För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq

Föräldraledighet

Arbetstagare som fått barn eller har vårdnaden om barn har stora möjligheter att få ledigt enligt föräldraledighetslagen.
Har du anställda som ska vara föräldralediga? Här är vad du som arbetsgivare behöver veta.

I denna artikel: Föräldraledighet, delledighet, ledighet i samband med barnets födelse, vårdnadshavare, återgång i arbetet och vård av barn (VAB).

För dig som arbetsgivare är det viktigt att tänka på att inte missgynna en arbetstagare eller arbetssökande av skäl som har samband med föräldraledighet. I föräldraledighetslagen jämställs med förälder den som utan att vara förälder är rättslig vårdnadshavare och har vård om ett barn, har tagit emot ett barn för stadigvarande vård och fostran i sitt hem eller stadigvarande sammanbor med en förälder under förutsättning att arbetstagaren är eller har varit gift med eller har eller har haft barn med denna förälder.

För dig som arbetsgivare är det viktigt att tänka på att inte missgynna en arbetstagare eller arbetssökande av skäl som har samband med föräldraledighet.

 

Ledighet i samband med barnets födelse

Barnets mamma har rätt till, utan att krav finns att föräldrapenning tas ut, en sammanhängande ledighet av minst 7 veckor innan barnets beräknade födelse och sedan 7 veckor efter. Mamman har även rätt att vara ledig för att amma barnet under hela den period som barnets ammas. Regler om detta finns i en speciell föreskrift som arbetsmiljöverket utfärdat. I samband med att mamman väntar barn, nyligen fött eller ammar kan mamman ha rätt att bli, med bibehållna anställningsförmåner, omplacerad till en annan tjänst inom företaget. Den förälder som inte är gravid eller fött har i samband med barnets födelse rätt till tillfällig föräldrapenning och ledighet i 10 dagar.

Hel föräldraledighet utan och med föräldrapenning

Föräldrar till barnet har rätt att vara helt lediga, utan att ta ut föräldrapenning, till dess barnet blivit 18 månader. För ledighet efter att barnet blivit 18 månader krävs det att föräldern tar ut hel föräldrapenning för hel föräldraledighet.

Delledighet utan föräldrapenning

Utan att ta ut föräldrapenning kan en arbetstagare begär att få sin normala arbetstid förkortad med upp till en fjärdedel. Detta gäller fram till barnet fyllt åtta år, eller ännu inte har avslutat sitt första skolår.

Delledighet med föräldrapenning

En förälder har rätt till delledighet då föräldern tar ut tre fjärdedels, halv, en fjärdedels eller en åttondels föräldrapenning. Ledigheten ska då motsvara den tid som arbetstagaren tar ut föräldrapenning.

Vård av barn

Alla arbetstagare med barn under en viss ålder har rätt att vara lediga när barnet blir sjukt eller exempelvis om förskolan håller stängt för planering. Det följer av föräldraledighetslagen.

När barnet eller dess ordinarie vårdare blir sjukt har föräldern rätt att stanna hemma från arbetet för att vårda barnet (VAB) och ansöka om tillfällig föräldrapenning. Detta innebär att för att föräldrar ska ha rätt att vara hemma med barnet måste de ansöka om tillfällig föräldrapenning. Du som arbetsgivare har rätt att begära ett intyg från vårdnadshavaren om att så är gjort. I sådana fall kan du begära att arbetstagaren får ett intyg i efterhand från Försäkringskassan för att visa att vårdnadshavaren hade rätt att vara hemma med barnet.  Detta intyg kan du begära att arbetstagaren ger dig.

Även om barnet är yngre än 240 dagar har en förälder rätt till ledighet om ordinarie vårdaren har blivit sjuk m.m. och föräldern därför behöver ta hand om sitt barn.

Arbetstagaren har inte rätt till lön under ledigheten utan du som arbetsgivare gör ett helt löneavdrag för den tid som arbetstagaren är hemma för vård av barn. Tillfällig föräldrapenning kan beviljas i upp till 60 dagar per kalenderår.

Behöver du hjälp? Som medlem i Företagarna kan du alltid ringa våra jurister och få rådgivning kring anställda, avtal, bolagsfrågor och annat som rör ditt företagande. Utan extra kostnader. 

Anmälan och återgång till arbete

Arbetstagaren har rätt att dela upp ledigheten på högst tre perioder per år. Detta gäller dock inte ledighet med föräldrapenning för att besöka mödravård, delta i föräldrautbildning, besöka förskola eller delta i introduktion för förskola, skola m.m. eller om det är ledighet med tillfällig föräldrapenning (VAB).

En ansökan om föräldraledighet ska ske minst två månader före ledighetens början eller, om det inte kan ske, så snart som möjligt. Det är arbetsgivaren som beviljar ledigheten och det är lämpligt att skriftligen meddela arbetstagaren den period som du beviljat föräldraledighet och i vilken omfattning.

Som arbetsgivare är du skyldig att bevilja arbetstagarens önskemål om förkortad arbetstid för att kunna vara hemma med sitt barn om det inte medför påtaglig störning av verksamheten. Bedömningen av vad som definieras som påtaglig störning varierar från fall till fall men det är rimligt att anta att ett större bolag lättare kan övervinna en sådan typ svårighet än ett mindre. Det är arbetsgivaren som ska bevisa att en förkortad arbetstid för den anställde innebär en påtaglig störning för verksamheten. Arbetsgivaren får inte utan arbetstagarens samtycke förlägga ledigheten på annat sätt än att sprida den över arbetsveckans samtliga dagar, dela upp ledigheten under arbetsdagen eller förlägga den till någon annan tid än arbetsdagens början eller slut.

Om föräldraledigheten varit avsedd att pågå eller pågått i mer än en månad får arbetsgivaren skjuta på arbetstagarens tillbakagång till arbetet i högst en månad efter att den anställde anmält till arbetsgivaren att hen önskar återgå i tjänst.

 

Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.