För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq

Sex tips för bättre hemmaarbete

Skillnaden mellan en bra och en dålig hemmaarbetsplats märks i hälsa och välmående. Här får du sex tips på vad du ska göra och inte göra.

Vi är många som just nu tillbringar större delen av dagen hemma och sköter vårt arbete hemifrån. Inte sällan är det en ovan situation. Därför är viktigt att emellanåt påminna sig om hur och var du nu arbetar. För en bekväm arbetsplats har stor inverkan på hälsa och välmående. Eftersom vi alla är olika, är det viktigt att ha en arbetsplats som är anpassad till våra personliga behov.

IKEA är en av Företagarnas samarbetspartners och har mycket erfarenhet av att arbeta med företagare som bland annat arbetar hemifrån. Här delar de med sig av sex tips för en produktiv och bättre jobbdag hemma.

1. Skapa en dedikerad arbetsplats 

Börja med att skapa en särskild plats i hemmet som blir ditt kontor. Oavsett storlek eller placering bör du ställa iordning en plats som du kan jobba från varje dag. En plats där du jobbar dedikerat och som du lämnar när du tar paus och avslutar jobbdagen. 

2. Tänk på arbetsmiljön

Du bör eftersträva en god ergonomisk arbetsplats att sitta (och om möjligt även stå) vid. Försök få till en så ostörd plats som möjligt, även om det kan vara svårt. Med rätt stol, skrivbord, skärm och lampa kan du få en bekväm arbetsmiljö, men tänk på att det inte kan rätta till dålig hållning. Eftersträva därför en bra hållning när du sitter och står under längre perioder för att undvika skador. Se faktarutan.

3. Låt inte TV och hemmasysslor störa din koncentration

Betrakta din dag som just en arbetsdag. Undvik TV:n så att du kan fokusera på arbetet. Gillar du bakgrundsljud, sätt då i stället på musik. Låt inte heller tvätt, städning eller disk ta din uppmärksamhet. Håll dig till planeringen och låt alla hemmasysslor vänta tills du jobbat klart för dagen.

4. Planera jobbdagen

Stäm av arbetstider och tillgänglighet med den du arbetar med och sätt upp kortsiktiga mål och när och hur ni stämmer av dessa. När ska arbetsdagen börja och sluta? Försök hålla dig till ett schema. Förlägg ärenden som inte har med jobbet att göra utanför arbetstid precis som vanligt.  Sätt upp mål för dagen och gör en ”att-göra-lista” som du håller dig till.

5. Socialisera digitalt

Att jobba hemma kan bli ganska ensamt och tråkigt. Säkra upp social kontakt med ett bra sätt att träffa kollegor, kunder och affärspartners via videomöte. Ett par bra hörlurar är inte fel då de ofta förbättrar ljudkvalitet och upplevelse.

6. Träna i friska luften!

När du växlar mellan att sitta och stå minskar du risken för att skada dig och ökar blodcirkulationen – och produktiviteten. Ta fem-minuters-pauser ofta. Forskning visar att korta pauser ökar produktivitet och kreativitet. Men inkludera också längre raster i ditt jobbschema för att röra på dig ordentligt och byta miljö. Ta en lunchpromenad eller en löprunda. Träning och miljöombyte ökar välbefinnande och gör oss mer kreativa och koncentrerade – en förutsättning för att vara produktiv.

Tänk på detta på din hemmaarbetsplats

Du bör kunna sträcka ut benen under skrivbordet och vända dig 90 grader åt vänster och höger för mer flexibilitet. Tänk även på att ovansidan av arbetsytan ska vara i höjd med armbågarna. Armbågarna ska vara i 90 graders vinkel när du sitter eller står vid skrivbordet.

Datorskärmen ska inte stå för nära dig. När du sitter så nära skrivbordet du kan och sträcker ut armarna ska du inte kunna röra vid skärmen. Skärmen ska stå rakt framför dig.

Om du sitter länge framför skärmen ska du se till att armar och handleder har stöd. Tangentbordet och musen ska placeras 10–15 cm från kanten av skrivbordet, så att handlederna har stöd. De ska dock inte vara så långt fram att nacke och axlar lutar framåt.

Överväg en kombination av allmän-, stämnings- och arbetsbelysning för en perfekt balans. En skrivbordslampa fungerar som arbetsbelysning och ger en koncentrerad ljuskägla över en begränsad yta. Det är praktiskt när du till exempel fokuserar på pappersarbete. Allmänbelysning ger ett jämnt ljus över hela rummet. Stämningsbelysning ger en trevlig känsla och mjukar upp kontrasterna mellan allmän- och arbetsbelysning. 

Om du är högerhänt ska lampan stå på vänster sida och vice versa för vänsterhänta för att minska skuggorna. 

Få fler ergonomitips från IKEA

Få inspiration till din arbetsmiljö på hemmaplan

 

Taggar
Riks Artikel
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.