Optionsprogram – så fungerar de
Steg 1: Undersök dina alternativ
Ta reda på vilka möjligheter som står till buds. Kan du använda kvalificerade personaloptioner? Det finns vissa begränsningar. Ett alternativ är teckningsoptioner, men de är i regel dyrare och mer komplicerade än kvalificerade personaloptioner. Ytterligare ett alternativ är att de anställda får köpa aktier, antingen via befintliga ägare eller genom en nyemission.
– I de bolag som inte uppfyller kraven för att erbjuda sina medarbetare kvalificerade personaloptioner kan teckningsoptioner vara ett alternativ. Det är en krångligare process då det bland annat krävs en värdering av bolaget samt ett pris på teckningsoptionen. Redan där har jag märkt att vissa bolag hoppar av eftersom de tycker att det blir för dyrt för den anställde, säger Roger Cohen.
Steg 2: Formulera erbjudandet
Om du kan använda kvalificerade personaloptioner innebär steg två att du ska fundera kring vilka som ska omfattas av erbjudandet. Hur ser du på personens roll i bolaget när optionen löper ut? Är det enbart ett ekonomiskt incitament för att få medarbetaren att jobba kvar och tjäna pengar, eller vill du att hen ska känna sig mer som en ägare och få ett större inflytande?
– Jag tycker att man kan överväga att ge erbjudandet till bredare grupper av personal, inte bara nyckelmedarbetare i centrala funktioner. Använd optioner både som incitament och för att bygga en företagskultur som signalerar att här kan många bli delägare.
TEST: Kan du erbjuda kvalificerade personaloptioner?
Steg 3: Villkor och kostnader
Fundera kring inlåsningseffekten. Hur länge ska medarbetaren arbeta för att få realisera optionen och vad ska en aktie kosta? Det vanligaste är tre år. Ta reda på vilka juridiska kostnader som ett optionsprogram medför.
– Det finns bra mallar på nätet. Man kan behöva juridisk hjälp för att anpassa mallarna, och då rör det sig inte om många tusenlappar i arvode. Om du behöver ett skräddarsytt avtal kostar det runt 20 000 kronor, säger Roger Cohen.