För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

De skapar business i förorten

Changers Hub, Orten.io och The Good Talents – möt entreprenörerna bakom tre superinitiativ som får unga i ytterstadsområden att satsa på företagande. Och som moderniserar hela företagar-Sverige.
Publicerad 25 okt 2017
I Stockholms yttre förorter föds nu superinitiativen som lyfter morgondagens företagare med potential att skapa kommande storbolag. Foto: Anna Tärnhuvud.

Zakaria Hersi, Orten.io

"Det var i startup-världen som jag själv hittade hem"

I fjol gick startskottet för Orten.io, med målet att ta vara på talanger i förorter. Nu är initiativet, som sägs kunna förändra techbranschen i grunden, korat till Sveriges bästa startuppfrämjare på Nordic Startup Awards.

För ett år sedan hölls Orten.io:s första event i Tensta konsthall. Då hade Zakaria Hersi nyss flyttat hem till Sverige efter att ha byggt upp Nigerias motsvarighet till Blocket, Efritin.

Företags-Sverige, techbranschen i synnerhet, behöver mer mångfald, samtidigt som potential hos unga i ytterstadsområden inte tas tillvara, konstaterade han.

– Jag vet hur det är att söka 300 jobb utan att bli kallad till intervju. Det var i startupvärlden jag hittade hem, säger Zakaria Hersi.

Målet med det där allra första eventet i Tensta var att samla företagarförebilder som unga i förorten kunde identifiera sig med. Det blev fullsatt på nolltid.

– Att lära sig av någon man kan relatera till, och som har lyckats, ger hopp. Och det är enklare att våga fråga någon du känner igen dig i, säger Zakaria Hersi, som samtidigt såg till att investerare fanns på plats för att få upp ögonen för nya vassa idéer.

Sedan dess har fler event hållits runtom i landet och de fortsätter under 2018. Nu pågår också Orten.io:s första ”bootcamp”, en utbildning på tre månader i programmering där deltagarna även lär sig att driva företag.

– Det är alltifrån en ensamstående mamma som har sin niomånadersbebis med sig när hon lär sig koda, till ungdomar från olika förorter.

De nya programmerarna kan sedan välja att hyras ut som konsulter via Orten.io eller jobba vidare på sina egna företagsidéer.

– Det här är något jag brinner för, att hjälpa fler i förorter att bli företagare. Samtidigt som techvärlden tar vara på mer potential än tidigare.

Sandra Kinnaman & Gayathri Rathinavelu, The Good Talents

”Vi lyfter fram talanger som annars inte syns”

The Good Talents, med Sandra Kinnaman och Gayathri Rathinavelu i spetsen, fungerar som språngbräda för unga entreprenörer i förorter.

– Vi ser och tror på deras potential. Och ett modernt Sverige behöver dem, säger Gayathri Rathinavelu.

Företaget The Good Talents utvecklar entreprenörskapsprogram och ledarskapsprogram för unga och ingår för tredje året i Kinnevik-inkubatorn Reach for Change.

– Vi lyfter fram talanger som annars inte syns. En viktig effekt av våra program är att ungas självkänsla stärks och att de ser att de kan påverka både samhället och sitt liv, säger Sandra Kinnaman, vd och en av grundarna av The Good Talents.

Det började som ett pilotprojekt i Botkyrka kommun i Stockholm, för 15–25-åringar som ville få utlopp för sina idéer och lära sig mer om socialt entreprenörskap.

– Man kan säga att vi är katalysatorer för att unga i ytterstadsområden ska kunna bygga ut sina nätverk och få möjlighet att träffa människor de annars inte skulle ha mött. De kommer i kontakt med näringslivet, samtidigt som företag har en chans att hitta nya talanger, säger medgrundare Gayathri Rathinavelu.

Med hjälp av coacher, rådgivare och affärsutvecklare utvecklar deltagare sina affärsidéer och löser hållbarhetsutmaningar samtidigt som de lär sig om företags- och projektutveckling, marknadsföring, ekonomi, sociala medier, innovation, kreativitet samarbete och ledarskap.

– Hittills har 120 unga från ytterstadsområden gått programmet, medan en fjärde kull just startat, berättar Sandra Kinnaman.

Allra nyast är en satsning på ensamkommande flyktingungdomar som paras ihop dels med företagsledare, dels med unga svenskar på samma ort. Ett pilotprojekt har genomförts och nu sprids konceptet, med start i Bromölla i Skåne och Fisksätra i Stockholm.

– Alla unga ska ha samma möjligheter att lyckas, oberoende av var de är uppvuxna eller var de har sitt ursprung, konstaterar Sandra Kinnaman.

Via The Good Talents program får unga från förorter möta näringslivet. Företagen har chans att hitta nya talanger och får hjälp att innovera sina tjänster och sin affär genom med hjälp av nya perspektiv.

Siduri Poli, Changers Hub

”Här föds Sveriges nästa Spotify”

På Changers Hub i Alby får unga från förorter hjälp att förverkliga sina idéer och innovationer.

– Det finns en sån outnyttjad potential. Den hungern jag ser här finns ingen annanstans. Och många har entreprenörskap i sitt dna, säger Siduri Poli.

I ett gammalt baklavabageri håller de som bäst på att boa in sig, efter flytten från minimala startlokaler. Från årsskiftet har de öppet dygnet runt, alla dagar.

– Vissa jobbar bäst på nätterna, säger Siduri Poli som själv drivit techbolag, suttit i styrelser och föreläser om digitalisering.

På två år har Changers Hub gått från 10 till nära 1 000 medlemmar.

– En del bygger robotar, andra gör kläder, några kodar appar. Fokus ligger på teknik och kultur. Nästa Spotify kommer härifrån, säger Siduri Poli.

Changers Hub började som ett samarbete mellan Botkyrka kommun, Tillväxtverket och Vinnova, för att se vad traktens 16–25-åringar behövde för att förverkliga sina idéer.

– Vi började coacha unga. Det är fortfarande en viktig del i det vi gör, även om vi också ordnar inspirationsföreläsningar, kurser i entreprenörskap och är ett ställe där man kan bygga sitt nätverk.

En framgångsrik företagare som börjat i hubben är Andra Farhad, grundare av Börshajen.

– Hon hade en idé om att skapa utbildningar i hur man investerar i aktier. Hon höll sin första kurs här, berättar Siduri Poli.

Hon och Changers Hubs tre övriga grundare driver aktiebolaget Changers Group AB.

– Vi tar uppdrag från andra bolag som behöver hjälp av vår kreativa armé. Deras fokus ligger ändå på att skapa nya företagsägare. För med ägande kommer inflytande.

– Det vi ser är att företag som startar i hubben även anställer ur changers-nätverket. Vi skolar in dem i att ge tillbaka. Att vara förebilder och hjälpa fram andra.

Text: Malin Sund.

Fler nyheter från Företagarna