För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq

Köpa eller leasa tjänstebilen?

Ska mitt företag köpa eller leasa tjänstebilen? Svaret på frågan beror på säger Företagarnas jurist Karin Berggren.
Företagarnas jurist, Karin Berggren. Foto: Oskar Omne.

Det finns några olika saker som är viktiga att tänka på när du väljer mellan att leasa eller att köpa en personbil till ditt företag. Vad som är ekonomiskt mest fördelaktigt beror på många saker. Ska du göra en nuvärdesberäkning av utgifterna för att kunna jämföra de olika alternativen måste du ta hänsyn till kalkylränta och diverse skattefrågor för att kunna göra en bra jämförelse av alternativen.

Köpa bil i företaget...

Köper ditt företag en bil ska den inkomstskatterättsligt räknas in i maskiner och inventarier som ska skrivas av. Det innebär att du får räkna med dessa avskrivningar och inte dra hela beloppet på en gång. Likaså ska bilen i bokföringen skrivas av enligt de redovisningsregler som ditt företag tillämpar.

...eller leasa bil i företaget

Leasar ditt företag bilen är leasingavgifter en utgift för de räkenskapsår som de tillhör. Leasingavgifterna kommer att fördelas över flera år. Betalar du en förhöjd leasingavgift ska den fördelas på hela leasingperioden. Detta gäller för mindre företag.

Finaniell eller operationell leasing? 

Företag som inte tillämpar de särskilda reglerna för årsredovisning i mindre företag måste avgöra om det är en finansiell leasing eller en operationell leasing. Vid finansiell leasing har risker och fördelar av ägandet flyttats över på leasetagaren och ses därför som ett avbetalningsköp i redovisningen. Operationella leasingavtal är alla som inte är finansiell leasing, och dessa ska behandlas som hyresavtal i redovisningen.

”Det är inte helt lätt att jämföra alternativen”

Momsen för ett köp av en personbil är inte avdragsgill förutom i vissa undantagsfall. Momsen på personbilar får dras om inköpet görs för ändamålen återförsäljning, uthyrning, persontransporter enligt taxitrafiklagen, transporter av avlidna eller körkortsutbildning som omfattas av skatteplikt.

Vid hyra av personbil kan halva momsen dras av. Det blir därför viktigt att avgöra om leasing av en personbil ska betraktas som avbetalningsköp eller hyra.

Köp eller leasing?

Operationell leasing är uthyrning av bilen eftersom leasegivaren har kvar alla risker och fördelar som är förknippade med ägandet. Finansiell leasing kan vara antingen köp eller hyra ur momssynpunkt. Det är köp om leasetagaren är tvungen att köpa bilen eller anvisa annan köpare vid leasingperiodens slut. Det är också köp om det redan vid undertecknandet av avtalet är klarlagt att utköpspriset vid leasingtidens slut är så pass lågt i förhållande till varans beräknade marknadsvärde vid samma tidpunkt att det framstår som uppenbart att det enda ekonomiskt rationella alternativet för leasetagaren är att överta bilen. I övriga fall är även finansiell leasing att betrakta som hyra, och företaget kan dra halva momsen.

Granska avtalsvillkoren 

Det gäller med andra ord att noga granska avtalsvillkoren och göra en bedömning av vad det är för form av leasing och vad det är för villkor som gäller vid leaseperiodens slut. Detta för att kunna avgöra om halva momsen kan dras. Annars blir momsen en del av utgiften då den inte får dras av. När det gäller driftskostnader är momsen avdragsgill under förutsättning att bilen används åtminstone delvis i verksamheten. Det gäller oavsett om bilen köpts eller leasas. Vid leasing är det leasegivaren som formellt äger bilen. Detta kan få konsekvenser till exempel om det är något köprättsligt fel på bilen som ska reklameras. Det är med andra ord inte helt lätt att jämföra de olika alternativen. Det kan också vara finansieringsfrågor som avgör valet mellan köp eller leasing. Men det kan vara bra att veta konsekvenserna av det alternativ som du väljer.

Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.