Jönköpings Pippi Långstrump ritar om juridiken
- Vi debiterar inte per timme. Vi tar betalt baserat på prestation, när vi har levererat det vi lovat, säger Hake Feka som sedan fyra år tillbaka driver den egna juristbyrån Jurediq i Jönköping, med kunder från Malmö till Stockholm.
Företaget sysslar med fastighetsrätt, bolagsrätt och familjerätt med fyra anställda och två till på ingång i år. Det känns naturligt att företaget var ett av de första att flytta in när coworking-aktören Dospace öppnade i staden. Hake Feka har gjort nätverkande till en paradgren och ett verktyg i vardagen, precis som styrelsearbete. Hennes stora företagskunder får affärsutveckling på köpet vid sidan av klassisk juridisk hjälp.
Vill förändra samhället lokalt
– Vi hjälper till med ekonomi och bokföring men också med att ta kunder mot sina mål. Vi har redan en nyckelroll och vet vi att ett bolag vill framåt, att de vill nå en viss omsättning, då kan vi rekommendera smarta samarbeten. ”Ni borde jobba med dem och dem.” Då kan vi också förändra samhället lokalt, säger Hake, ett ämne vi strax ska komma tillbaka till.
”Jag var tolv år när jag öppnade en juridikbok på biblioteket. När andra läste Astrid Lindgrens böcker läste jag om lagar och rättigheter”
Hennes familj lämnade Kosovo på flykt från krig 1992 och Hake var ett av sex syskon (så småningom sju) som fick en ny vardag i Värnamo.
– Vi kom till frihet och till fred. Men vi bodde i ett område med mycket kriminalitet, snatterier, bränder, alkohol och droger. I tidig ålder bestämde jag mig – det här är inte mitt liv, berättar Hake som såg till att slippa vara hemma, där pappan var våldsam.
En företagare och kaféägare i trakten blev räddningen.
– Hon såg att jag hade det svårt privat och lät mig vara där. Jag sålde glass, våfflor och kaffe på dagen, och skurade golv på kvällen.
Ungefär samtidigt upptäckte Hake juridiken.
– Mamma pushade oss alltid att plugga, hon var fantastisk i hela min uppväxt. Jag var tolv år när jag öppnade en juridikbok på biblioteket.
Stark som jurist
När andra läste Astrid Lindgrens böcker läste jag om lagar och rättigheter. Jag insåg att kunskap är makt. Och att man är stark när man är jurist.
De första fyra år efter juristexamen jobbade Hake på några av landets största byråer. Hon märkte att privatpersoner ofta var rädda för att säga eller göra fel i mötet med jurister och föreslog raskt förbättringar. Arbetsgivaren gjorde tummen ner. Under sin föräldraledighet 2018 sa hon upp sig.
– Jag startade Jurediq när min son var tre månader. Jag ringde runt och raggade kunder, föreslog samarbeten, sydde ihop kundevent och sålde in internutbildningar. De flesta jobbar inte proaktivt, så jag fixade föreläsningar som höll medarbetare uppdaterade om kommande lagar och regler – ett steg före konkurrenter, berättar Hake som även ritade upp planer för att hjälpa andra i lokalsamhället.
Vid sidan av jobbet bjöd hon in till matlagningskurser som i själva verket var en möjlighet att nå ut med stöd och råd till kvinnor som utsätts för våld. Samtidigt föreläser Hake Feka i skolor om våld i hemmet och hur man kan ta sig ur det.
– Vi har en rad förmögna företag i Jönköping och en hel del utsatta människor. Det är när vi kopplar ihop dem som det blir riktigt bra. Företagen får duktiga, arbetsamma och lojala medarbetare. Och de som behöver det mest får en chans att börja någonstans och jobba sig upp.