För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Årets 103 unga idéer 2021 - län för län

Algbläck, hundmat av insekter och rymdens förnyare. Smartare gravstenar, Sveriges minsta skidfabrik och barnskor av ananas. Här är 103 inspirerande företag från hela landet som drivs av inspirerande unga entreprenörer.
Publicerad 20 maj 2021
För sjätte året året i rad utser Företagarna Sveriges 103 bästa idéer från företagare under 35 år. Listan publiceras i Tidningen Företagaren. På årets omslag syns Somit Fessehazion, Tom Hackenberg, Sandra Nilsson, Mustafa Zatara, Milton Lönnroth och Faisa Abdi. Bläddra för att se fler bilder. Foto: Evelina Carborn.

Listan är ett samarbete mellan Företagarna och Almi.

almilogga100.jpg

Nyfiken på årets 103 unga idéer ? Gå till aktuell lista

Norrbotten

My Bergström, 22
Pensionatet Malmgatan AB, Piteå
Utsedd till Årets småföretagare i Piteå 2020, tillsammans med kollegan Lisa Hellmér. Driver B&B, butik med lokalt hantverk, pizzeria med mera med innovativt driv. Stod bakom pandemiuppropet Local Hero som spred sig som en löpeld genom landet, för att få folk att stödja företagare genom att handla lokalt. Arbetar även för att inspirera fler unga att starta företag.

Frank Dallal Hedström, 21 Dallal Bygg AB/Yalla Yalla
Integration AB, Luleå
Kom till Sverige som 16-åring, efter en tuff tid på flykt. Driver i dag två företag för att utveckla och förbättra integrationen i Norrbotten. Vann Årets innovation som UF-företag, i starten. Har även startat byggföretag för att kunna anställa unga talanger som annars riskerar att utvisas efter studenten, om de inte snabbt skaffar fast jobb. 

Morgan Drysdale, 24
Skysense/Sky Alert AB, Luleå
Bolagets teknik automatiserar upptäckt, lokalisering och kvantifiering av metanläckage med en kombination av sensorer och AI, för att minska utsläppen från naturgasindustrin. Metoden kan ersätta manuella inspektioner som årligen kostar 300 miljoner euro. Ingår i inkubatorn Arctic Business. Vinnare av Åforsk Entreprenörsstipendium 2021.

Sandra Nilsson, 27, Benjamin Fischer 31, Felix Hessinger, 26
Arctic Space Technologies, Luleå/Piteå
Genom mjukvara och antenner i anslutning till gröna datacenter har bolaget revolutionerat kommunikation mellan satelliter och markstationer för företag över hela världen. Antagna till Arctic Business rymdinkubator ESA BIC Sweden bland 100-tals idéer som konkurrerade om platserna. Vinnare av Space Business Pitch i Luxemburg, för lovande rymdidéer. Läs mer här.

Johan Lundberg, 27
Ozoneair AB, Luleå
En illaluktande sommarstuga gav idén. Förutom skydd mot UV-strålar kan ozon användas för att få bort lukter, bakterier och mögel. Numera kan vem som helst sanera hemma med ozon, utan att anlita en saneringsfirma. Startade 2018 och redan 2019 omsatte företaget 100 miljoner kronor. Utsedd till Årets Unga Företagare i Norr 2020.

Linnea Huhta, 31
Words By Huhta, Pajala
Entreprenör med juristbakgrund som bidrar stort till att revitalisera Sveriges minoritetsspråk meänkieli. Med ord som verktyg arbetar hon som föreläsare, poet, podcastprogramledare, manusförfattare, författare och röst för unga och för att inspirera unga att göra sina röster hörda. Författare till bokserien Ahai hittar på, skrivna på  både på meänkieli och på svenska. Arbetar närmast på att få kontakt med JK Rowling för att översätta Harry Potter. Brinner för kultur, jämställdhet, inkludering samt landsbygds- och minoritetsaktivism. Är bland annat ordförande i Ung i Tornedalen samt engagerad i Maktsalongen, en organisation som arbetar för att makt och inflytande ska fördelas bättre. 

Matija Milenovic, 24
Porkchop AB, Kiruna
Visionen är att bli rymdens logistikförnyare. Har skapat ett framdrivningssystem för miniatyrsatellittypen pocketqube, vilken innehåller drivmedel, motor, styrsystem och elektronik. Rymdpremiär väntar 2021. Deras lösning skjuts snart upp i en SpaceX-raket – Elon Musks rymdprojekt. Antagna till Arctic Business rymdinkubator ESA BIC Sweden. Vinnare av Åforsk Entreprenörs-stipendium 2021.

Sammy Pergament, 35
Nordic Quick Systems AB, Piteå
Har utvecklat och lanserat ett kedjehjul med utbytbara slitagedelar, för snabbare och säkrare underhåll inom industrin. Grundades 2019 och har redan hunnit exportera sina produkter till fyra marknader. Utsett till ett av Nordens främsta framtidsbolag av Techarenan Challenge och lyfts på Ny Tekniks 33-lista.

Jämtland/Härjedalen

Johan Rudby, 32
J & F Falafel/Johan & Friends AB, Åre
Jobbade med ensamkommande ungdomar i kommunen. Startade falafelkiosk för att kunna anställa unga som annars skulle utvisas om de inte hittade anställning. Adderar nu vegansk snabbmat till Åres utbud.

Anna Magnusson, 34
Åre Business Forum, Östersund
Delägare och operativt ansvarig för Åre Business Forum som skapar möjligheter för nätverkande, tillväxt och affärer. Ett unikt event i Norden som samlar personer från olika branscher och politiken. Har under corona utvecklat en egen digital plattform som öppnar nya dörrar för digitalt nätverkande och inspiration.

Västerbotten

Alexander Harpa, 27
Combolt AB, Skellefteå
En mutter som är ”gängningsfri”. Idén kom som en lösning på problemet med skateboardmuttrar som gängar upp sig. Har nu skapat innovativa och riskreducerande lösningar i bultar och ersättningsmuttrar, vilket minskat installation och monteringstid på många områden, alltifrån inom bygg till vvs.

