Så kan du byta en ekonomisk kris till företagsvinst
Jens Bruno, 45 år, och Sandra Jämtfjäll, 40, är båda småföretagare. Men under pandemin fick de problem. Det var svårt att massera och leda yogagrupper på distans, så Sandra pausade sitt företag och började jobba tillsammans med maken Jens. Jens å andra sidan jobbade alldeles för mycket.
Paret hade ett tufft läge 2020.
- Ett nytt gemensamt barn, två barn sedan tidigare och två krisande företag, sammanfattar Jens.
- Det kändes ganska hopplöst. Pandemin gjorde att jag tappade en stor del av min omsättning, vi hade köpt ett hus som behövde renoveras och situationen tärde på relationen. Vi insåg att vi måste sänka våra kostnader, säger Sandra.
Jens är snickare från början. 2016 startade han eget och köpte ett golvsliparföretag. Han arbetar främst mot företag – som gym, storkök, industrier, ishallar och andra ställen där det krävs slitstarka golv. På senare tid har han också börjat få privatkunder som upptäckt fördelarna med vackra och stryktåliga golv.
- Det är så häftigt med ett spegelblankt polerat betonggolv.
Jens har, och hade, mycket att göra. Han slipar golv i hela Kalmar län och en bit in i Blekinge. Men hur mycket han än jobbade var hans företag ändå inte lönsamt. Lösningen blev att jobba ännu mer. Sandra har arbetat brett med friskvård, bland annat med yogaklasser och massage och haft lokal i Kalmar. När pandemin kom försökte hon ställa om verksamheten till online, men det fungerade inte. I stället blev Sandra arbetskamrat med sin man. Hon lärde sig att slipa golv, gick kurser i bokföring, pluggade marknadsföring och tog över ekonomin.
Många små åtgärder
Det var många små åtgärder som tillsammans gjorde att företaget blev lönsamt. Grunden är att ha koll på allt från fakturahantering till var verktygen finns.
- Det viktigaste var att vi började samarbeta och tog ett gemensamt ansvar. Det var inte smärtfritt för vår relation. Vi har olika kompetenser, säger Jens.
- Vi lärde känna varandra på ett helt annat sätt, säger Sandra.
Tillsammans började de med att se över privatekonomin. De bytte bank och fick bättre lånevillkor, och fortsatte med att skapa ordning och reda i företaget.
- Stress skapar slarv. Det var kaos, säger Sandra.
Hennes långsiktiga mål är att skapa en ekonomisk trygghet. Under 2022 betalade de av de sista skulderna på Jens företag och bytte namn till Kalmar Golvdesign. Jens gör huvuddelen av det praktiska arbetet.
"Bara" 125 procent
- Det är han som har erfarenheten och kunnandet, säger Sandra.
I dag jobbar han ”125 procent”.
- Jag går upp halv sex, tränar, är på jobbet klockan sju, jobbar till fyra–halv fem och har jag tur har jag nära hem. Jag försöker läsa godnattsaga för vår sexåring. Jag pratar med kunderna, gör offerter och fakturerar.
Sandra har åter börjat få i gång sin egen verksamhet, men jobbar ungefär halvtid med Kalmar Golvdesign, både praktiskt och administrativt. Dagen vi träffas ska hon ägna åt sökmotoroptimering för att få fler att upptäcka företagets tjänster: betongslipning, betongpolering härdplastbeläggning samt flytspackling.
10 Insikter - Så byter du kris mot vinst
Sandra Jämtfjäll och Jens Bruno, som driver Kalmar Golvdesign, berättar hur de fick ordning på företagets ekonomi och lönsamhet.
1. Ta tag i problemen
Identifiera vad som behöver göras, och gör det.
2. Be om hjälp
Erkänn att du inte klarar allt själv. Acceptera den hjälp du får.
3. Automatisera så mycket det går
Använd bokföringsprogram. I dag är Kalmar Golvdesigns bokföring automatiserad. Det som tidigare tog flera timmar om dagen går nu på en timme i veckan. Med automatiserad bokföring minskar också risken för räknefel.
4. Ta hand om din kropp
Om du har ett tungt jobb måste du sköta din kropp. Golvslipning frestar på rygg och knän. Både Jens och Sandra tränar dagligen. Året om, en dag i veckan, badar de kallbad utomhus. Stressa inte. Se till att ha fysisk och mental balans. På kontoret står Jens gitarr. När han känner sig frustrerad spelar han lite. Det är bättre än att skrika rakt ut.
5. Titta framåt
Ta ut en riktning och mål, både kortsiktiga och långsiktiga. För Sandra och Jens handlar det kortsiktigt om att bygga en längre orderbok, Iångsiktigt om ekonomisk trygghet.
6. Utbilda dig
Sandra har gått kurser i bland annat bokföring och marknadsföring.
7. Ha stenkoll på ekonomin
Det gäller både den privata och företagets. Betala av skulderna; det bidrar till lägre kostnader på sikt. Förra året betalade de av det sista på lånet som Jens tog när han köpte företaget.
8. Skapa en tydlig företagsprofil
I samband med att Sandra och Jens bytte namn på företaget till Kalmar Golvdesign, skapade de en logga och grafisk profil för att göra företaget mer tydligt och synligt. Loggan finns på arbetskläder och bilar, och visar att det inte bara är industrigolv de slipar.
9. Ta rätt betalt
Hitta rätt prissättning för ditt arbete. Räkna på verklig arbetsinsats, och glöm inte overheadkostnaderna.
10. Glöm inte!
Du ska ha kul på jobbet.
Text: Karin Asmundsson.