För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Elisabets frihet viktigare än tillväxt

Det går bra för soloföretagaren Elisabet Kallins kemiföretag Isosep. Kunderna finns över hela världen, men trots stor efterfrågan har hon inga ambitioner att expandera. Friheten och flexibiliteten är viktigare.
Publicerad 1 mar 2021
Ju mer kontakt hon fick med kunderna, desto roligare blev företagandet, menar kemisten Elisabet Kallin. Foto: Evelina Carborn.

Elisabet Kallins historia som företagare stämmer överens med flera av de kvinnor som djupintervjuats i rapporten om kvinnors företagande (se föregående sida). Företagandet var inget hon själv valde. Företaget valde henne. Isosep drevs av hennes make, men när han blev sjuk klev hon in för att hjälpa till.

– Tanken var aldrig att ta över verksamheten. Jag såg till att skatten blev betald och att kunderna fick det de behövde och planerade först att bara sälja det som redan fanns i lager, säger Elisabet Kallin.

Det var inte kompetensen som saknades. Elisabet Kallin är kemist med mångårig erfarenhet som kemichef, bland annat på hälsovårdsföretaget Karo Bio (numera Karo Pharma). Men hon visste inget om företagande och hade egentligen tänkt satsa på ett alldeles eget bolag inom hantverk och design, hennes stora hobby.

– Ju mer kontakt jag fick med Isoseps kunder och ju mer insatt jag blev i företagandet, desto roligare blev det, säger hon.

"Handlar inte om att växa"

Sex år senare har hon inga planer på att sluta. Hon har heller inga planer på att expandera.

– Mitt företagande handlar inte om att växa. För mig är det viktigare att få behålla friheten att själv få styra över mina dagar, och att inte behöva rapportera till någon annan.

”Mina kunder finns över hela världen”

Isospes kunder finns över hela världen. Redan innan Elisabet Kallin tog över hade företaget skalat ner både verksamhet och antal anställda för att fokusera enbart på rening av biologiskt aktiva kolhydrater och andra sockerderivat. Detta är exklusiva substanser som säljs i små kvantiteter för att användas inom forskning kring bland annat virus, immunförsvar och cancer, liksom kring modersmjölksersättning för prematura barn.

– Vissa av sockerarterna i modersmjölk har visat sig vara viktiga för barnets välbefinnande, de minskar risken för allergier och vissa infektioner, förklarar hon.

Tackat nej till att sälja

En del av reningsprocessen kan Elisabet Kallin själv utföra i labbet i Tullinge. Vissa analysuppdrag och processer lägger hon ut på andra labb, för att inte behöva anställa och för att slippa investera i ny och kostsam utrustning. Hon har också tackat nej till erbjudanden att sälja.

– De ville ha mig kvar och då skulle jag ju förlora min frihet. Den dag jag säljer vill jag sluta på riktigt.

I år fyller hon 65 och vännerna börjar gå i pension. Själv har hon bestämt sig för att hålla på så länge det är kul. Hennes andra dröm om ett företag inom hantverk och design lever än och heter Nordostdesign. Här får kemisten i henne möta kreatören Elisabet Kallin när hon ger gammalt laboratorieglas en ny och kreativ användning.

Text: Susanna Lindgren.

Fler nyheter från Företagarna