Cornelia Luckey, 30
Luckey Konditori & Bageri AB, Skellefteå
Lämnade sitt jobb som chefskonditor på ett lyxhotell för att flytta hem och öppna bageri och konditori i Skellefteå, mitt under pandemin. Innovativ entreprenör som vunnit Nordiska Mästerskapen med danska konditorlandslaget.

Viktor Nyberg, 35
Vector Traffic Academy AB, Umeå
Sveriges mest digitala trafikskola? När ett datorspelsproffs lägger krut på att modernisera körlektioner och göra vägen till körkortet roligare, då övar eleverna bland annat i simulatorer och lär sig teori via en app. Att trafikskolan bland annat ser till att synas och nå ut på plattformen Tiktok signalerar också nytänk.

Västernorrland

Sophie Brundin, 23
Nomi/No More Injuries, Sundsvall
Världens vanligaste skada bland idrottare är fotledsskador. Grundaren, som själv spelar proffsfotboll i Italien, har utvecklat ett 3D-printat innovativt skydd för fotleden som samtidigt inte hindrar spelet. Utsedd till Venture Cup Topp 20-idéer i Sverige 2020.

Anna Nordlander, 34, Hanna Nordenö, 29
About Mom/1750 AB, Härnösand
Ny tjänst som förbättrar efterförlossningsvården. Appen About Mom stärker nyblivna mammor fysiskt och psykiskt och består av tre delar: skräddarsydd evidensbaserad information, ett AI-baserat stöd och ett community.

Shalony van Stralendorff, 32, Emelie Ivarsson, 34
Bonnibonne AB, Sundsvall
Designstudio som uppmärksammats för sina varor, tips och recept med koppling till skogen och lokala råvaror, ofta i samarbete med andra producenter och hantverkare i regionen. Duons första möbelkollektion släpps i vår. Håller även skogsevent och lär ut vad som är ätbart i naturen.

Gävleborg

Lovisa Pettersson, 33
Lovisa of Sweden AB, Gävle
Industridesigner som tagit fram The Bug, en innovativ stol för utomhuskontor som samtidigt skyddar användaren från solblänk på datorskärmen. Ingår i inkubatorn Movexum.

Adrian Skoglund, 21, Lukas Wiklund 21
Förento AB, Sandviken
Underlättar för fler att skapa bolag av sina idéer genom att digitalisera inkubationsprocesser. Arbetar med olika typer av entreprenörer som startar företag exempelvis via sina studier, via en inkubator eller på egen hand, hemifrån. Har även startat läromedlet Förento Skola och ingår i inkubatorn Movexum. Vinnare av Skapapriset 2020 i Gäveborg, för unga uppfinnare.

Dalarna

Faisa Abdi, 31, Muse Farah, 29
QC-Renewable Energy AB, Borlänge
Energiingenjörer som ser till att svensk teknik för solenergi når Östafrika, med start i Somalia. Först ut är solcellsdriven gatubelysning, medan soldrivna vattenpumpar är näst på tur. Har även grundat organisationen Motivation Hope för unga tjejer. Ingår i Dalarna Science Park. Läs mer här.

Lina Karlsson, 29 No Connection, Älvdalen/Falun
Arrangerar och skräddarsyr mobilfria äventyrsresor, ungdomsläger och retreats. Medan den psykiska ohälsan har vuxit under pandemin, har fler samtidigt börjat fokusera på behovet av tillfälliga avbrott från att ständigt vara uppkopplade och tillgängliga.

Uppsala län

Elinor Samuelsson, 30, Sofie Wahlström, 34
Brightact AB, Knivsta
Våld i hemmet har ökat under pandemin. En ny app samordnar organisationers supportchattar, hjälp från advokater, kontakt med polis och socialtjänst med mera. Sammanställer anonym data till kommuner och myndigheter, för bättre resursplanering. Lagrar snart även bevismaterial till polisanmälan. Mottagare av Göran Bredinger-stipendiet 2020 och vinnare av EU-kommissionens tävling för att rädda liv under pandemin.

Madelene Törnblom, 24
Maya Delorez AB, Uppsala
Har på tre år tagit sitt ridklädesföretag till 40 miljoner kronor i omsättning. En av landets snabbast växande e-handelsraketer. Startade bolaget med pengarna från försäljningen av en häst. Mellan 2019 och 2020 ökade intäkterna med 243 procent.

Robin Rushdi Al-Sálehi, 27
Vakansa AB, Uppsala
Om staten är samhällets ryggrad, arbetsplatsen är samhällets muskler, så är föreningslivet och kulturlivet dess nervsystem. Vakansas plattform har skapats med målet att dyra hyror och krångliga regelverk inte ska få hindra föreningslivet. Företaget hjälper aktörer att dela lokaler och skapa liv och rörelse i områden där de verkar.

Rafi Mohammad, 24
Fixi Solutions AB, Uppsala
Det började med en utbytesstudent och en trasig cykel. Efter bara några månader kom första miljoninvesteringen och flera stora cykelkedjor förhandlar om samarbete. Företaget förenklar processen med att få din cykel lagad – inklusive hämtning och lämning – via en digital logistik- och transporttjänst. Siktet är inställt på expansion i Europa och att inkludera köp och sälj av cyklar.

Västmanland

Sara Östlund, 29
Ångbageriet i Sala AB /Hotell Ångan i Sala AB, Sala
Tog först över Ångbageriet i Sala, och kort därefter hotellet intill, tillsammans med sin syster. Korad till Årets Unga Företagare i Västmanland 2020.

Fredrik Rinaldo, 20
Merch Sweden, Västerås
Driver vad som kan vara Sveriges största e-handel för secondhandkläder och får fler ungdomar att välja att köpa andrahandsmode. Kom fyra i EM i Ung Företagsamhet 2018.

