Han förändrar kampen mot cancer
Tänk dig att forskare upptäcker en ny behandling med potential att bota spridd cancer. Men den når inte patienter. Det är här ingenjören Milton Lönnroth kommer in i bilden.
– Vi utvecklar en produktionsmodul så att de nya typerna av läkemedel mot cancer kan tillverkas, förklarar han.
På kort tid har vd Milton Lönnroth byggt upp ett internationellt nätverk av världsledande forskare och bolag inom sitt fält. Företaget utsågs till såväl Impact Maker och Game Changer som Beyond Academic i tävlingen Venture Cup. Inte konstigt med tanke på den folksjukdom bolaget tar sig an.
– Det finns ett jättestort behov av nya, skonsamma behandlingsformer mot cancer. I en ny metod används det radioaktiva ämnet astat för så kallad riktad alfastrålning. Läkemedlet letar upp och tar död på cancerceller, samtidigt som friska celler skonas, säger Milton Lönnroth.
Som ingenjör i biokemi och med entreprenörsutbildning från Göteborgs universitet, satsade han först på en annan idé: en köp- och säljplattform för musik, som bandet han spelar i kläckt. Men via Chalmers Ventures hittade han forskningen som blev grunden för Alpha Therapy Solutions.
– En jämnårig släkting miste livet till följd av cancer när vi var barn. Ett par år senare fick en mycket nära vän en leukemidiagnos. Så det var lätt att tacka ja till chansen att utveckla teknik som skulle kunna hjälpa andra.
Kortsiktigt är målet att se till att större kliniska studier genomförs. Framöver blir dialogen med sjukhus viktig, när medicinen är godkänd.
– Astat är ett radioaktivt ämne med relativt liten tidslucka då det har effekt. Läkemedlen behöver tillverkas så nära patienterna som möjligt, antingen direkt på sjukhuset eller i närfabriker. Det går inte att skeppa över världen.
"Vi behöver planera för best case-scenariot, där allt går mycket snabbare än vi trott. Vi ligger exakt rätt i tiden"
Intresset för Alpha Therapy Solutions är tydligt. Bolaget tog in 6,8 miljoner kronor i en första investeringsrunda 2020.
– Vissa kontaktade oss när de såg att vi skulle pitcha på olika event, vissa nådde vi via nätverket Connect Sverige. Det är positivt att det finns mycket finansiering att söka, genom exempelvis Vinnova och Almi Företagspartner. Vi har också sökt EU-finansiering via Eurostars.
Redan nästa år kan det vara dags för en ny investeringsrunda då en marknadsintroduktion av tekniken närmar sig.
– Vi har en väldigt basic hemsida och Linkedin-profil. Trots det får vi många frågor och samtal. Vi behöver planera för best case-scenariot, där allt går mycket snabbare än vi trott. Vi ligger exakt rätt i tiden, det finns ett stort intresse från såväl forskare som stora läkemedelsbolag.
Att företaget finns i Göteborg är ingen nackdel, där ett nytt life science-kluster byggs upp intill Astra Zenecas globala forsknings- och utvecklingsanläggning.
– Det är superspännande att få vara med i en bransch där det händer så mycket. Många bolag får uppmärksamhet och vi kan rida lite på varandras våg.