Kan jag anställa sommarjobbare på 100 % provision?
Arbetsgivare utan kollektivavtal bör se till att villkoren för provisionslönen är sådana lönen inte blir oskäligt låg, eftersom om lönen är oskäligt låg kan den jämkas i efterhand enligt 36 § avtalslagen. De vanliga reglerna i lagen om anställningsskydd (LAS) bl.a. vad gäller skyldighet att lämna uppgift om de väsentliga anställningsvillkoren, anställningsformer m.m. gäller även när du anställer sommarjobbare. Du ska även ta hänsyn till andra lagar arbetsrättsliga lagar som t.ex. arbetsmiljölagen, arbetstidslagen och semesterlagen.
Vad är prestationsbaserad lön och vilka krav finns?
Prestationsbaserad lön innebär att den anställde får betalt utifrån resultat eller uppnådda mål. Det kan vara provision på försäljning eller utförda uppgifter som antal flyttlass, städade rum eller glassförsäljningen.
Om du har sommarjobbare måste villkoren för detta vara tydligt överenskomna. Lönen ska minst vara avtalsenliga lön om arbetsgivaren har kollektivavtal. Om du som arbetsgivare får bidrag till arbetskraftskostnaden kan finnas regler om att lönen ska vara minst i nivå med kollektivavtal för branschen. I Sverige finns ingen minimilön enligt lag men en lön som är oskäligt låg kan jämkas enligt 36 § avtalslagen.
För att både du som arbetsgivare och dina anställda ska bli nöjda är det viktigt att du har tydliga mål och mätbara kriterier som till exempel antal, period och sortiment. Det är också viktigt att du kommunicerar kriterier och mål till anställda och att det finns nedskrivet i avtalet.
Exempel:
- Hur många glassar ska säljas och inom vilken period?
- Är det några glassar eller någon period som inte ska räknas in i underlaget?
- Hur kan ni båda se utfallet på antal sålda glassar?
- När kan ni följa upp utfallet och betala ut provisionen?
Prestationsbaserad lön passar inte alla anställda. När det gäller sommarjobbare – särskilt om det är deras första jobb – behöver arbetsmiljön vara stödjande och ge rätt utbildning och vägledning. Om målen är för höga eller om sommarjobbaren inte har tillräckligt med stöd, kan det i stället leda till stress eller minskad motivation och arbetsmiljön kan ifrågasättas som stödjande.
Sammanfattning
Kom ihåg att om en sommarjobbare ska ha en prestationsbaserad lön måste detta stå i anställningsavtalet. Det ska framgå vilka prestationer som styr lönen, hur de mäts, och vad som är det maximala eller förväntade resultatet.
Minimilön och 100 % provision – vad gäller?
Det är möjligt att ha 100 % provision och ingen fast lön som anställd i Sverige, även som sommarjobbare, men det finns regler du måste hantera för att det ska bli rätt.
1. Minimilön och avtalsenliga löner:
Enligt svensk arbetsrätt finns det inte en allmän minimilön för alla yrken, men det kan finnas kollektivavtal som anger lägsta löner (minimilöner) som du som arbetsgivare måste följa. Generellt gäller att ersättningen måste vara ”skälig” det vill säga lönen får inte avvika mer än rimligt sett till erfarenhet och utbildning.
2. Inte oskäliga villkor
Om ditt företag inte har kollektivavtal måste överenskommelsen och uppföljningen av prestationen ändå vara rimlig.. Når inte dina anställda sina mål kan du som arbetsgivaren ändå vara skyldig att betala ut mer än avtalad provision om lönen annars skulle bli oskäligt låg.
Om målen är oskäligt höga eller om den anställde inte når upp till någon försäljning, kan det innebära att lönen blir oskäligt låg kan jämkas enligt 36 § avtalslagen.Det innebär att även om du har avtalat om 100 % provision, måste du som arbetsgivaren se till att den anställde inte hamnar i en situation där den anställde inte får betalt alls om provisionsvillkoret är oskäligt.
Sammanfattning
Ja, du kan ha en 100 % provisionsbaserad lön för anställda i Sverige, även på ett sommarjobb, men det måste vara tydligt avtalat. Om du som arbetsgivare inte har kollektivavtal och därför måste följa lägsta lönen i kollektivavtalet, måste du ändå säkerställa att du betalar lön som inte är oskäligt låg, även om den anställde med provisionslön inte uppnår prestationsmålen.
Kan jag avtala med sommarjobbare om provisionslön och att semesterersättningen ingår i provisionen?
Nej, du kan enligt semesterlagens regler inte avtala bort den anställdes rätt till semesterlön/semesterersättning. Du ska därför i lönespecifikationen alltid tydligt dela upp lönen och semesterlön eller semesterersättning så att du kan visa att semesterlön eller semesterersättning är utbetald.
Kom ihåg att som medlem i Företagarna kan du alltid ringa Företagarnas Juridiska rådgivning för att få svar på svåra frågor, utan extra kostnad.