För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

LAS-reformen är höstens hetaste fråga

Överdrivna reaktioner när facken rasar mot LAS-utredningens innehåll. Så sammanfattar Företagarnas expert på arbetsrätt, Lise-Lotte Argulander, mottagandet av den nya LAS-utredningen. Hon oroar sig för ett betydligt sämre slutresultat sett ur småföretagarnas perspektiv.
Publicerad 24 aug 2020
Lise-Lotte Argulander är Företagarnas expert på arbetsrätt. Foto: Oskar Omne.

Hårda tongångar och kraftig kritik från både fackligt håll och arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) – det blev några av reaktionerna när den statliga utredningen för en modernisering av LAS-reglerna presenterades tidigt i somras. I utredningen föreslås bland annat möjligheten för arbetsgivare att göra fem i stället för två undantag av turordningsreglerna vid uppsägningar. Utredningen föreslår också att facken inte längre ska kunna ogiltigförklara uppsägningar (i företag med färre än 15 anställda) och därmed låta den anställde behålla både jobb och lön till dess att en tvist avgjorts.

Ett angrepp på anställningstryggheten och en snedvridning av balansen på arbetsmarknaden till fördel för arbetsgivarna, hävdade flera av de fackliga förbunden, något som Företagarna kallar för en överdriven reaktion: – Facken var mycket väl medvetna om vad utredningen skulle utreda och har själva varit inblandade i processen. Direktiven för utredningen grundar sig i januariöverenskommelsen och har tagits fram ur en förhandling mellan partierna och regeringen, säger Lise-Lotte Argulander som också var Företagarnas representant i utredningens referensgrupp.

Från Företagarnas sida är man försiktigt positiva till utredningens innehåll. Att facket inte längre skulle kunna ogiltigförklara uppsägningar och därmed tvinga mindre företag att betala ut lön och behålla den anställde under tvistetiden är något som Företagarna länge har påtalat är ohållbart för de flesta småföretagare.

– Ingen kan förutse hur lång tid en tvist tar. För ett litet företag som inte har något större kapital och bara ett fåtal anställda innebär en tvist på upp emot 18 månader i värsta fall konkurs. Det handlar inte om att försvaga anställningstryggheten i sig, att en arbetsgivare ska kunna säga upp någon utan saklig grund, eller att en uppsägning inte går att ogiltigförklara om det sker på till exempel godtyckliga eller diskriminerande grunder. Begreppet 'saklig grund' finns kvar orört. I stället skulle man få en mer förutsägbar process, där kostnaderna går att överblicka i förväg säger Lise-Lotte Argulander.

Och skulle det visa sig att en uppsägning skett på felaktiga grunder, utan saklig grund, kan den som drabbats kompenseras med ett skadestånd i efterhand via ett domstolsbeslut utan att anställningen för den skull ska bestå under tvistetiden, påpekar hon.

”Min farhåga är att det bara blir en tumme av parternas förhandlingar och inte alls något som liknar utredningens förslag”

Det enda i utredningen som Företagarna riktar egentlig kritik mot är dels att arbetsgivare föreslås bli ansvariga för de anställdas kompetensutveckling – med skadeståndskrav som följd om arbetstagarens anställning skulle avslutas på grund av arbetsbrist och arbetsgivaren inte uppfyllt sitt ansvar – dels att anställda med visstidsanställning ges rätt till återanställning efter nio månader.

Att förena ett ansvar för kompetensutveckling med skadestånd kommer inte leda till mer kompetensutveckling tror Företagarna, och det blir mer administrativt krångligt för mindre företag att hålla reda på olika kvalifikationstider för företrädesrätt beroende på anställningsform.

– Men sammantaget är det en gedigen utredning som gjort det bästa av direktiven. Man har verkligen lyssnat på mindre företag och balanserat så att det ges mer åt småföretagen, vilket direktiven krävde, samtidigt som de stora företagen med kollektivavtal fortsatt kan hantera villkor och förändringar via sina kollektivavtal. LAS kommer fortsatt vara dispositiv så att parterna kan komma överens om förändringar som de anser är nödvändiga. De mindre företagen utan kollektivavtal som helt och hållet måste förhålla sig till lagstiftningen behöver minst få till de förändringar i LAS som nu föreslås för att arbetsrätten ska bli mer anpassad till dagens arbetsmarknad, säger Lise-Lotte Argulander.

Den fortsatta gången i en ny LAS väntas bli en het debattfråga under hösten. Lise-Lotte Argulander är dock framför allt orolig för att förslaget i slutändan vattnas ur rejält och landar i något helt annat än det ursprungliga. I nuläget har LO och Svenskt Näringsliv lovat att de ska komma överens i frågan så att utredningens förslag inte kommer landa på riksdagens bord.

– Men min farhåga är att det bara blir en tumme av deras förhandlingar och inte alls något som liknar utredningens förslag, samtidigt som parterna inte kommer att ta hänsyn till de mindre företag som saknar kollektivavtal. Det vore en katastrof. Sex av tio företag i storleken 1 till 49 anställda saknar kollektivavtal på svensk arbetsmarknad och den siffran är ökande. Det är för dem vi stångas och kräver en modernare LAS.

Företagarna tycker till!


Lise-Lotte Argulander, Företagarnas egen representant i LAS-utredningen, hittar både plus och minus i förslaget till en moderniserad arbetsrätt.

+ Arbetsgivare ska ges möjlighet att göra fem (i stället för dagens två) undantag från turordningsreglerna vid uppsägningar.

+ Facken ska inte längre kunna ogiltigförklara uppsägningar i mindre företag (färre än 15 anställda) och därmed låta den anställde behålla både jobb och lön till dess att en tvist avgjorts.

- Arbetsgivare föreslås bli ansvariga för de anställdas kompetensutveckling.

- Anställda med visstidsanställning ges rätt till återanställning efter nio månader.


Text: Anna-Karin Storwall.

Fler nyheter från Företagarna