Värmland

Hampus Soome Mårtensson, 22
Wermlands Skidfabrik, Kil
Efter 100 år har Värmland skidtillverkning igen, som uppföljning till Skåre skidfabrik i slutet av 1800-talet och Filipstads skidfabrik som tog fart 1918. Handtillverkade skidor från de värmländska skogarna tillverkas nu under varumärket Moose Skis – i grundarens garage.

Florian Hergenhahn, 18
Delta Signal AB, Skattkärr
Innovativ mjukvaruutveckling som på ett nytt sätt analyserar automatiserade maskiner och kan underlätta inom industrin, för att kunna spara energi, styra produktionen mer precist utefter behov och framförallt optimera underhåll. Har redan väckt intresse hos stora industriföretag.

Örebro län

Lara Kassem, 19, Kristina Trang Hoang, 20
Tutor/Elevhjälpen Örebro ekonomisk förening, Örebro
Startade sitt företag för att finnas som stöd för dem som har svårt att klara skolan, med fokus till en början på förorten Vivalla där en av grundarna själv vuxit upp. Startade via Ung Drives entreprenörsprogram. Lara Kassem utvecklar nu bolaget vidare till en mer digital plattform och har som mål att jobba med freelansare och småföretagare för att nå ut till lite fler kunder, som bland annat finns i förorter.

Ali Taleb, 19, Ade Farah, 21, Mohamed Ali, 24, Sharmarke Shiiq, 25, Ali Al-Zaydi, 24
One4tech AB, Örebro
Techbolag som lanserar morgondagens innovationer. Först ut är en ny typ av cykelställ med digitala lås som försvårar stölder och kan larma väktare vid stöldförsök. Grundarna visar också vägen för andra, med inspiration för fler som vill förverkliga företagsidéer.

Hannes Rydell, 21
Sista 9/DropIngolf Sweden AB, Örebro
Löser ett klassiskt problem inom golfen: att banornas sista nio hål inte används fullt ut. Via appen Sista 9 kan andra spelare komma ut på sista nio hålen medan golfklubbarna ökar sin beläggning. Ingår i Örebroinkubatorn Inkubera. Har ingått i Business Swedens utvecklingsprogram Leap Accelerator inför en internationell expansion.

Jacob Kihlbaum, 33
Binary Brains AB, Örebro
Med hjälp av maskininlärning och AI får kunder hjälp att skapa mer träffsäkra prognoser, alltifrån mer optimerade scheman för personalstyrkan till att skapa bättre erbjudanden till kunder. Utsedd till Årets Innovation i Örebro, länsvinnare av Skapa-priset 2020. Ingår i Inkubera i Örebro.

Stockholms län

Ebba Cronqvist, 27, Oskar Widmark, 28
Stikkling AB, Stockholm
När landskapsarkitekt Oskar Widmark sålde en stickling för 30 000 kronor föddes idén. Köp- och säljsajten Stikkling ska göra handeln med ovanliga växter trygg. Har bland annat skrivit avtal med ett stort fraktföretag som garanterar endagsleverans inom EU. Antagna till inkubatorn Sting.

Hiba Adem, 25, Safae Berrahmoune, 26
Dyamo Innovation AB, Kista
Digital tjänst som matchar högstadie- och gymnasieelever med universitetsstudenter och yrkesutövare. Med hjälp av gamification och anonymitet förnyar de mentorskap och ger unga en mentor och en bästa vän via mobilen. Har fått Vinnovafinansiering via utlysningen Innovativa Startups. Finalist till kungliga ledarskapspriset Kompassrosen 2021. Ingår i Breakit och Bling Startups entreprenörssatsning, Shift.

Zakariye Salad, 24, Abdiladiif Mohamed, 24
Diplocs AB, Kista
Varför självskannar vi mat men inte kläder? Med modernare, smartare larmbrickor löser Diplocs-duon problemet. Företagets brickor samlar in data och känner av när köpet är genomfört. Två stora klädkedjor testar tekniken och en bred lansering planeras till hösten. Väntas ta sig in på en miljardmarknad.

Mustafa Zatara, 35
Förortsentreprenörer, Rinkeby
Grundaren är en poet som bedriver antirasistiskt arbete via plattformen Hasans Vänner, döpt efter pappan som blev Lasermannens sista offer. Har nu grundat snabbväxande Förortsentreprenörer, som började med ett Instagramkonto. Lyfter på olika sätt dagens och framtidens entreprenörer från förorter, med målet att motivera fler till kreativitet och succéer. Läs mer här.

Zozo Hassan, 27
Naz Consulting AB, Stockholm
Ingenjör som kom till Sverige som sjuåring på flykt från krig och som var blind när hon var liten. Efter synoperationer lärde hon sig att läsa och skriva som 15-åring. Trotsade oddsen och läste till ingenjör. Jobbar i dag med att skapa en mer hållbar teknikindustri, genom att knyta ihop utrikesfödda ingenjörer med företag som annars kanske missar talangerna. Vinnare av Stora ingenjörspriset i inkludering 2021.

Andreas Blomme, 32
Fenix Education, Sollentuna
Erfaren specialpedagog som sett hur hjälpen till elever med behov av extra stöd varierar stort mellan skolor och kommuner. Blev därför entreprenör för att kunna ge stöd och studiehjälp, oavsett människors funktionsvariationer. En tjänst som ger fler unga en chans att nå sina mål och skapar social hållbarhet och inkludering i samhället.

Lin Kowalska, 30
Popswap AB, Stockholm
Med inspiration från dejtingsajter som Tinder föddes appen som gör det enkelt att byta kläder med andra. Lanserades i slutet av sommaren 2020 och fick snabbt användare både i Sverige och utomlands. Är en del av Swedish Fashion Councils inkubatorprogram och vann Stockholms Innovationsstipendium. Har även en föreläsningsserie som hjälper unga till mer hållbara modevanor.

Pernilla Westergren, 30
Funcifur AB, Stockholm
Riskkapitalist som startat eget för att leverera grönare, klimatsmartare hundmat, baserad på insekter. Hundar och katter står för 25 procent av den globala köttkonsumtionen. Startades 2020, mitt under pandemin, och byggdes helt digitalt med delägare på olika håll. Bland bolagets investerare finns Noel Abdayem, grundare av The Humble Co.

