För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Flera partier ifrågasätter föråldrad arbetsrätt

I årets val ligger arbetsrätten ovanligt högt på partiernas agendor. Just arbetsrätten upplevs av många företagare som krånglig och svår att tillämpa. Lagen om anställningsskydd (LAS) kom till på 1970-talet och är inte anpassad efter dagens arbetsmarknad. Företagarens valtermometer visar hur företagarvänliga förslagen är.
Publicerad 23 aug 2018

C: Centern är det enda parti som säger att de vill ta ett helhetsgrepp på arbetsmarknaden och arbetsrätten med hjälp av en ny arbetsmarknadskommission. Partiet vill byta ut föråldrade lagar och regler, göra om LAS och förändra möjligheterna till att säga upp personer på grund av personliga skäl. I ett första steg vill de att alla företag med upp till 50 anställda ska undantas från turordningsreglerna helt. C är det parti som hittills är mest företagarvänligt om man bara ser till arbetsrätten och LAS, men mycket återstår. De måste vid ett regeringsskifte få med sig övriga Allianspartier, så vi får se vad det blir.

M: Vill göra förändringar i turordningsreglerna i LAS, exempelvis att kompetens ska gå före anställningstid. Även företrädesrätten vill partiet se över. De vill också begränsa tiden för hur länge en anställning kan bestå under en tvist och förlänga provanställningen till 12 månader. Tillsammans med Alliansen har de också föreslagit en ny tidsbegränsad anställningsform ”inträdesjobb”. Trots att M har flera förslag som är företagarvänliga blir det lite ihåligt att fortsätta att lappa och laga en 40 år gammal LAS-lagstiftning i stället för att ta ett helhetsgrepp över arbetsrätten som så många företagare önskar.

L: Vill förändra turordningen i LAS och utöka möjligheten till undantag från turordning från två till fem för företag med upp till 50 anställda. I övrigt säger de sig vilja ha en arbetsrätt som är flexibel, skyddar och skapar jobb på dagens arbetsmarknad, men några andra konkreta förslag i den riktningen finns inte än i varje fall.

KD: Föreslår att undantagen från turordning i LAS utökas så att det gäller alla företag och inte bara de med högst tio anställda och de vill utöka till fyra undantag. De anser att LAS behöver bli mer flexibel men har inte några konkreta förslag. KD talar mycket om att det är parterna på arbetsmarknaden som ska göra upp om regler och löner, vilket i sig är bra, men glömmer att 6 av 10 företag saknar kollektivavtal och då är det bra om det finns en LAS även för dem.

SD: Partiet vill införa en ny anställningsform ”Lärlingsanställningar för unga” som påminner om Alliansens förslag till ”Inträdesjobb”. SD vill också öka tvåundantaget i LAS till fem oavsett företagets storlek. Detta kan ju tolkas som att partiet har en bra linje i arbetsrättsfrågorna men det är nog snarast ett uttryck för att de inte ser helheten av flexibla lösningar och de små företagens betydelse för att skapa jobb.

MP: Har inga förslag alls vad gäller förändringar i LAS. De anser att den är väl utformad och fyller sitt syfte. Tråkigt att partiet väljer att ”stoppa huvudet i sanden” i en viktig fråga för företagen. I tidigare val har MP åtminstone haft åsikter till gagn för de mindre företagen.

V: Vill genomföra förändringar i syfte att stärka anställningstryggheten, exempelvis avskaffa allmän visstid och ersätta den med objektiva kriterier som ska gälla för att få anställa tidsbegränsat. Vill också ta bort tvåundantaget i LAS för mindre företag. Hyvling ska heller inte tillåtas. Partiets syn på hur arbetsmarknaden ska fungera och utvecklas kan knappast beskrivas som företagarvänlig.

S: Partiet har en traditionell syn på arbetsrätten. Normen ska vara fasta heltidsanställningar. S vill också avskaffa allmän visstid, begränsa möjligheten till delade turer och de vill inte att företrädesrätten ska gå att sätta ur spel via bemanningsföretag. Hyvling, som innebär att en arbetstagare får en lägre tjänstgöringsgrad vid arbetsbrist i stället för att bli uppsagd, ska inte tillåtas. Sammanfattningsvis är förslagen föga företagarvänliga och de speglar inte verkligheten på dagens arbetsmarknad.

Fler nyheter från Företagarna