För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq

Cybersäkerhet för småföretagare

Cybersäkerhet kan verka dyrt och komplicerat, men att skydda sitt företag mot säkerhetshot behöver varken vara dyrt eller svårt. Betydligt dyrare blir för den som råkar ut för en it-attack. Andreas Steffen, it-ansvarig på Företagarna, delar sina bästa tips och varnar för de vanliga misstagen många företag gör.

Varför frågan ofta skjuts upp

Steffen-rund.jpgSäkerhet är en nedprioriterad fråga för många mindre företag och egenföretagare som ofta har fokus på tillväxt och lönsamhet, menar Andreas Steffen.

– Jag tror att it-säkerhet ofta hamnar utanför det som är prioriterat i kärnverksamheten, om företaget inte råkar vara verksamt inom it-säkerhetsbranschen. Det finns ofta en medvetenhet om riskerna, men man saknar kunskapen att agera.

Det finns också en felaktig bild av att det är komplicerat och dyrt att satsa på frågan. Många inser därför vikten av it-säkerhet först när det är försent.

– När det väl händer är det Men med rätt förberedelser kan du undvika att hamna där.

Testa din egen säkerhet på Säkerhetskollen.se

Skaffa kunskap och omvärldsbevaka

 Kunskap måste inte kosta. Genom att ta del av kostnadsfria guider kan företaget själva höja säkerheten utan att det tar för mycket tid eller pengar.

– Börja omvärldsbevaka och läs på om it-säkerhet utifrån din it-miljö. Det finns massor av gratis guider, tips och råd på nätet att ta del av, exempelvis på sajten Säkerhetskollen.

Genom att lära dig kan du som företagare skydda dig från många vanliga hot, till exempel nätfiske.

Eller varför inte prata med andra småföretagare i samma bransch, och fråga hur de gör för att skydda sitt företag? Sådana samtal kan ge många värdefulla insikter – och det kostar ingenting.

Gå igenom it-miljön

 En annan viktig del i ett litet företags it-säkerhet är att förebygga risker. Detta kan vara så enkelt som att städa upp i it-miljön och dokumentera risker och sårbarheter.

– Gör en genomgång av din it-miljö och identifiera dina största risker och sårbarheter. Även om du inte är van vid it-säkerhet kan du fortfarande lista de största riskerna för att skydda din information.

Att städa upp it-miljön kan innefatta att gå igenom gamla konton och system, uppgradera servrar, klienter och programvaror till de senaste versionerna samt att gå igenom brandväggar och sätta upp segmenterade nät.

Utnyttja det du redan har

 I många system finns inbyggda säkerhetsfunktioner som är gratis att använda, vilket många inte känner till.

– Om ditt företag exempelvis använder en pc-dator kan du läsa om vad Microsoft har i sina tjänster och vad som ingår. Det kan handla om att slå på funktionen för tvåfaktorsautentisering, lösenordshanterare eller antivirusprogram.

Spara inte på fel ställe

 Det är svårt att komma ifrån, vissa saker behöver du lägga pengar på. Många företagare gör misstaget att försöka snåla när det kommer till it-säkerhet. Andreas betonar vikten av att välja pålitliga och etablerade alternativ före osäkra.

– Att välja det billigaste alternativet kan ofta bli dyrare i längden. Välj program och system som är betrodda på marknaden och har bra Det kanske kostar lite mer, men du kan känna dig trygg i att du har valt en säker lösning.

Fem sätt att stärka din it-säkerhet på en liten budget

1. Omvärldsbevaka och lär dig grunderna

Läs på om de vanligaste hoten och skydden som finns för din specifika it-miljö. Gratis guider och online-resurser kan vara till stor hjälp.

2. Utnyttja befintliga säkerhetsfunktioner

Se till att aktivera säkerhetsfunktioner som redan finns i de tjänster ni använder, som att slå på tvåstegsautentisering i Microsoft 365 eller liknande, säger Steffen.

3. Dokumentera och analysera risker

Gör en genomgång av er it-miljö och dokumentera de största Se över om ni har gamla konton, oanvända system eller program som behöver uppdateras.

4. Jobba bara med pålitliga leverantörer

Använd etablerade tjänster och program som ni vet att ni kan lita på. Ta inte onödiga risker, använd leverantörer som har ett gott rykte och är kända för sina säkerhetslösningar.

5. Städa och uppdatera

Rensa bort gamla konton, stäng av oanvända tjänster och se till att ni regelbundet uppdaterar system och mjukvara för att undvika många säkerhetshål.

Testa din egen säkerhet

Vill du testa din egen säkerhet eller läsa fler kostnadsfria tips och råd om it-säkerhet för företag? Besök www.sakerhetskollen.se/foretag

Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.