För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Här finns vinnarna och förlorarna

Det går alldeles utmärkt för landets småföretagare efter finanskrisen – men nu väntar mer osäkra tider, varnar Företagarnas chefsekonom.
Publicerad 5 feb 2020
Företagarnas chefsekonom Daniel Wiberg. Foto: Oskar Omne.

En ny rapport från Företagarna (Företagens utveckling efter finanskrisen) har granskat omsättningsutvecklingen i 235 000 bolag under perioden 2010–2018. Rapporten visar att det senaste decenniet har kännetecknats av hög omsättningstillväxt, högt resursutnyttjande och jobbskapande i landets småföretag.

– Vår analys visar att Sveriges småföretag har utvecklats väl under perioden, men sedan 2015 ser vi dock en tydlig avmattning som dessvärre ser ut att fortsätta framöver, säger Daniel Wiberg, chefsekonom på Företagarna.

Utvecklingen skiljer sig mellan olika branscher och regioner.

– Bemanningsbranschen växer kraftigt och en delförklaring till den starka omsättningstillväxten är säkert den kompetensbrist som så många företag i hela landet upplever, säger Daniel Wiberg.

Även andra delar av tjänstesektorn har utvecklats starkt, exempelvis data, it och telekom. Rapporten bekräftar också bilden av att detaljhandeln upplever tuffa tider.

E-Handeln hamnar i botten av listan med den lägsta omsättningstillväxten av samtliga 27 branscher som ingår i undersökningen. – Detaljhandeln drabbas av kronans försvagning, vilket äter upp marginalerna för importerande företag. En annan förklaring är den pågående strukturomvandlingen från fysiska butiker till e-handel. Vissa butiker vinner på omvandlingen, men många förlorar, konstaterar Daniel Wiberg.

En av rapportens mer uppseendeväckande slutsatser är att omsättningstillväxten för företag inom tillverkning och industri har utvecklats relativt svagt under perioden 2010–2018.

– En förklaring till att tillverknings- och industriföretag har utvecklats svagt kan vara bristen på arbetskraft, säger Daniel Wiberg. Utmaningen att hitta kompetenta medarbetare var det mest framträdande tillväxthindret inom tillverkningsindustrin enligt Företagarnas Småföretagarbarometer 2019.

Företagarnas rapport pekar också på geografiska skillnader. Den starkaste ekonomiska utvecklingen har främst skett i och nära storstäderna, medan landsbygdskommuner uppvisar en lägre tillväxt under perioden.

– Det är helt klart oroande att småföretagen i landsbygdskommuner halkar efter. En lägre tillväxt hos företagen kan medföra betydande konsekvenser för kommunernas skatteintäkter och därmed även möjligheterna att upprätthålla välfärden, säger Daniel Wiberg.

För att försvara den kommunala välfärden efterlyser nu Företagarnas chefsekonom en bättre dialog och förståelse mellan företagare och kommunala företrädare.

Tillväxt under luppen

Omsättningstillväxten i 27 branscher under åren 2010–2018 har granskats i en ny rapport. Här är branscherna med den högsta respektive lägsta tillväxten.

5-I-TOPP
1. Bemanning, arbetsförmedling
2. Data, it, telekommunikation
3. Övriga konsumenttjänster
4. Hår, skönhetsvård Utbildning, forskning, utveckling Juridik, ekonomi, konsulttjänster
5. Hotell, restaurang

5-I-BOTTEN
1. Detaljhandel
2. Resebyrå, turism
3. Media Tillverkning, industri
4. Jordbruk, skogsbruk, reklam, pr, marknads-undersökningar, partihandel
5. Reparation, installation

Det här vill Företagarna


Ett bra lokalt företagsklimat ökar konkurrenskraften och lägger grunden till lokalt välstånd. Företagarnas chefsekonom föreslår följande:

Skapa en bra dialog mellan kommunen och lokala företagare. Det är avgörande att både politiker och kommunala tjänstemän har kunskap om de lokala företagens betydelse.

Diskutera de lokala marknadsvillkoren.

Erbjud en kommunal lotsfunktion där samordning sker kring enskilda företagsärenden som kräver kontakt med flera olika förvaltningar och myndigheter.

Inför en kommunal tjänstegaranti gentemot företag som innebär att beslut i tillståndsärenden fattas inom en viss tid. Avgifter för tillstånd ska vara transparenta och tydliga.

Underlätta företagens kompetensförsörjning och ge ungdomar bättre kunskap om de jobbmöjligheter som finns lokalt. Säkerställ att det finns samverkansytor mellan skolan och kommunens småföretag, inte minst genom prao.

 

Fler nyheter från Företagarna