För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq

Fällorna du ska undvika som företagare 2024

Vi står nu inför osäkra ekonomiska tider, där en rad händelser kan inträffa som påverkar både det egna, företagets och familjens ekonomiska situation.
Fällorna du ska undvika som företagare 2024

-I den oroliga tid vi lever i nu blir det extra viktigt att skapa en ekonomisk trygghet oavsett var man är i livet, och om något oförutsett händer. För det hinner hända en hel del inom familjen, i företaget och i samhället under tiden. Därför är det bra att ha koll på några av fällorna som kan påverka din ekonomi både på kort och långsikt, säger Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar.

1. Ta inte ut för lite lön

Om du tar ut för lite lön eller överskott i företaget får du låg allmän pension. Ta ut en ordentlig lön. Om du som egenföretagare ska få samma allmänna pension som om du vore anställd hos en arbetsgivare, behöver du ta ut lön.  Det är viktigt eftersom både allmän pension och många andra socialförsäkringsförmåner som föräldrapenning och sjukpenning baseras på lön eller överskott som du tar ut och skattar för.

2. Jobba inte svart

Om du tar ut svarta pengar och inte betalar skatt och avgifter så påverkar det både den allmänna pensions- och sjukpenningnivån negativt.

3. Ta inte ut enbart utdelning  

Lågbeskattad utdelning är inte pensionsgrundande. Går bolaget så bra att du kan ta ut lön upp till brytpunkten för den statliga skatten på ca 51 300 kr/mån (2024) och det ändå finns vinst kvar i bolaget så kan det bli aktuellt med lågbeskattad utdelning. Om du är ägare i ett fåmansbolag så är det lönen du tar ut nu som påverkar din möjlighet till lågbeskattad utdelning.

4. Hoppa inte över det egna sparandet till tjänstepension

Förutom allmän pension så får omkring 9 av 10 anställda tjänstepension från sin arbetsgivare. Företagare behöver själva kompensera sig för utebliven tjänstepension men även överväga att betala tjänstepension till sina anställda. Spara minst 4,5–6 procent av din inkomst och utnyttja avdragsmöjligheten på upp till 35% av inkomsten av din verksamhet (högst 10 prisbasbelopp, 573 000 kronor 2024). Har man halkat efter med inbetalning till tjänstepensionen finns också möjlighet till att ”köpa ikapp”. Läs mer här.

5. Ta inte för låg risk

Istället för att låta pengarna ligga kvar i företaget kan det vara en god idé att göra smarta investeringar för att få företagets pengar att växa. Att låta pengarna ligga kvar utan risk betyder att pengarna tappar i värde. Historisk har det visat sig att investera pengarna på börsen har varit ett bra sätt att bibehålla köpkraften. Ta hjälp av en rådgivare för att veta vilka konton eller risk som passar ditt företag bäst.  Läs mer här.

6. Att inte flytta ihop pensioner

Du kanske har varit anställd innan du startade egenföretag och har säkert flera olika tjänstepensioner som är fribrev. Dvs gamla pensioner som inte fylls på med nya pengar. Det kan göra att man får svårt att få en total bild över sin pension. Att samla allt på ett ställe kan därför vara en bra idé. Med en god överblick är det lättare att fatta bättre beslut.  Läs mer här.

Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.