För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq

Elnät & elproduktion i Sverige - Hur kan vi lösa samtidens utmaningar och säkra elen.

Börjar
2024-10-22 | 12:00

Slutar
2024-10-22 | 15:00

Plats
Scandic Billingen, Trädgårdsgatan 10, 541 30 Skövde, Sverige | Festvåningen

Kontaktperson
Adam Rehbinder
adam.rehbinder@foretagarna.se
+46709297216

Anmäl dig här

Hur hanterar Sverige ett kraftigt växande elbehov när samhället elektrifieras och ställer om från fossila bränslen till el? För att förstå vad som händer och fatta bra beslut behövs kunskap. Till ändamålet har vi bjudit in Professor Jan Blomgren, känd för att på ett pedagogiskt och underhållande sätt förklara hur elnät och elproduktion fungerar. 

  • Hur fungerar egentligen elnätet och el-produktionen?
  • Vad är egentligen balanskraft och hur påverkar väderberoende elproduktion.
  • Vad ligger bakom regeringens förändrade ställningstaganden gällande kärnkraft?
  • Varför har miljörörelsens svängt mot ”fossilfri el”?
  • Hur kan Sverige bygga ut och säkerställa framtidens el?


Elsystemet är komplext och unikt i det att el-producenterna hela tiden måste producera lika mycket el som el-konsumenterna förbrukar. När väderberoende och distribuerad produktion byggs krävs mer styrning och handel för att systemet skall fungera. Vi står nu inför en utmaning att bygga mer, större och bättre!

Ny kärnkraft ligger minst 10 år bort. Samtliga ansökningar om landbaserade vindkraftsprojekt behandlade under första halvan av 2024 fick avslag på sina tillstånd och Vattenfall valde nyligen av lönsamhetsskäl att inte bygga havsbaserad vindkraft. Vi närmar oss en situation där elnätsbolagen säger nej till etableringar, industriinvesteringar riskerar att utebli och där detta kan kosta 10000 jobb bara i Västra Götaland. Vi riskerar att industrin förläggs i andra länder samtidigt som det dessutom riskerar att slå undan benen för investeringar i kärnkraft då elen inte kommer behövas. 

Samverkan och flexibilitet kommer inte räcka, utan lokal och regional produktion måste byggas ut. Elanvändningen väntas dessutom öka kraftigt från 2027 och fördubblas till 2030 samt tredubblas till 2040. Snabba lösningar förväntas enligt rapporten komma från havsbaserad vindkraft och gasturbiner som medför planerbar väderberoende el.

Vilka utmaningar kommer vi ställas inför? Hur klarar Sverige biffen?

Om Jan Blomgren

Jan Blomgren är professor i tillämpad kärnfysik, företagare och författare. Hans böcker "Allt du behöver veta om Sveriges elförsörjning" och "Jodå, Gud spelar tärning" är bästsäljare i sin kategori. Nyligen kom ha ut med boken "Allt du behöver veta om kärnkraft". Hans många föredrag om elsystemet har över 3 miljoner visningar, och han är Sveriges mest anlitade talare om energifrågor. Jan Blomgren drivs av en passion att förmedla komplexa samband på ett begripligt sätt för icke-experter, och kryddar gärna framställningen med lite torr humor. På hans begäran blir det gott om möjligheter att ställa frågor. 

Tid: 22 oktober kl 12:00-ca 15:00 (Vi inleder med lunch)
Plats: Hotell Scandic Billingen, Trädgårdsgatan 10, 541 30 Skövde
Lokal: Festvåningen

Anmälan senast 16 oktober   
 

Välkommen

Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.