Julkrönika: Högkonjunktur i tomteverkstan
Nordpolens snö gnistrar i kylan, men inne i värmen jobbar nissarna så att svetten lackar, hi hoo, hi hoo… Längs det löpande bandet tillverkas allehanda leksaker och spel. Faktum är att nissarna har svårt att hinna med. Jultomten hade gärna anställt fler nissar, vilket både hade kunnat avlasta de andra och öka produktionen, men duktiga nissar med rätt kompetens och kvalifikationer är svåraatt få tag på. Samtidigt finns det många som aldrig kommer in i tomteverkstadens arbetsmarknad. De kanske saknar grundläggande utbildning, yrkeserfarenhet eller så talar de helt enkelt inte tomtespråket tillräckligt bra.
Jultomten hade gärna gett dessa en chans, en möjlighet att börja arbeta lite grann, tillsammans med en äldre nisse och på så sätt lära sig jobbet. Men anställningsreglerna är krångliga och kostnaden för att anställa en oerfaren nisse är lika hög som för en med yrkeserfarenhet och rätt kompetens. Nu blir det i stället så att nissarna i verkstaden får jobba övertid och några barn riskerar att bli utan klappar.
När leksakerna är färdiga vandrar de, med julens magi och en delvis automatiserad produktionsprocess, iväg av sig själva och går i parad fram till jultomtens stora säck. När säcken är full börjar det lida mot kväll och det är dags för tomten att ge sig av. Utan de flygande renarna skulle tomten inte hinna leverera klapparna i tid. Vägarna uppe vid Nordpolen är inte alltid så bra, dessutom är det inte speciellt miljövänligt att köra tomtens gamla lastbil långa sträckor. Tåget hade varit ett alternativ, men det går inte ända fram, vare sig till tomtens verkstad eller till alla barnens hem. Fungerande infrastruktur är helt enkelt avgörande för jultomtens verksamhet och för att barnen ska få sina klappar i tid. Tur att tomten har sina renar.
Hej och Hå, så ger Jultomten sig av… Och när julefriden så har lagt sig i tomteverkstaden, inleds julfirandet. Men glöm då inte att skänka en tanke åt alla de tusentals företag, företagare och anställda som gör julfirandet möjligt. För tillfället är den svenska ekonomin i högkonjunktur och de flesta företag har fulla orderböcker. Kompetensbrist och höga kostnader för att anställa har även i år varit de mindre och växande företagens största tillväxthinder, samtidigt som vi står inför såväl integrations- som infrastrukturutmaningar. Om det goda konjunkturläget fortsätter så har de svenska småföretagen därför en sällan skådad chans att bidra än mer till samhället och vår gemensamma välfärd. Det om något är väl ett budskap i julens anda.
God jul och Gott nytt år!
Bra!
Högkonjunkturen ger oss en sällan skådad chans att bidra till välfärden.
Dåligt!
Kompetensbrist och höga kostnader för att anställa bromsar utvecklingen.