Somit Fessehazion, 28, Carmen Beltran, 25
Rely/Somos Rely AB, Sundbyberg
Digital plattform som genom att avkoda, avmystifiera och demokratisera kunskap hjälper kvinnor säkra sin privatekonomi och uppnå finansiella mål. Erbjuder privatekonomisk rådgivning och vill accelerera utvecklingen mot jämlikhet. Ingår i Unconventional Accelerator. Läs mer här.

Hosanna Amanuel, 29
Aryam AB, Stockholm
Prisbelönt, nytänkande kreatör och konditor, närmare bestämt glass- och chokladproffs med fingertoppskänsla för smakinnovationer. Får folk att resa från andra länder och från olika delar av Sverige för att njuta av verken. Utsedd till en av landets bästa glassmakare.

Diana Vasiliou, 29, Alexander Vasiliou, 30
Dansgymnasiet/Vasiliou Education AB, Kista
Efter att de själva gått ut gymnasiet började syskonen undersöka vad som saknades på skolfronten i Stockholm – resultatet blev ett dansgymnasium. Blev yngst i Sverige att få Skolinspektionens tillstånd att bedriva friskola. Startades samtidigt som ena grundaren var sjukskriven med hjärntumördiagnos. Moderniserar genom smart teknik, som digitala lås istället för vaktmästare.

Johannes Ivarsson, 32, Farzad Khoshnoud, 34
Dryft Sverige, Solna
Går in för att förändra och modernisera byggbranschen med nolltolerans mot machokultur, rasism och ojämlikhet. Transparens, delaktighet och en känsla av gemenskap är ledord, parallellt med interna ledarskapsprogram. Vill förnya bilden av hantverkare, som pålitliga och punktliga. Växer just nu med tio medarbetare per månad.

Celina Saffar, 24
Stuckies/Celina Saffar AB, Sollentuna
Driven ung mamma som på kort tid byggt ett bolag som gått från att sälja lokalt till globalt. Har skapat babystrumpor som faktiskt sitter kvar på fötterna, med hjälp av silikonprickar på insidan av strumpskaftet och två elastiska band. Finalist i tävlingen För-Orten.

Hajan Jabar, 26, Entisar Mohammednur, 24
Meraki Sthlm AB
Produktionsbolag inriktat på att lyfta berättelser från förorten, via grundarnas egna kulturella kompetens och perspektiv. Har gjort videor med Sveriges största rappare och uppmärksammats i riksmedia för att de banar väg för större representation i sin bransch.

Malin Åsheim, 34
Beautyqlick AB, Nacka
Lanserar en AI-driven plattform för skönhet, för vassare analyser av kunders behov vilket minskar felköp. Idén föddes när medgrundare Maria Villanueva lämnat ett jobb som rådgivare för Chanel och flyttat hem från London. Bristen på sortiment i Sverige för mörkare hudtoner gjorde att hon fick köpa olika färger och blanda själv för att få fram sin nyans. Ingår i Unconventional Accelerator.

Frida Grundström, 30
Babymocs/Oh Happy Day AB, Stockholm
Veganskt skomärke för barn, där skorna tillverkas av ananasfibrer som utvinns av blast och blad. Fibrerna smälts ner till en massa som omvandlas till ett läderliknande mjukt material. Överskottet i bolaget har gått till att hjälpa hemlösa tillbaka in i samhället via mikrojobb, med hjälp av en plattform och app som företaget skapat.

Allen Mohammadi, 31, Max Mohammadi, 35
Plasticfri AB, Solna
Bröderna Mohammadi grundade sitt första företag innan de fyllt 18. Senaste succésatsningen är plast. Företagets metod förvandlar jordbruksavfall till växtbaserade och miljövänliga produkter som är biologiskt nedbrytbara, komposterbara och giftfria. Det krävs inte heller någon omställning i produktionen för fabriker som i dag tillverkar vanlig plast. Nominerade till Disruptor of the Year 2020 och finalister till Stora ingenjörspriset i innovation 2021.

Sorosh Sang, 23, Jonny Baho, 23, Love Pyk, 24
Places AB, Stockholm
Erbjuder drop-in-arbetsplatser i förorten, med start i Nacka utanför Stockholm, med längre pendlingsavstånd till centralt belägna kontor. Planen är att expandera till fler förorter och hjälpa arbetsgivare att erbjuda en helhetslösning för anställda som vill fortsätta jobba på distans efter pandemin.

Jeanna Lundberg, 30, Oskar Gellerbrant, 34
Respaces AB, Stockholm
Förmedlar tomma hotellrum, restauranger och lokaler som arbetsplatser och mötesrum. Erbjuder företag och privatpersoner en abonnemangslösning som justeras efter behov, utan långa kontrakt eller bindningstider. När BBC i höstas undersökte framtidens arbetsplatser var grundaren en av experterna. Backas av Antler.

Andrea Ahlenius, 35, Mark Ahlenius, 35
Jobbentrén Sverige AB, Stockholm
Tvillingar som via sitt bolag hjälpt över 150 nyanlända talanger ut i arbete och har över 60 företag i sitt växande nätverk utspritt över ett tiotal branscher. Arbetar uppsökande för att hitta nyanlända talanger. Nyanställda coachas samtidigt som arbetsgivaren får löpande stöd i sitt arbete för att bli mer inkluderande arbetsplatser.

Mona M Ali, 31
Fiiri Agency, Järfälla
Efter att hon flyttat hem till Sverige från London slogs hon av hur enformig den svenska modellbranschen var. Grundade en modellagentur för modeller av alla hudfärger, kroppsstorlekar och könstillhörighet för att underlätta för varumärken att göra moderna val. Dammar av en förlegad bild av hur skandinaver ser ut.

