För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq

Bästa ledarskapet i tuffa tider

Det är turbulenta tider för alla företagare som är beroende av bygg- och fastighetsbranschen. Henrik Björklund i Sundsvall känner av snålblåsten, men han väljer att sitta lugnt i båten. Han har tiotalet anställda och tvekar inte att nyanställa om tillfälle ges.
Henrik Björklund, vd för Permoluft i Sundsvall, vill att arbetsplatsen ska präglas av delaktighet och kunskapsöverföring – det är bra både för medarbetarna och kunderna. Från vänster: Patrik Gill, Douglas Haglund, Henrik Björklund. Andre Andersson. Foto: Kristofer Lönnå.

Den lågkonjunktur som vi just nu upplever skiljer sig från tidigare kriser. Trots en orolig omvärld, envis inflation och sviktande efterfrågan väljer många företagare att vänta ut krisen. De har is i magen och blickar framåt. En av dem är Henrik Björklund i Sundsvall som driver Permoluft AB, ett företag som arbetar med tekniska system i fastigheter, främst ventilation.

- Fastighetsbolag är en av våra viktigaste kundgrupper och de är väldigt återhållsamma just nu, konstaterar han.

Ett utmanande marknadsläge ställer också krav på ledarskapet, en fråga som Henrik gärna reflekterar kring.

- Jag tror att det är viktigt att vi internt på firman är öppna och pratar om våra utmaningar, men jag tror samtidigt att det är bra att tänka offensivt. Det skapar ett bättre arbetsklimat, och vi blir mer långsiktiga. Annars blir det för mycket här och nu, och det tror jag inte är bra.

 Vad betyder det att tänka offensivt?

- Att vi försöker tänka ut vilka kunder som faktiskt behöver göra saker och arbeta lite mer aktivt med dem. Det krävs att du träffar folk och bygger relationer. När vi gör ett jobb kommer vi med förslag som hjälper kunden att ta kloka investeringsbeslut. Vi kan till exempel säga: Får vi byta den där fläkten kan du spara in kostnaden på tre månader.

Det är många företagare som vittnar om att ett ledarskap som präglas av delaktighet, engagemang och proaktivitet låter bra på pappret, men det är ofta betydligt svårare att få till i verkligheten. Diskussioner om en öppen och inkluderande arbetsplats landar ofta i en störtflod av ledarskapsfloskler, och Henrik vägrar ta frasen ”högt i tak” i sin mun.

- Det är ett uttryck som jag verkligen inte tycker om. Du kan inte förvänta dig att alla är bekväma med att berätta vad de tycker och tänker vid alla tillfällen. Det krävs tålamod för att skapa ett klimat på arbetsplatsen där alla känner att de kan bidra med sina tankar och idéer.

Och hur gör du?

- Vi har delat in oss i två mindre grupper efter kompetensinriktning, och respektive grupp kör en kortare avstämning varje måndag, onsdag och fredag morgon – och då är man alltid med, det finns inga undantag. Ett möte kan ta 5 minuter eller 20. Om du inte kan vara med fysiskt tar vi det via Teams.

På gruppmötena står tre punkter på agendan: Nya jobb som ska hanteras i teamet, planering fram till nästa avstämningsmöte samt kunskapsöverföring som berör alla i gruppen.

Henrik poängterar vikten av tålamod, att låta förändringar ta tid, innan man bedömer om de fungerar eller inte.

- Vi jobbar jättemycket med återkoppling, rapportering och dokumentation. Det är ett viktigt arbete som har tagit ett par år att få på plats. Jag är glad att vi har varit uthålliga, i dag bygger vi en fin kunskapsbas tillsammans. Om vi delar med oss av vår kompetens så förstärker du också relationen med kunden.

Finslipar ledarskapet

Henrik har erfarenhet av att driva både stora och mindre verksamheter. Han drev tidigare Ocab i Sundsvall AB, ett välkänt företag inom saneringsbranschen som växte från 8 till 60 anställda. Tillsammans med flera andra bolag var han med och bildade Ocabkoncernen som i dag har tusentals anställda. 2015 sålde han sitt innehav i Ocab och startade Permoluft.

Med 20 års erfarenhet som företagare har han haft möjlighet att testa och finslipa sitt ledarskap. På frågan vilka misstag han försöker undvika att upprepa dröjer svaret en stund:

- Under åren har jag lärt mig att inte ha för bråttom. Jag har alltid haft höga krav på mig själv, men jag har kanske inte vid alla tillfällen haft med mig alla medarbetare på resan. Då får du börja om igen, backa bandet och få med alla på tåget. Det försöker jag göra lite annorlunda nu.

- Jag försöker också berätta om vilka av mina egenskaper som kanske inte alltid fungerar, och då hoppas jag att omgivningen påminner mig när det går för snabbt.

Och att dra sig tillbaka och bli soloföretagare utan anställda är inte aktuellt.

- Jag tycker ju om att umgås med människor, det skapar stor utveckling både för mig och förhoppningsvis även mina medarbetare. Det kan också vara jobbigt, det ska man inte sticka under stol med. Ibland blir det utmanande och krävande att jobba med människor, men när det fungerar går jag till jobbet med glädje.

Henriks tips om att rekrytera i kristider

Tålamod
Anställningsprocessen får ta lite längre tid än vad den skulle göra under ett mer normalt konjunkturläge.

Leta brett
Rätt attityd hos den sökande är lika viktigt som rätt bakgrund.

Tydlighet
Lägger mer tid än tidigare på att förklara arbetsuppgifterna för att skapa rätt förväntningar. Det är ju inte bra för någon om den nyanställde upptäcker att jobbet inte passar och slutar efter ett halvår.

Dubbelkolla
Intervjuar vid minst två skilda tillfällen och kollar referenser noggrant.

Tänk nytt
En anställd tänkte säga upp sig för att flytta till Stockholm. I stället för att förlora en medarbetare öppnar nu Permoluft ett litet kontor i huvudstaden.

Text: Per Manns.

Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.