Rymdduschen landar i Facitfabriken
”Funkar den på Mars, funkar den garanterat på jorden.”
De bästa sakerna i livet gör du naken. Ögonblicket då Mehrdad Mahdjoubi insåg att han gjort någonting unikt hade han inte en tråd på kroppen. Det var rätt väntat. Det är någonting med duschar som får oss människor att transcendera. Vi tänker, filosoferar, sjunger, räddar klimatet. Vi får våra bästa idéer under det där munstycket. Mehrdads idé slöt sin cirkel där i kallbadhuset i Ribersborg för sju år sedan. Det var inte bara en otroligt skön dusch. Det var hans egen otroligt sköna dusch.
– Malmö stad hade köpt vår prototyp och vi skulle utvärdera den. Jag premiärduschade så klart. Efter tio sekunder hade jag redan glömt bort att vattnet återvanns. Det var så slående. Jag tänkte bara på att det var ett så otroligt högt flöde och bra temperaturhållning, säger han.
– Vi hade jobbat på detta i ett helt år och jag tänkte inte ens på det. Allt skedde bakom väggen.
Duschen fungerade. Den var skön. So what? Faktum är att Mehrdad Mahdjoubis företag Orbital Systems dusch är så långt ifrån ”so what” du kan komma. Den är en bit i pusslet som ska rädda världen. Läs Mehrdads citat här ovan igen. För att en ny hållbar produkt ska kunna bli disruptiv behöver den också göra upplevelsen bättre.
– Det vanliga är annars att man sparar miljö och betalar med komfort. Att man måste kompromissa med produkten. Det gör att många klimatvänliga idéer har svårt att lyckas. Men detta är tvärtom. Högre flöde och renare vatten. Stabilare värmekontroll. Förhöjning i upplevelsen.
”Du kan duscha i tio minuter med bara 5 liter vatten. I en vanlig dusch går det åt cirka 100 liter.”
– Vill du få en vanlig konsument att spara på miljön måste du erbjuda något. Vi gör kompromisslösa produkter. De har en kommersiell potential samtidigt som de hjälper klimatet. Det är så kul!
I media kallas Orbital Systems dusch för ”rymdduschen”. Det beror delvis på att den innehåller 350 komponenter. Bland annat fem processorer, kretskort, sensorer, cirkulationspump, värmare, UV-filter, mikrofilter och en massa magnetventiler. En vanlig dusch är ”i princip ett bockat mässingsrör”, som Mehrdad säger.
Men varför behövs all denna sprakande teknik för att duscha? För att uttrycka sig kort: för att rädda världen, stupid! Den här duschen är cirkulär. Den renar sitt eget vatten och återanvänder det. Vattnet rinner ner i golvbrunnen, renas och pumpas tillbaka till duschmunstycket. Du kan duscha i tio minuter med bara fem liter vatten. I en vanlig dusch går det åt cirka 100 liter. Energiförbrukningen sjunker också med 80 procent. Detta eftersom det varma vattnet återanvänds i stället för att pumpas iväg till ett reningsverk.
– Det har hänt väldigt lite inom vattensektorn på 5 000 år. Det är fortfarande bara moderna motsvarigheter till de gamla akvedukterna. Jämför med energisektorn. För 100 år sedan var det uteslutande kol, olja eller gas. I dag finns solkraft, vindkraft, LED med mera. Det är teknik som fokuserar på att nyttja energin på ett smartare sätt. Att spola toaletterna med dricksvatten kan inte vara det smartaste sättet.
”Jag hade inte hunnit acklimatisera mig till en medelklasslivsstil. Jag bodde kvar i min studentlägenhet."
Mehrad började tänka på vatten när han studerade industridesign på Lunds universitet. I samband med det hamnade han i Houston, USA. Hos Nasa. I ett projekt som skulle reda ut hur vi skulle kunna leva på Mars. Det var där, 2012, som han kom på idén med sin dusch. Han tänkte att ”funkar den på Mars, funkar den garanterat på jorden.” Rymdduschen var född.
Han började som de flesta entreprenörer – själv och spartanskt. Inom kort fick han in lite kapital och hjälp av inkubatorn Minc i Malmö.
– Jag hade inte hunnit acklimatisera mig till en medelklasslivsstil. Jag bodde kvar i min studentlägenhet. Det funkade att vara obetald entreprenör i ett par år eftersom jag inte behövde försörja någon. Alla pengar gick till projektet. Det var en styrka.
Det krävs dock kreativitet för att trampa upp nya stigar. Det fanns ju ingen bransch. Folk i vvsbranschen kunde ge lite tips, men undrade nog mest vad han höll på med. Det var som om du skulle försöka bygga en elbil på 80-talet.
Så Mehrdad tänkte lite längre. Finns det nån annan bransch som renar och återvinner? Med extrem hygien? Svaret blev dialys. Han fann sina ingenjörsstjärnor bland de som utvecklade och byggde dialysmaskiner.
– Vi skapade en helt ny industri. Hela processen är som att äta en elefant, tugga för tugga. Vi är ett team med ödmjuka ingenjörer som drivs av att inte ha alla svar från början. Det är som det kinesiska ordspråket lyder: "Mannen som säger att det är omöjligt ska inte störa mannen som gör det."
Fakta om Orbital Systems
Aktuella med: Tillverkar en hypermodern miljövänlig dusch.
Plats: Malmö och Åtvidaberg.
Antal anställda: 70.
Vd: Mehrdad Mahdjoubi.
Omsättning: Cirka 22 miljoner kr (2020). Beräknad till cirka 45 miljoner kr 2021.
Text: Robert Långström.