Eduard von Seth, 29, Nabeel Nazeer, 28, Vincent Wong, 28
Sizzle/Kollectiv Kitchens AB, Skärholmen
Mat- och businesskollektiv som knyter samman nya kocktalanger, ofta nyanlända i Sverige, med nyfikna matälskare som vill överraskas av rätter från hela världen. Levererar än så länge mat inom Stockholm men siktet är inställt på expansion. Ingår i Unconventional Accelerator.

Varga Moshtagh, 30, David Carlsson, 29, Joakim Ödlund, 28
Kitchen Growth, Stockholm
Brinner för att utveckla den hårt drabbade restaurangbranschen. Företagets så kallade ”spökkök” gör att fler kan utveckla sin restaurangverksamhet med mindre ekonomisk påfrestning. En slags små kökshubbar som krögare kan hyra in sig i, i olika områden, för kortare leveranssträckor. Ger samtidigt ett bredare och bättre utbud av mat till området, medan markägare får en ny intäktskälla.

Oliver Edholm, 18
Depictai AB, Enskede
Ser till att e-handlare kan vässa sin business med hjälp av AI. Hoppade av gymnasiet som 16-åring, flyttade till Singapore och började forska på National University of Singapore som en av de yngsta AI-forskarna i världen. Har jämförts med en ung Daniel Ek och har kammat hem kunder som Svenskt Tenn, Mini Rodini och Kitchentime.

Cajsa Schalling, 31
Momentus/Bestla Health AB, Stockholm
Femtechbolag som hjälper kvinnor till säkra råd för en bättre hälsa efter graviditet och förlossning. Antagna till inkubatorn Sting. Ingår i Breakit och Bling Startups entreprenörssatsning, Shift.

Abtin Soltanpour, 30
Chew Folk/Chewb AB, Sollentuna
Tuggummi utan plast, som är helt biologiskt nedbrytbart. Även förpackningen är komposterbar. Ingår i Breakit och Bling Startups entreprenörssatsning, Shift.

Saliou Sall, 31, Salar Atroshi, 32, Shivan Dana, 33
Tripier AB, Solna
Vill få fler att välja kollektivtrafiken. Företagets app sammanför och möjliggör för människor att äga och nyttja sina biljetter fullt ut. Skånetrafiken, Västtrafik och Östgötatrafiken är först ut. Siktar på fler städer och länder.

Daniel Djurdjevic, 32, Charlie Lindström, 31
Chimi Eyewear/Chimi AB, Stockholm
Lanserade sin första solglasögonkollektion 2016. Sedan dess har världsartister som Beyoncé burit glasögonen. Duon har även lanserat löpar- och skidglasögon samt samarbetat med H&M. Vårens kollektion är ett otippat samarbete med Kalles kaviar. En del av försäljningen ska även gå till solenergiprojekt i världen.

Tiziana Fuoco, 34, Hailong Liu, 31, Álvaro Morales López, 26, Astrid Ahlinder, 29
Akira Science AB, Stockholm
Ger möjligheten att i framtiden återskapa mjukvävnad hos en människa. Står för ett nytt nedbrytbart material för 3D-printande och en ny metod för att designa 3D-tryckta, böjliga ”byggnadsställningar” för cellodling till mjukvävnadsteknik. Vinnare av Åforsk Entreprenörsstipendium 2021.

Gotland

Elisabeth Hellström, 24
Hellström Gin AB
Hablingbo Har tagit sig in på dryckeslistan hos restauranger som Oaxen och Aira, lanserats på Systembolaget och vunnit pris i ginens högsäte England. Intresset för dryck har hon haft med sig från familjens hotell och restaurang Fabriken Furillen på norra Gotland.

Adelric Wong, 24, Philip Eriksson, 34, Axel Svensson, 22
Vattn AB, Visby
Miljöteknikföretag som vill förenkla livet för de 2,4 miljoner svenskar som tar sitt vatten från egna brunnar. Föroreningar och klimatförändringar gör att vattenkvalitén sjunker överlag. Som hjälp lanserar Vattn en plattform för stöd och råd. Vann Hack for Swedens miljökategori 2019 samt Split Challenge 2020. Antagna till Science Park Gotlands Summit-program (efter startup-programmet). Uvalda av Vinnova i utlysningen Innovativa Startups.

Södermanland

Haider Al-Kaizhwan, 32
Nordic Rice AB, Eskilstuna
Sveriges enda risfabrik omsätter över 100 miljoner kronor om året. Grundaren kombinerar kunskap om digitalisering, automation och marknad i en hårt konkurrensutsatt bransch.

Mirhan Abdullah, 23
Juristi/Juridico Media AB, Eskilstuna
Plattform där klienter enkelt kan hitta, välja och jämföra jurister i sin närhet, som uppfyller en rad kriterier för att få vara en del av plattformen. Förenklar processen att hitta rätt jurist utifrån behov. Belönad med Skapapriset i Sörmland 2020, för unga innovatörer.

Östergötland

Niclas Söör, 32
Dospace Sweden AB, Linköping
Startar coworkingställen i mellanstora svenska städer, finns exempelvis i Gävle, Norrköping, Linköping och Jönköping. Växer snabbt och backas av Almi Invest.

Erik Almlöf Ljungberg, 26
Almlöf Ljungberg Snickeri AB, Linköping
Driver ett finsnickeri där hans konstnärliga ådra kombineras med gedigen kunskap. Med utbildning från Carl Malmsten är han en av de yngsta i branschen som på traditionellt vis bygger unika dörrar, fönster och inredning till den som vill återskapa gamla repliker eller till den som vill ha något modernt.

Emelina Mujkanovic, 23
Rove Technologies AB, Linköping
Bolagets modell av ett mänskligt huvud gör det möjligt att simulera och se exakt hur ljud tas upp genom skallbenet. Modellen mäter vibrationer i skallbenet, vilket används för att exempelvis utveckla och testa nya typer av hörapparater. Modellen kan också användas för att öka ljudkvaliteten i befintliga produkter.

