Fabian i fokus
Om nya uppdraget
Vad fick dig att tacka ja till att bli ny ordförande för Företagarna?
– Det är en stor ära, och när jag fick insikt i den fantastiska kraften som företagare i organisationen har så var det inte svårt att acceptera.
Vilken var din spontana reaktion när valberedningen hörde av sig?
– Jag kände mig hedrad över att bli tillfrågad, men var ändå lite avvaktande till en början eftersom jag inte har varit så publik under senare år.
Vad ser du som dina viktigaste uppgifter som ordförande?
– Att tillsammans med riksstyrelsen vara drivande och utmana ledningen att hela tiden förbättra sin prestation. Våra övergripande mål måste alltid vara att få fler medlemmar till Företagarna, att skapa förutsättningar för fler att starta företag samt att stödja alla företagare till att växa och utvecklas.
”Det finns en fantastisk kraft i Företagarna”
Gör det gärna lite annorlunda
Du har prisats flera gånger för din gärning som företagare och blivit utsedd till Entrepreneur of the Year. Vilka personliga egenskaper ligger bakom framgångarna?
– Envishet, högt driv, kreativitet och en omättlig strävan efter att alltid försöka göra saker lite annorlunda – med glimten i ögat.
Och vilken egenskap försöker du slipa bort?
– Jag försöker och vill bli bättre på att förlika mig med att saker inte alltid går så fort som man ibland vill att de ska göra. Bra saker får och kan ta tid att genomföra.
Har du någon oväntad talang?
– Har alltid haft lätt att anamma och härma dialekter.
Fabians hjärtefrågor
Vilka frågor är viktigast att driva?
– Att få vår röst hörd och öka förståelsen för vad Företagarna är, vilken kraft som Företagarna representerar i samhället samt hur vi bäst kan bistå företagare till att bli starkare, tryggare och fler.
Mer?
– För mindre företag medför olika former av regelbörda ofta en stor belastning. Man påför byråkrati som småföretagare måste hantera. Vi måste göra det enklare att vara företagare.
Vilket är det värsta regelkrångel som drabbat dig som företagare?
– Det är ingen specifik regel utan snarare att spelreglerna för hur företagare ska agera ständigt förändras. Jag tror att de flesta företagare önskar enklare regler och framförallt mer långsiktigt tänkande från våra politiker. När 4 av 5 nya jobb skapas av mindre företag så borde politikerna fråga företagare hur reglerna bör vara utformade för att gynna dem och deras anställda – inte försvåra företagares arbete för framtidens Sverige. Byråkrati är den största hämskon för tillväxt, drivkraft och företagsamhet.
Hur kan det bli lättare att anställa?
– Det måste finnas incitament för att anställa och att det går att göra på flera olika sätt. De senaste åren har möjligheterna att anställa snarare begränsats. Då blir man rädd för att ta det steget.
Andra frågor?
– Det gäller också att kunna generera en avkastning i bolaget som man kan leva på.
Vad behövs för det?
– Tydliga spelregler. När framtiden upplevs otydlig så känner man en oro som företagare. Då blir det ingen utveckling. Ett exempel var diskussionerna kring 3:12-reglerna där Företagarna var väldigt framgångsrika i att påverka så att förändringarna inte genomfördes.
– Ett annat exempel är diskussionen om vinster i välfärden. Jag tänker på när man själv var liten och skulle gå till en vårdcentral vilka köer det fanns där. Vi ville ju få valfrihet och vi fick valfrihet. Vill man inte utnyttja den valfriheten för att några alternativ är privata – då behöver man ju inte gå dit.
Förändrade familjeföretaget
Du valde att lägga ned varumärket SIBA och satsa helhjärtat på NetOnNet. Var det ett svårt beslut och hur ser du på resultatet?
– Det var ett väldigt emotionellt och svårt beslut att fatta, men som min pappa en gång sa: ”inga träd växer till himlen”. SIBA var framgångsrikt i över 60 år, men du får inga nya medaljer på gamla segrar. NetOnNet är ett digitalt koncept som har sitt DNA i e-handeln och är bättre rustat att möta framtiden och global konkurrens än SIBA.
Du har lett och är född med ett ganska stort företag. Hur ser du på möjligheten att identifiera dig med de minsta företagen?
– Dels har jag gått in i styrelsen i ett bolag som heter Tipser med runt 20 anställda, dels har jag startat mitt eget lilla bolag som jag har för föreläsningar och uppdrag i övrigt. Jag tror inte bara för att du har jobbat och har erfarenheter av lite större bolag att du inte kan nyttja vissa delar av den kunskapen i andra sammanhang.
”Jag har en omättlig strävan efter att alltid försöka göra saker lite annorlunda – men med glimten i ögat”
Brott mot företagare
Företagare tvingas lägga ner efter att ha blivit utsatta för brott. Hur kan säkerheten förbättras?
– Vi har inte varit förskonade på vårt företag – varken NetOnNet som jag företräder eller hemelektronikbranschen. När kontanta medel försvinner ur samhället är det varor i större utsträckning som är av intresse. Här måste du ha polisiär närvaro i utsatta områden. Det är en sak att ha väktare, det är en annan sak att ha ordningsmakten närvarande, vilket jag tror kommer att krävas för att ge ökad trygghet till såväl företagare som deras kunder.
Kidnappningen som du utsattes för 2005 – har den påverkat din syn på säkerhet?
– Det har den absolut. Jag känner mig trygg om det finns kameror runt omkring mig, exempelvis i parkeringsgarage, på flygplatser och järnvägsstationer. Jag väljer taxi där det finns en kameraövervakning i bilen.
Har du kunnat lämna det som hände bakom dig?
– Ja, annars hade vi inte suttit här. Att kunna gå vidare är nödvändigt – att glömma är omöjligt. Men det finns så mycket positivt framöver, det är ett oskrivet blad.
Bästa tipsen till företagare
Vilka är dina viktigaste tips till småföretagare som vill växa och expandera sin verksamhet?
– Våga frigöra din egen tid genom att anställa fler personer. Rekrytera gärna personer med en annorlunda profil än du själv som kan berika verksamheten med nya idéer och arbetsprocesser, i kombination med användandet av digitala arbetsverktyg för att göra dig och organisationen mer effektiv.
Hur kan företagen möta digitaliseringen?
– Du måste hitta det som är unikt för dig. Digitaliseringen är ju inte bara ett hot, det är också din möjlighet att nå ut i hela världen.
– Smörkolor från Haga kan vara lika intressanta att sälja i Shanghai. Men om du begränsar dig till att göra exakt samma sak som du gjorde i går till exakt samma marknad så kommer det inte att vara funktionellt eller hållbart för framtiden.
Om du skulle starta eget i en ny bransch i dag – vilken skulle du välja?
– Svenska upplevelser! Vi bor i ett fantastiskt land, med vacker natur, frittfrån många av världens utmaningar. Att få fler att uppleva Sverige hade varit en rolig utmaning att ta tag i.
Text: Sten Sjögren. Foto: Nicke Johansson.