Valduellen: Höja eller sänka arbetsgivaravgifterna?
Läs även: Så tycker alla partier om arbetsgivaravgifter, se till höger (eller scrolla nedåt på mobilen)
Många företagare ser arbetsgivaravgifterna som ett stort hinder för att kunna anställa nya medarbetare. Hur vill ni göra det billigare och lättare att anställa?
M: (Cecilia Widegren): Företag och företagare är grunden för Sveriges välstånd. För att skapa långsiktiga förutsättningar för tillväxt måste villkoren för att starta, driva och utveckla företag förbättras. Då behövs skattesänkningar för alla som arbetar. Dessutom behövs reformer. Till exempel utgör den illa fungerande bostadsmarknaden ett stort hinder för rekrytering.
Vi vill också se bättre regler för personaloptioner i tillväxtföretag. Även regler för arbetskraftsinvandring behöver förbättras. Byråkrati och regelkrångel är ett problem för många företag som ska börja anställa, och därför vill vi införa en garanti att företag bara ska behöva lämna en uppgift en gång till myndigheterna. Regelkrångel tar energi som istället kan läggas på att utveckla företaget.
MP: (Janine Alm Ericson): Både som företagare och samtal med andra vet jag att lönerna ofta utgör en betydande del av kostnaderna varje månad. Det jag hör mest är dock en oro för kompetensförsörjningen. Det går bra för Sverige och svenska företag.
Men det finns områden som behöver mer hjälp än andra, exempelvis i startfasen. Därför har Miljöpartiet i regeringen drivit på för att införa växa-stödet som innebär sänkt arbetsgivaravgift för företagare som anställer sin första medarbetare.
Växa-stödet infördes 2017, utökades 2018 och innebär att soloföretagare under en begränsad tidsperiod betalar lägre arbetsgivaravgift för den första person de anställer. Varför är det en så viktig fråga för MP?
MP: Att anställa sin första medarbetare är ett stort steg i ett litet företags utveckling. Då är det viktigt att hjälpa till så att fler vågar ta det steget
Har växa-stödet fått fler att anställa?
MP: Det är för tidigt att säga. Tröskeln för att göra den första anställningen sänks, vilket borde leda till fler anställningar, ge ökad sysselsättning och ökad efterfrågan på arbetskraft. Hur det går i praktiken får vi se när en ordentlig utvärdering gjorts. Är det inte ett bra stöd bör det reformeras.
Men Moderaterna säger nej till växa-stödet?
M: Ja, av flera anledningar. Vi förespråkar generella skattesänkningar på arbete för att stärka drivkrafter till att jobba. Att stödet är tidsbegränsat innebär att det inte leder till särskilt stora skattesänkningar för företagen över tid. Ursprungligen omfattade förslaget dessutom endast enskilda näringsidkare.
Stödet skapar också tröskeleffekter för att anställa fler personer än den första medarbetaren. Växa-stödet har därutöver mött kritik från flera tunga remissinstanser, såsom Riksrevisionen och Arbetsförmedlingen, för bristande konsekvensbeskrivning och tveksamma effekter.
Finns det några grupper på arbetsmarknaden som särskilt skulle gynnas av sänkta kostnader för att anställa?
M: Vi ser att vissa grupper hamnar allt längre ifrån arbetsmarknaden. Därför har Alliansen ett gemensamt förslag om en ny anställningsform för nyanlända och unga upp till 23 år utan gymnasieexamen: inträdesjobb. Det innebär i korthet att man får ägna en del av sin arbetstid åt praktik. Man får självfallet lön för den tid man jobbar, men inte full lön eftersom man inte jobbar fullt ut. Arbetsgivaravgiften slopas i tre år inom ramen för anställningsformen.
Jag tror att det skulle ge effekt och innebära att man som företagare vågar chansa och satsa på en person som har potentialen men kanske inte har hela kompetensen man söker.
”Subventionerade anställningar är ett viktigt verktyg som borde användas mer”
MP: För personer som står långt ifrån arbetsmarknaden är subventionerade anställningar ett viktigt verktyg som borde användas mer. Att sänka kostnaderna för att anställa till så låga nivåer som det ibland handlar om när det gäller långtidsfrånvarande är omöjligt om människor ska ha en lön att leva på. Enkla jobb har debatterats mycket, men företagare vill inte betala en hel lön för enkla jobb de egentligen inte behöver.
Trots att arbetsgivaravgiften är en skatt på löntagares arbete, vet många inte om hur höga arbetsgivaravgifterna är. Borde arbetsgivare ange arbetsgivaravgiften på lönebeskedet?
MP: Arbetsgivare får väl ange det om de vill, men som politiskt parti har Miljöpartiet i dag inga sådana förslag. Politikens uppgift är att informera om vilka skatter och avgifter vi beslutar om och hur de används – vad människor faktiskt får för de pengar som betalas in.
Det är en viktig debatt för transparensen och för demokratin, men jag ser inte vad man skulle vinna på en särredovisning av arbetsgivaravgifterna.
M: Jag tror på öppenhet och transparens. I dag kommer en nästan lika stor del av den offentliga sektorns intäkter från arbetsgivaravgifter som från direkta skatter på arbete. Ändå är kunskaperna om indirekta skatter, såsom moms och arbetsgivaravgifter, begränsade.
Därför anser Moderaterna att det vore rimligt att arbetsgivaravgiften redovisas i kontrolluppgiften, förutsatt att detta inte medför en nämnvärd ökning av företagens administrativa börda. Det skulle synliggöra arbetsgivaravgiften och förtydliga företagarens kostnader. För att skattesystemet ska behålla sin trovärdighet bör det – i möjligaste mån – vara transparent.
Namn: Cecilia Widegren.
Parti: Moderaterna.
Mitt företag: Familjeföretagare och arrendator.
Ort: Kvänum.
Politiskt engagemang: Riksdagsledamot, skattepolitisk talesperson och gruppledare.
Viktigaste valfrågan: Att stärka Sverige och öka tryggheten. Vi vill sänka skatten för dem som vill jobba, som jobbar, vill jobba mer och har jobbat.
Namn: Janine Alm Ericson.
Parti: Miljöpartiet de gröna.
Mitt företag: Speedheater System AB, ett företag som uppfinner, utvecklar och säljer sina produkter i Sverige och utomlands.
Ort: Alingsås.
Politiskt engagemang: Riksdagsledamot och ekonomiskpolitisk talesperson
Viktigaste valfrågan: Klimat och miljö. För det finns inga företag på en död planet.
Text: Susanna Lindgren. Foto: Oskar Omne.