Mattias Djurstedt, 23
AB Nära & Naturlig SAM, Rimforsa
Biolog som revolutionerar landbaserad odling av fisk och räkor – världens snabbaste växande livsmedelsbransch – för att på sikt motverka världssvälten. Bolagets teknik härmar naturens eget koncept för att rengöra vatten med alger, bakterier och andra små så kallade mikrober. Genomför pilotodling i Eskilstuna, varpå en kommersiell odling ska starta i Örebro. Ingår i Örebro universitets projekt för framtidens mat samt backas av SLU Holding AB. Även knutet till Norrsken House.

Kronobergs län

Stephanie Spindler Jonsson, 29
My Pauze, Växjö
Har skapat låsbara mobilfodral som blockerar kommunikation, reducerar strålning och minskar digital stress. Bland kunderna finns skolor i hela Norden liksom användare i hemmiljö, då de patentsökta fodralen hjälper familjer att skapa mer hållbara och hälsosamma skärmrutiner. Stjärnsäljare som var finalist i SM i Ung Företagsamhet. Länsvinnare av Skapa-priset för unga innovatörer 2020.

Andreas Poulsen, 31, Hind Ettouzry, 34
Japyo AB, Växjö
Kvartersfest, fisketävling eller streetbasketturnering? Företagets app gör det möjligt för företag eller privatpersoner att organisera lokala mikroevent. Alltifrån att annonsera ut rabatterad hämtmat vid dagens slut till kreativa marknadsaktiviteter i ett specifikt område, för att engagera kunder på nya sätt.

Kalmar län

Azad Ali, 24
AXD Sweden AB, Nybro
Företagets miljövänliga lampor har fått pris – och köpts av prins Daniel och Mikael Damberg. Utbildad möbelsnickare som omvandlat belönats med utmärkelsen Årets Hantverkare i länet samt nominerades till kungliga stipendiet Kompassrosen 2020. Jobbar även som yrkeslärare på sin gamla gymnasieskola och föreläser för Ung Företagsamhet.

Hampus Erndin, 29, David Erndin, 32, Timmy Norin, 31
Horseonline AB, Kalmar
Inriktar sig på e-handel med fokus på försäljning av produkter och tjänster till engagerade ryttare i Sverige och framöver även utomlands. I sortimentet finns produkter från kända varumärken som bland annat Freejump, Kep och Equality Line. Ingår i inkubatorn Kalmar Science Park.

Jönköpings län

Albin Hübsch, 29, Tobias Svehagen, 34, Arvid Bräne, 30
Alvira AB, Jönköping
Ny aktör på den svenska säkerhetsmarknaden som skapat ett inbrotts- och brandlarm som går att koppla samman med grannar, för att skapa en digital grannsamverkan. Backas av Almi Invest.

Karin Lundgren, 31
Fair Play Active Wear/Firma FPAW, Jönköping
Försäljning av ekologiska och hållbara träningskläder i återvunnet material som bidrar till renare hav.

Halland

Casandra Hallberg, 23
Aitatse AB, Halmstad
Insåg att krogbranschen skulle drabbas hårt av pandemin och valde att utöka sin verksamhet genom att på eget förlag ge ut en bok för att hylla och lyfta krögare i Halmstad och påminna invånarna om att handla lokalt. Delar av försäljningen har gått till att stödja företagen.

Ida Johansson, 19
Turn Consulting, Varberg
Hjälper unga att söka extrajobb via en automatiserad och egenutvecklad urvalsprocess. Med ett innovativt förhållningssätt inspirerar grundaren unga att tidigt ta steget in i arbetslivet.

Västra Götaland

Anton Kärrbrink, 28, Peder Remman, 29, Theodor Remman, 31, Shreya Desai, 25
Boneprox AB, Göteborg
Ett besök hos tandläkaren kan hjälpa oss långt mer än i dag. Genom att AI-analysera befintliga röntgenbilder av tänder kan benskörhet och flera andra sjukdomar upptäckas tidigt. Bygger på patent från farfar Kärrbrink, som var tandläkare och insåg möjligheterna med röntgenbilderna. Har fått investeringar av Backing Minds.

Ida Näslund, 30
Mounid AB, Göteborg
Färgning av kläder är en stor miljöbov. Nu finns en närproducerad lösning – bläck gjort av alger som är både giftfritt och fullt nedbrytningsbart. Affärsidén utvecklas med stöd av Wargön Innovation samt Innovatum Science Parks inkubator. Finalist i tävlingen Innovationskraft 2021. Ingår i Breakit och Bling Startups entreprenörssatsning, Shift.

Milton Lönnroth, 27
Alpha Therapy Solutions, Göteborg
Gör det möjligt att producera ett av jordens mest ovanliga ämnen, astat, som är grunden för nya cancerläkemedel som förändrar hur vi behandlar spridd cancer. Har på kort tid byggt ett internationellt nätverk av världsledande forskare och bolag inom fältet. Utsågs till såväl Impact Maker och Game Changer som Beyond Academic i Venture Cup. Läs mer här.

Frida Femling, 27
Acty Technologies, Göteborg
Digital plattform som hjälper investerare att använda sitt aktiekapital till att utveckla företag i en mer hållbar och etisk riktning. Lanserades i september och används redan av stora fondförvaltare.

Filip Samuelsson, 30
Blipp AB, Karlsborg
”Techbonde” som driver sitt snabbväxande bolag från en hästgård utanför Karlsborg. Säkrar upp bilaffärer mellan privatpersoner via en ny plattform. Den som ska sälja sin bil kan gratis få hjälp med överföring av köpeskillingen, finansiering, försäkringar, kontrakt och registrering av ägarbytet. Via videosamtal går säljare och köpare igenom bilen med en expert, vid en försäljning.

Fuad Shidane, 22, Ottilia Tuneroth 27, Beatrice Ha 21 och Heidi Botic 24
The Side Hustle, Göteborg
Entreprenör som utbildar svenska folket i att skapa extraknäck vid sidan om jobb och skola, samtidigt som han jobbar för att minska utanförskap i samhället. Idén föddes som en följd av nyhetsrapporteringen om hur många som förlorat sina jobb under pandemin. Med sin podcast som verktyg underlättar han för fler att bli företagare.

