationsverket om uppehålls- och arbetstillstånd
- ett LMA-kort (lagen om mottagande av asylsökande)
Uppehållstillståndskort
En person som har fått uppehålls- eller arbetstillstånd i landet i mer än tre månader får ett uppehållstillståndskort. Kortet i sig ger dock inte personen rätt att arbeta i Sverige utan på kortet ska följande text framgå:
- att tillståndet är tidsbegränsat
- att texten “får arbeta” framgår eller
- att sökande har permanent uppehållstillstånd
Kontrollera kortets giltighetstid och om det finns eventuella begränsningar till yrket eller arbetsgivare, vilket även det bör framgå på uppehållstillståndskortet. Detta är viktigt då en begränsning innebär att sökande bara får arbeta med vissa yrken hos vissa arbetsgivare. Skulle det vara så att det finns en begränsning på kortet måste sökande ansöka om nytt arbetstillstånd för den nya anställningen.
Skulle en sökande tidigare ha arbetat och även haft ett tidsbegränsat tillstånd får hen påbörja ett nytt arbete under tiden ansökan är under handläggning. Kravet är dock det att sökanden ansöker om nytt tillstånd innan det nuvarande tidsbegränsade uppehållstillståndet giltighetstid löpt ut och senast samma dag som anställningen påbörjas. Som arbetsgivare kan du kontrollera sökandes rätt att arbeta och vistas i landet genom att be sökande visa sitt upphållstillståndskort och även beslut från Migrationsverket om att ansökan kommit in till dem.
Personer som vistas i Sverige i mindre än tre månader får inget uppehållstillståndskort men kan ändå ha rätt att vara i landet. Det är däremot samma regler som gäller för dem som för andra som vill arbeta i landet d.v.s. att de behöver ansöka om ett arbetstillstånd.
LMA-Kort
Ett LMA-kort ser ut som ett identitetskort med ett fotografi på sökande. Däremot är inte ett LMA-kort ett identitetskort utan snarare ett bevis på att personen är asylsökande och får vara i landet i väntan på beslut.
En asylsökande kan vara undantagen kravet på arbetstillstånd, detta framgår då på LMA-kortet med texten AT-UND.
Om du anställer någon som är medborgare i ett land utanför EU, kom då ihåg att spara de dokument du fått av den anställde under den tid som är hen är anställd och minst ett år efter avslutad anställning.
Arbetssökande finns i Sverige
Om arbetssökande finns i landet och söker arbete skiljer sig reglerna åt när det rör sig om arbetstillstånd beroende på vilket typ arbete som söks och vad sökande gör i Sverige. Läs mer om detta på Migrationsverkets webbplats.