Nu måste regeringen leverera!
Januariavtalet gav Socialdemokraterna och Miljöpartiet regeringsmakten, och kravställningen från Centern och Liberalerna ger hopp om viktiga förändringar både av arbetsrätten och skatterna. Men till skillnad mot en avtalad företagsleverans är förutsättningarna i det politiska kontraktet i ständig förändring.
– Januariavtalet har stakat ut en positiv färdriktning för svensk företagspolitik, men inget är vunnet förrän leveransen skett. Speciellt som vi vet att en hel del av detta är förändringar som S motvilligt gått med på. Tolkningen av avtalet är avgörande och leveransen kommer inte att ske automatiskt. Alltså måste vi fortsatt bedriva ett aktivt påverkansarbete, säger Patrik Nilsson.
Företagarnas prioriteringslista toppas av sänkt skatt på företagande, modernisering av arbetsrätten och kompetensförsörjningen, som inkluderar sänkt kostnad för att anställa.
– Även om vi inte kan hoppas på en bred sänkning av arbetsgivaravgiften är prognosen god på flera områden, säger han.
Enligt januariavtalet ska kostnaden för att anställa sänkas med minst 15 miljarder kronor. Hur det ska gå till? Den frågan är än så länge obesvarad, men bokas ändå på pluskontot. Här listar han också sänkta marginalskatter, utökat RUT-avdrag liksom den utlovade 3:12-utredningen med syfte att förenkla för företagare.
– Att Socialdemokraterna vill höja skatten på företagande är lite farligt, men vi har övriga partier med oss. Och vad gäller modernisering av arbetsrätten är jag positiv. Ett fönster har öppnats, vilket betyder att vi har en chans att påverka, säger Patrik Nilsson.
Flera positiva förändringar på gång alltså. Ändå får S-MP-regeringen efter ett år vid makten övervägande negativt betyg av Företagarnas experter. Patrik Nilssons förklaring är att regeringen ännu inte levererat. Om regeringen håller sig till avtalet kommer betyget bli bättre. Företagarna följer noggrant de tidsramar som satts upp för utredningsarbete för att aktivt kunna påverka opinionsbildningen.
– Inom politiken pågår en ständig dragkamp. Många av de företagspolitiska förändringarna i januariavtalet innebär kostnader och det finns alltid en risk att regeringen vill omprioritera och hellre leverera på andra områden som motsvarar opinionen. Självklart kommer vi inte lägga ner våra vapen bara för att vi kan möta motstånd, säger han.
”Januariavtalet har stakat ut en positiv färdriktning för svensk företagspolitik, men inget är vunnet förrän leveransen skett.”
Förenkling av regelbördan är ett stort och viktigt område för Företagarna och något som inte alls tas upp i januariavtalet – förutom kring 3:12-reglerna. Även om den och andra viktiga företagspolitiska frågor inte ingår i januariavtalet har överenskommelsen med C och L inneburit en betydligt bättre grogrund för positiv förändring jämfört med förra mandatperioden anser Patrik Nilsson.