För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq

5 tips – så kan du som företagare gå i pension före 65 år

Frågar man företagare så är drömmen om en tidig pension tydlig. En helt ny undersökning visar att företagare vill gå i pension vid 63 års ålder. Men för att göra det behöver man ha en plan och hålla koll på hur pensionen funkar. Här ger Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar de bästa tipsen för att lyckas.
5 tips – så kan du som företagare gå i pension före 65 år

Vi börjar med en grundkurs vad pensionen består av:

  • Allmän pension – från staten
  • Tjänstepension – betalas av arbetsgivaren
  • Privat pension – eget sparande

Om du som företagare vill ha tjänstepension behöver du alltså betala den till dig själv. Men man behöver också tänka på den allmänna pensionen.

– Om du ska få samma allmänna pension som en anställd måste du se till att ta ut lön eller överskott, samt att betala in avgifter och skatter, säger Trifa Chireh,  Länsförsäkringars pensionsekonom.

Allmän pension maximeras vid en lön på drygt 50 000 kronor

Om du har aktiebolag betalar du ålderspensionsavgift på 10,21 % av din lön. Det är en del av arbetsgivaravgifterna som ditt företag betalar in till Skatteverket. Som vanliga löntagare får du också tillgodoräkna dig den allmänna pensionsavgiften som är 7 procent av din bruttolön.

När du driver enskild näringsverksamhet är ditt överskott pensionsgrundande precis som lön. Det gäller även delägare i handelsbolag och kommanditbolag.

– Varje år som du arbetar och betalar skatt tjänar du till din allmänna pension genom den pensionsavgift som betalas in. Inbetalningen till din allmänna pension maximeras vid en lön på drygt 50 000 kronor per månad (2024), säger Trifa Chireh.

Tjänstepension är nyckeln till valfrihet

Tjänstepensionen är viktig för företagare. Den utgör mellan 20 och 50 procent av den totala pensionen och kan vara av stor betydelse för din ekonomi som pensionär.

Företagare får göra ett avdrag för pensionssparande med 35 % av inkomsten från näringsverksamheten (överskottet) dock max 10 prisbasbelopp (525 000 kr/år 2024).

– Tjänstepension är nyckeln till valfrihet, oavsett när man väljer att lämna arbetsmarknaden. Men ju tidigare du vill gå i pension, desto viktigare är det givetvis, säger Trifa Chireh.

Hur mycket du bör lägga undan i tjänstepensionslösning som egen företagare beror på hur mycket du tar ut i lön. Enligt tjänstepensionsavtalen gäller 4,5 procent på årsinkomster upp till 7,5 inkomstbasbelopp (det motsvarar 46 440 kronor per månad 2023).

Om du har högre inkomst än så är avsättningen till tjänstepension istället 30 procent. Det innebär att om du som företagare tar ut en lön på 40 000 kronor bör du sätta av minst 1 800 kronor per månad. Och med en lön på 50 000 kronor bör avsättningen vara minst 3 000 kronor per månad.

Utöver tjänstepensionen precis som för anställda, är ett eget sparande är det som kommer ge möjligheten att kunna bestämma själv när man kan gå i pension och sätta guldkant på tillvaron som pensionär.

Här är fem tips för att gå i tidig pension som företagare 

1. Ta ut lön eller överskott och betala skatt

Då det är lönen som ligger till grund för det stöd du kan få av Försäkringskassan vid sjukskrivning, föräldrapenning samt den allmänna pensionen är det bra att ta ut en ordentlig lön om man kan, helst minst upp till brytpunkten för statlig skatt som är på ca 51 100 kr/mån. Varje krona och varje år räknas.

2. Säkerställ att du har tjänstepension

Tjänstepensionen är viktig då den utgör mellan 20-50 procent av den totala pensionen. Sparar du 4,5 procent av din inkomst i ett långsiktigt sparande motsvarar det vad de flesta anställda får inbetalt till tjänstepension. Har du en varierande inkomst kan det vara mest fördelaktigt att betala olika mycket olika år. Läs mer här.

3. Få ut pengar ur bolaget till så låg kostnad som möjligt

Vill du få ut så mycket pengar som möjligt till en låg kostnad är tjänstepension ett bra alternativ. Till skillnad från lön så utgår inga sociala avgifter på pensionsavsättningar utan istället betalar man in en särskild löneskatt som är cirka 6 procent lägre än sociala avgifter. Dessutom kan du göra avdrag för ett pensionssparande med 35 % av inkomsten, dock max 10 prisbasbelopp.

4. Samla pensionen

Har du tidigare varit anställd, och haft flera olika arbetsgivare, kan det vara värt att försöka samla dina tjänstepensioner hos ett och samma pensionsbolag. Det gör att du får en bättre överblick över dina pengar och många gånger kan du också sänka dina avgifter. Läs mer här.

5. Ha en sjukförsäkring

Tjänste­pensionsförsäkringar innehåller ofta mer än bara ålders­pension så som sjukförsäkring, premiebefrielse eller skydd för efterlevande. Frågan man borde ställa sig är vad händer om man blir sjukskriven. Försäkringar mot sådana händelser är ofta kopplade till pensionen som täcker en del av lönen om du eller dina anställda skulle bli sjuka. I vår sjukförsäkring ingår även en förebyggande hälsoförsäkring för att minska sjukskrivningar. Det kan också vara så att man betalar stora summor i onödan, så säkerställ att du verkligen har rätt skydd utifrån dina förutsättningar. Läs mer här.

Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.