Lotta Klemming, 31
Klemmings ostron, Tanumshede
Ostrondykare som utvecklar familjeföretaget med såväl föreläsningar som ostronsafari för att ta vara på det ökande intresset för närproducerade råvaror, producerade med miljöhänsyn. Internationellt uppmärksammad, efter sin bok om företagarvardagen under ytan. Läs mer här.

Natali Suonvieri, 29, Tiffany Boswell, 30
Meela AB, Göteborg
Använder maskininlärning för att öka chansen för en lyckad terapiupplevelse. Tjänsten matchar psykologer och patienter med hjälp av flera parametrar baserade på forskning, för att bättre hantera utmaningarna kring mental ohälsa, inte minst i spåren av pandemin.

Marcus Karlsson, 28
Peas of Heaven AB, Härryda
Tog som fjärde generation över familjens charkfabrik, som 21-åring. Ställde då om siktet mot grönare produktion, med växtbaserade varumärket Peas of Heaven som resultat. Finns nu på Ica-butiker i landet och siktet är inställt på expansion på många marknader. En miljardomsättning hägrar.

Andreas Gerward, 32
Stayble Therapeutics AB, Göteborg
Botar kronisk ländryggsmärta med mjölksyra som injiceras för att snabbar på läkningen av trasiga diskar – en ny metod framtagen på Chalmers Ventures som tar vid där sjukgymnast och värktabletter inte räckt till för att lindra värk, innan det gått så långt som till operation. Börsnoterades på Nasdaq First North under 2020.

Hinda Mohamud, 32
Syv Konsult Bridge AB, Göteborg
Studie- och yrkesvägledare som blev entreprenör och öppnat kontor på löpande band, totalt fem med över 30 anställda. Målet är att bli Sveriges största och bästa privata arbetsförmedlare. En av styrkorna är den språkliga och kulturella bredden hos medarbetarna med rötter i bland annat Somalia, Spanien, Palestina och Eritrea.

Rasmus Andersson, 30, Fabian Årén, 26, Emil Krutmeijer, 27, Johannes Henriksson, 26, Sirikun Loetsakwiman, 30
Compular AB, Göteborg
Har skapat ett analysverktyg för simuleringar på molekylnivå. Med företagets mjukvara utvecklas nya och bättre material för smartare energilagringslösningar, såsom miljövänligare batterier med längre livslängd. Startat med stöd av Chalmers Ventures och belönat med Göteborg Energis hållbarhetsstipendium. Utvald av Vinnova till Innovativa Startups 2021.

Anali Guzman Molina, 29
Emigreat AB, Göteborg
All byråkrati för den som är nyanländ i Sverige samlas på ett och samma ställe och människor guidas igenom processen för att snabbare komma in i samhället. Ingår i Unconventional Accelerator.

Sara Serray, 32
Wellibites AB, Göteborg
Som apotekare och kostexpert kom Sara Serray ofta i kontakt med folkhälsoproblem som diabetes typ 2 och fetma. Då föddes idén om hälsosammare godis. Har i dag utvecklat veganskt godis som innehåller både mineraler och vitaminer och som tillverkas i Sverige. Finns redan på apotek och hos stora matkedjor i landet.

Muna Idow, 23
Mermaid Simskola/Firma Muna Idow, Göteborg
Hon var själv den som inte kunde simma, efter ett liv på flykt. Under gymnasiet i Sverige lärde hon sig – och började med undervattensrugby. Som vd och simlärare jobbar hon i dag för att hjälpa människor som inte känt sig trygga i vatten. Utnämnd till Årets Förebild 2020, vinnare av Christer Erikssons entreprenörspris 2020 och finalist till kungliga ledarskapsstipendiet Kompassrosen 2021.

Blekinge

Anton Olsson, 22, Emma Sturesson, 23
Diabetic Box Sverige AB, Karlskrona
Erbjuder prenumerationsboxar för diabetiker, med produkter som förenklar och underlättar kring sjukdomen. För varje såld box bidrar de även till diabetesforskningen. Engagerade i flera projekt kring folksjukdomen. Grundaren är själv diabetiker sedan 20 år tillbaka och ingår i organisationen Ung Diabetes.

Linda Åkesson, 33
Hi Unity AB, Karlshamn
Uppgraderar en konservativ begravningsbransch med digital teknik och nya idéer kring formgivning av gravstenar, minnesmonument och tillhörande produkter. Exempelvis en gravsten i stål, med inbyggt minnesskåp som skyddar gåvor mot väder och vind. Samt ett digitalt ritverktyg för landets begravningsbyråer, som förenklar beställningen av gravstenar.

Skåne

Wenjing Yang, 27
Mbegu Solar AB, Lund
Ser till att fler skolor i afrikanska länder får tillgång till elektricitet via fossilfria energikällor, i stället för dagens dieseldrivna generatorer. Systemet finansieras genom att laddstationer installeras vid skolor, där lokalbefolkningen betalar för att ladda sina mobiler. Childfund Kenya, partner till Barnfonden, samarbetar i dag med företaget. Utvald till Venture Cups nationella topp 20-lista över bästa idéerna 2020. Ingår i Breakit och Bling Startups entreprenörssatsning, Shift.

Elis Hodzic, 18
Framtid Nu AB, Tygelsjö
Utbildningsföretag av ungdomar, för ungdomar. Affärsidén bygger på att gymnasieelever hjälper andra gymnasieelever med matematik. Grundaren jobbar hårt på att få fler att förstå varför matematik är så viktigt. Finalist till Kungliga ledarskapsstipendiet Kompassrosen 2021.

Tom Hackenberg, 24, Max van der Mars, 24, Simon Ziolkowski, 25
Skosh AB, Malmö
Ingen behöver massor av rengöringsprodukter med starka kemikalier – eller mer plastavfall. Tre studenter från Lunds universitet tog fasta på att de flesta rengöringsmedel består av 90 procent vatten. Genom att skapa tabletter av miljövänligt medel som späds ut med kranvatten i hemmet ritar de upp en ny städstandard. Säljs i kombo med påfyllningsbara sprejflaskor av återvunnet material. Har backats av LU Innovation och ingår i inkubatorn Minc. Läs mer här.

