Medarbetarhjul och årsplanering för personal
Här har vi samlat allt som rör dig som har anställda och vad du som arbetsgivare bör eller ska göra varje år.
Vi har samlat informationen för dig som är arbetsgivare i ett mindre företag men ett tips är att du gör ett årshjul som du delar med dina anställda.
Är det första gången du har anställda kan det också vara klokt att spara alla viktiga datum i din kalender så du i god tid hinner boka in de samtal och andra åtgärde som du behöver göra.
Återkommande händelser
- Har du vecko- eller måndagsmöten så är det ett bra tillfälle att informera alla om händelser i årshjulet.
- Har du avdelningschefer och avdelningar eller själv håller avstämningar brukar det bästa vara minst en gång i månaden för att följa upp arbetsmiljö och målsättningar för den anställde.
Januari, Februari och Mars
- Lönerevisionen är det första steget i löneprocessen i ledningsgruppen. Senast den 31 mars sätts det så kallade "märket" som styr kollektivavtal men också är vägledande för löner som sätts individuellt.
- Alla arbetsgivare måste göra en lönekartläggning varje år. Har du fler än 10 anställda måste kartläggningen vara dokumenterad.
- Gör en plan för medarbetarmöten som julfest, sommarfest, kickoff och planeringsdagar.
- Genomför målsamtal med alla medarbetare.
- Genomför lönesamtal under mars.
- Om du har sommarjobbare och semestervikarier är det dags att se över anställningsavtal, anställa och planera för semester.
Maj
- Senast två månader innan första semesterdag ska den som ansökt om semester ha besked. För den som börjar sin semester i juli är det hög tid att lämna besked. Många förskolor och fritids vill ha besked om barnens ledigheter tidigare än så.
- Gör gärna en medarbetarenkät eller ha en öppen diskussion på ett möte om förslag på förbättringar.
- En arbetsplats med färre än 50 anställda behöver inte ha en skyddskommitté men om det finns på arbetsplatsen bör de vara involverade i medarbetarenkäten.
- Nu är det dags för att ha uppföljande målsamtal med dina medarbetare så ni kan justera eventuella mål.
- Avtal med sommarjobbare och semesteranställda - här finns mallar att använda.
Juni
- Sommarfest, sommarlunch eller kanske en gökotta? Oavsett vad så är det vanligt att på något vis fira in sommaren tillsammans. Du får göra avdrag för två tillfällen per år. Mer om avdrag här.
Augusti
- Medarbetarkickoff är vanligt så här års. I en del företag är det svårt vara borta över natt eller stänga en hel dag men det finns lösningar.
December
- Utvärderande medarbetarsamtal.
- Beslut om budget och löneutrymmet.
- Julfest, glöggmys eller adventsfika - många företag arrangerar något för sina anställda.