För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq

Starta eget företag - steg-för-steg

Affärsidé, rätt företagsform, finansiering, affärsplan med mera - tips om vad du bör tänka på i uppstarten av ditt första bolag.
Tjej vid skrivbord, jobbar med produkter. Fotar av en sko.
När du startar företag finns det vissa saker att tänka på.

Är det äntligen dags att ta tag i drömmen? Eller är företagandet nästa steg för dig att utvecklas och kunna leva på din profession? Oavsett, att starta eget företag är ett stort steg att ta för dig som är anställd – men också ett spännande sådant.

Vad behövs för att starta eget företag?

Beroende på vilken företagsform du väljer finns lite olika regler. Det lägst tillåtna aktiekapitalet i privata aktiebolag är 25 000 kronor från och med den 1 januari 2020.

Läs mer om företagsformer: Enskild firma och Aktiebolag samt Franchise

Steg-för-steg guide för att starta eget

När du startar företag finns det vissa saker att tänka på. Företagarna har sammanställt några viktiga punkter och tips i denna checklista:

  1. Formulera din affärsidé. Först och främst är det viktigt att ha en tydlig affärsidé. Vad är det du vill sälja eller erbjuda? Gör en marknadsanalys för att förstå din målgrupp och konkurrenter. Detta hjälper dig att identifiera vad som gör din produkt eller tjänst unik.
    Läs mer om hur du formulerar en affärsidé här.

  2. Definera din målgrupp. Vilka är dina kunder? Skapa en klar bild av din marknad.

  3. Marknadsanalys. Finns det företag som redan gör det du gör, och hur kan du i så fall göra det bättre och konkurrera med dem?

  4. Välj företagsform. Nästa steg är att välja rätt företagsform. Det finns flera alternativ, såsom enskild firma, handelsbolag eller aktiebolag. Varje form har sina fördelar och nackdelar, så det är viktigt att välja den som passar bäst för din verksamhet och dina framtidsplaner.
    Läs mer om olika företagsformer här.

  5. Gör en affärsplan. En affärsplan är också avgörande. Den fungerar som en vägkarta för din verksamhet och hjälper dig att hålla fokus på dina mål.

    Vad är ditt mål med företagandet? Ska det växa och få mängder av anställda och hög omsättning, eller ska det bara vara du och det du gör? Utarbeta en övergripande plan som inkluderar mål, budget, och strategier.
    Läs mer om affärsplan och få tillgång till enkla mallar här.

  6. Finansiering. Finansiering är en annan viktig aspekt. Du behöver fundera på hur mycket kapital du behöver för att starta och driva företaget. Det kan vara bra att skapa en budget och se över olika finansieringsalternativ, som banklån, investerare eller bidrag. Undersök möjligheterna till starta eget-bidrag och andra typer av lån och finansieringslösningar.

  7. Välj namn på ditt företag. Rätt namn kan spela stor roll.
    Läs mer om vad du bör tänka på vid val av företagsnamn här.

  8. Registrera ditt företag. Slutligen, glöm inte att registrera ditt företag och skaffa de nödvändiga tillstånden. Det kan vara bra att rådgöra med en revisor eller jurist för att säkerställa att allt görs korrekt. Beroende på vilken företagsform du valt så måste du registrera firmatecknare och företaget.
    Läs mer om hur du gör här.

Att starta eget företag kan vara en utmanande men också mycket givande resa. Med rätt förberedelser och en tydlig plan kan du öka dina chanser att lyckas. Lycka till!

Stöd och hjälp för dig som startar företag:

  • Företagarna. Vi har lokalföreningar över hela landet. Som medlem får du stöd och hjälp i ditt företagande. Du får bland annat kostnadsfri juridisk rådgivning på telefon av våra jurister, som du kan ringa så snart du har några funderingar eller råkat ut för problem. Du får också ett stort nätverk av andra personer som också driver företag och kanske har samma utmaningar som dig. 
  • Verksamt.se. Bolagsverket, Skatteverket och Tillväxtverket har skapat en webbplats med samlad information.
  • ALMI Företagspartner. För dig som har planer på att starta företag eller är nystartad. ALMI hjälper till med finansering eller rådgivning och finns i varje län. 
  • NyföretagarCentrum. Finns på många orter runt om i Sverige och ger stöd för nystartade företag. 
Taggar
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Få tillgång till förmåner, juridisk rådgivning och nätverk som stärker ditt företag.