Josefin Runquist, 31, Maja Andersson, 32
Minikit/Firma Josefin Runquist, Malmö
I maj 2020 lanserades tjänsten som säljer begagnade barnkläder i färdiga paket där innehållet sorteras efter stil och storlek. På bara två månader hade duon skapat 350 klädpaket och lanserat en e-handel. Växer nu snabbt, med marknadsföring via influerare. Ingår i Breakit och Bling Startups entreprenörssatsning, Shift.

Aatu Keränen, 26, Peymon Hashimoto, 32
Allight AB, Bjärred/Lomma
Har utvecklat en ny typ av belysning för tvåhjuliga fordon, som genom att följa fordonets rörelser eliminerar det mörka tomrummet som föraren upplever när hen svänger. Idén utgår från den befintliga strålkastaren, vilket gör tekniken kostnadseffektiv och användbar för både tillverkare och förare som vill uppgradera.

Charlotte Meletli, 26, Necmettin Meletli, 35
Mobilizing Expertise AB, Lund
Arbetar mot våld i hemmet, i spåren av pandemin. Tillsammans med grupper i Frankrike, Italien, Spanien och Turkiet har Lundbaserade entreprenörer sjösatt projektet Flavie – Fight Loud Against Violence in Europe som fått EU-finansiering. Samtidigt fungerar företaget som utbildare för pedagoger, volontärer med flera samt hjälper unga att förverkliga hållbara idéer.

Iris Bjerkén, 21, Elsa Sjödahl, 22
Sunfeeds AB, Lund
I världen lider 20 miljoner barn under fem år av det svåraste stadiet av hunger. Två lundastudenter har utvecklat en solroskräm som akut näringsersättning, vilket gör det billigare att behandla svältande barn och dessutom gör att även nötallergiker kan få hjälp. Lyfts fram som framtidsentreprenörer av Lunds universitet.

Patricia Dianda, 29
Flavor-Boss, Malmö
Känd som Malmös smakdrottning, vinnare av entreprenörspriset Frisk Vågat 2021 samt finalist i mattävlingen Halebop Mataam. Företagets afrokaribiska koncept växer snabbt med foodtruck, catering, matlagningskurser, event och popup-restaurang. Målet är att bygga upp en franchisekedja. Passionen för matlagning blev vägen ur sorgen efter att ha förlorat ett barn. Lyfts som inspiratör för att få unga i regionen att satsa på sina drömmar.

Hanne Pålsson, 31
Vevios/ Stylos Design AB, Malmö
Industridesigner som jobbade extra inom hemtjänsten och kläckte idén om en ny typ av trygghetslarm. Utvecklade systemet Vevios via Ingvar Kamprad Designcentrum och Venture Lab i Lund. Prototyper testas på äldreboenden. Vinnare av Göran Bredingerstipendiet. Finalist som Årets Rookie på Malmö Näringslivsgala 2019. Backas av Almi Invest.

Så här gjordes listan

Företagarna  publicerar för sjätte året i rad 103 Unga idéer – en topplista med inspirerande, nytänkande företag där någon av grundarna är max 35 år.

Syftet med listan är att lyfta fram förebilder som tack vare sitt entreprenörskap bidrar till utveckling, mångfald och välfärd. Många av dessa företagare befinner sig i ett startskede av sin entreprenörsbana och i urvalsprocessen lägger vi därför större vikt vid idéerna och drivkraften än den senaste årsredovisningen. Listan speglar den entreprenörskraft som finns i hela landet – och 103 unga idéer inkluderar företagare i samtliga län.

Årets 103 unga idéer sammanställs som ett samarbete mellan Företagarna och Almi. Almi ägs av staten och erbjuder finansiering och affärsutveckling till företag som vill utvecklas och växa hållbart. Almi ägs av staten tillsammans med regionala ägare och finns nära företagen med 40 kontor över hela landet. I urvalsprocessen ingår också Företagarnas regionkontor, Företagarnas unga nätverk, inkubatorer och startupnätverk i hela landet.

Alla har möjlighet att nominera kandidater till listan på www.103ungaideer.se .  Nominering till nästa års lista öppnar i januari.

 

Stipendiepremiär - så går det till

Som Tidningen Företagaren berättat har ett nytt stipendium, Årets Unga Idé 2021, instiftats via Bengt Bengtssons SIBAstiftelse. Så här går processen till, för att utse tre vinnare i premiäromgången.

Tio av de företagare som uppmärksammas här på Företagarnas lista Årets 103 Unga Idéer  får chansen att pitcha sin affärsidé inför en jury. Vilka tio det blir avgörs av ett team inom Företagarna och entreprenörerna meddelas i augusti. I september pitchar de för juryn som bland annat består av: Britta Burreau, vd Almi, Renée Voltaire, grundare Renée Voltaire, Linus Werner, grundare Save by Solar (Årets Unga Företagare 2020), Fredrik Palm, vd Desenio, Malin Sund, redaktör Spoon Agency och Günther Mårder, vd Företagarna.

Fem av de pitchande bolagen går vidare och bjuds in till ceremonin 15 oktober då Årets Unga Företagare och Årets Företagare i Sverige koras. Samtidigt avslöjas vilka tre  som vinner stipendiet.

– Det finns en otrolig potential bland företagare på 103-listan. Det är stjärnor som senare ofta utsetts till Årets Unga Företagare och Årets Företagare, konstaterar Josefin Engberg, ansvarig för Företagarna Young och  projektledare för Årets Unga Idé.

– Det känns otroligt kul att få lyfta hårt jobbande, nytänkande företagare i ett tidigt skede via det här stipendiet. Kanske kan vi därmed underlätta för dem att ta nästa steg och fungera som en katalysator för nya möjligheter.

Läs mer om kriterierna här.


Text: Malin Sund

Fler nyheter från Företagarna