För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq

Starta eget- ungt företagande

Åldersgränsen för att starta eget företag i Sverige är 16 år. Här har vi samlat tips till dig som är nyfiken på hur det är att vara en ung entreprenör.
Unga företagare

Varje år startar hundratusentals unga ett eget företag. Är du en av dem?

Som ung har du ofta andra förutsättningar än om du är lite äldre när du startar ditt första bolag. Kanske känner du att du har mer energi och är mer positiv? Du kanske inte har bildat familj och har gott om tid över till företaget. Samtidigt har du inte samma erfarenheter av företag och affärer, som den som är lite äldre och kanske också har provat vara anställd i ett företag.

En bra idé är att omge dig med goda rådgivare som har den erfarenheten och kan stötta dig framåt.

Gå gärna med i ett nätverk

Det finns många olika nätverk för unga företagare. Hos Företagarna är du välkommen till Företagarna Young, vårt nätverk för unga företagare. Där kan du hitta likasinnade att inspireras av och har roligt tillsammans med samtidigt som du utvecklas i ditt entreprenörskap. Att gå med i själva nätverket, få våra nyhetsbrev och vara med i vår Facebookgrupp kostar inget extra om du är medlem i Företagarna.

Regler för unga företagare

Du kan starta företag från det att du fyllt 16 år, oavsett vilken företagsform du väljer. Men eftersom du är minderårig måste du ha dina föräldrars eller din förmyndares tillstånd och din överförmyndares tillstånd.

Är du över 18 är du myndig och följer de vanliga reglerna.

Ung Företagsamhet

Många unga får sina första erfarenheter av entreprenörskap genom Ung Företagsamhet, UF-företag. Det finns både på grundskolan och i gymnasieskolan och innebär att elever får starta, driva och avveckla ett UF-företag under ett läsår.

En studie från Ratio från 2013 visar att de som tidigare startat UF-företag visar att de tenderar att få en högre medelinkomst, i högre utsträckning blir chefer och har en högre etablering på arbetsmarknaden.

En annan rapport från Stockholm School of Economics 2011 visar att de elever som drivit UF-företag i större utsträckning startar ”riktiga” företag och anställer fler personer i företaget än de som inte drivit UF-företag.

Företagare på sommarlovet

I många kommuner kan du prova på att driva ett slags företag under sommarlovet, som ung.
Läs mer om entreprenörskap på sommaren hos Skatteverket. 

Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.