För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Guide: Rekrytera extern vd

Det lilla företaget börjar växa sig stort. Din roll som chef ser inte längre ut som den gjorde. Är du beredd att ta in en extern vd?
Publicerad 31 okt 2018

Med det växande företaget förändras chefsrollen. Du som från början mest haft ansvar över dig själv ska plötsligt hantera medarbetarfrågor, göra fler transaktioner och ägna mer tid åt administration.

Du skulle vilja vara lite mindre chef och bli mer entreprenör. Så som det var från början. Känns det igen? Du är inte ensam om att ha stått vid detta vägskäl. Och många har i det läget framgångsrikt valt att ta in en extern vd.

Men det är en väg med många fallgropar, som kräver mod, målmedvetenhet och tålamod – och som kräver att du delar med dig av kontrollen och makten. Den nya chefen ska ha den gamla hängande över axeln. Och den gamla chefen ska försöka undvika att stoppa fingrarna i den berömda syltburken.

Släpp kontrollen till den nya chefen!

Räkna med att det kommer att infinna sig tillfällen då du går över gränsen, när du inte kan motstå frestelsen att stoppa ner fingrarna i syltburken. Då måste också den nya chefen våga säga ifrån. Det kräver att det finns en öppenhet.

agneta200.jpg– Det är viktigt att ägaren och den tilltänkta vd:n avsätter mycket tid för samtal, mer än bara intervjusituationen. Det är steg nummer ett, att man klickar med varandra. En chef kan vara hur kvalificerad som helst, men stämmer inte värdegrunden så passar den nya vd:n inte in i kulturen, säger Agneta Olsson, som genom sitt företag Chair arbetar med att stötta ägarledda organisationer. Hon har också skrivit boken ”Extern vd – så lyckas du”.

En av företagarens vanligaste fallgropar är att den tillsätter en extern vd utan att riktigt veta vad den vill med sitt företag. Agneta Olsson har gjort en undersökning bland 300 företag som visar att max 10 procent har tecknat ett ägardirektiv, alltså en plan över vad de långsiktigt vill med sitt företag.

– Det är en förutsättning för att en extern vd ska klara av att göra sitt jobb, säger Agneta Olsson.

”Att ta rollen som bollplank duger inte”

En annan förutsättning är att du som ägare har något nytt att gå till. Att ta rollen som ”bollplank” duger inte, det brukar Agneta Olsson se som ett ”stort varningstecken”.

– För att kunna släppa ifrån sig kontrollen måste man som ägare separera vad som är bolaget och vad som är vd-rollen, säger hon.

Vilken roll tar du som gammal vd?

Vanligast är att ägaren tar rollen som styrelseordförande eller går tillbaka och blir produktutvecklare.

– Ägaren är ju oftast duktig på produkter och tjänster, och det kan fungera om ägaren är medveten om att det är en operativ roll, att den inte får utöva sin ägarmakt i det dagliga, säger Agneta Olsson och sätter fingret på något viktigt: medvetenheten kring maktstrukturerna i en organisation.

– En ägare har den ultimata makten, både ett kunskapsövertag genom historiekännedomen och erfarenhet, och ägarmakt. Som ägare kan hon eller han bestämma över vd:n, säger Agneta Olsson.

Det är något som även Victor Ewald, grundare av eventföretaget goGotland och som själv gjort resan, skriver under på. Våga lämna ifrån dig ansvaret, är hans tips.

– Är det så att du fastnar i ett ledarskap som är en one man show, att du behöver ta alla beslut, då kommer du inte bli större än vad du är, då kommer du inte kunna göra den här tillväxtresan, då blir du din egen bromskloss. Du måste kunna lita på att organisationen är rätt och att du har gjort rätt rekryteringar, att du har bra medarbetare och sedan våga ge dem ansvaret.

Text: Fredrik Emdén.

Fler nyheter från Företagarna