För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Årets Förening: Vilka vinnarskallar!

Företagarnas lokalförening i Nacka-Värmdö är en inspiration för oss alla, konstaterade Fabian Bengtsson, Företagarnas ordförande, när han avslöjade vinnarna av Årets Förening 2020.
Publicerad 20 okt 2020
Företagarnas lokalförening i Nacka-Värmdö representeras av Amanda Thunberg, Monica Pettersson, Fredrik Heleander, Jennie Sandelin, Milla Ottosson Sippola och Anneli Wallman. Foto: Oskar Omne.

I kommunerna Nacka och Värmdö är Företagarna en välkänd verksamhet. Den aktiva lokalföreningen arrangerar ett stort antal evenemang som inkluderar allt från välbesökta frukostseminarier som lockar 100-tals besökare till en årlig företagarmässa som lockar 1000-tals personer. Föreningen är en viktig länk mellan lokala företagare och politiska beslutsfattare i de två kommunerna och föreningens höga aktivitet gör att medlemsantalet ökar i snabb takt. Nacka-Värmdö är nu Sveriges fjärde största lokalförening. Juryn som utser Årets Förening konstaterar att: ”Nacka–Värmdö har sina medlemmar i fokus i allt de gör. De har ett enormt engagemang i hela styrelsen, bidrar till utvecklingen av sitt lokalsamhälle och av hela Företagarna.”

Ordföranden Amanda Thunberg fick ta emot priset tillsammans med övriga styrelseledamöter:

– Jag var segerviss, vi har lagt ner så otroligt mycket arbete för att nå hit. Utmärkelsen som Årets Förening är en härlig och viktig bekräftelse på vårt ideella arbete, säger hon.

På frågan hur man lyckas bygga en framgångsrik lokalförening ger Amanda Thunberg följande råd:

  1. En bra valberedning är nummer ett. Den ser till att du får rätt personer i styrelsen. Som ordförande ska du ha en bra dialog med valberedningen och diskutera vilken typ av människor som behövs för att utveckla föreningen.

  2. Ömsesidig respekt och vi-känsla. Ta hjälp om ni inte kan skapa detta själva. Att man har en bra dialog hela tiden. Som ordförande ska du inte tveka att lyfta upp och bekräfta styrelsemedlemmarnas fantastiska arbete men också våga och kunna motivera om du tycker annorlunda.

  3. Att alla gör det man är bra på. Styrkan är att vi är olika.

  4. Det är ofta starka viljor i en styrelse (om man har tur). Det krävs att man orkar nöta med varandra och det gör man om man har ömsesidig respekt.

  5. Glädje, att man har roligt tillsammans och att alla får gehör för sina idéer.

Flera stora lokala insatser

I samband med årets kickoff för förtroendevalda uppmärksammades följande insatser.

Årets Superstar: RosMarie Lundqvist, Företagarna Nora.
”Årets Superstar är en sann och stolt ambassadör för Företagarna. Med ett stort engagemang, hjärtat på rätt ställe och en positiv attityd jobbar hon stenhårt för att förbättra företagsklimatet på sin ort. Uthållig som en arbetshäst har hon lagt mycket möda och kraft på Företagarna, som tagit täten i den förändringsresa som kommunen behöver göra för att förbättra sitt näringslivsklimat.”

Årets medlemsvärvare: Ylvali Gerling, Företagarna Hudiksvall.
”Årets Värvare missar aldrig ett tillfälle att lyfta fördelarna med ett medlemskap i Företagarna. Hon visar med stolthet att Företagarna är en relevant organisation för alla företagare. Föreningen hon representerar har under kort tid haft en imponerande ökning i såväl antal medlemmar som engagemang. Årets värvare är ett föredöme!”

Årets påverkare: Belinda Bagger, Företagarna Bjuv.
”Årets Påverkare har kämpat länge i motvind. Med ett otroligt engagemang och vilja av stål har hon fört upp småföretagarfrågor på kommunens agenda. Hon har lyckats lägga grunden för ett gott samarbete med kommunen och är stjärnan bakom bildandet av ett nytt näringslivsråd. Tack vare vinnaren är Företagarna en självklar påverkare bland politiker och kommuntjänstepersoner på orten.”

Årets event: Mötionera, Företagarna Gotland.
”Årets Event är genialiskt i all sin enkelhet. I en härlig kombination av nätverkande, politik och hälsa har konceptet spridit sig över stora delar av landet och rönt uppmärksamhet i både press och sociala medier. Ett event som snart är en klassiker i varje företagarförening.”

Årets valberedning: Ola Engman, Martin Askne och Agnetha Påhlin, Företagarna Hudiksvall.
”Årets Valberedning har genom ett exemplariskt förarbete lyckats vända en förening på sparlåga till en av landets mest blomstrande! De har på ett självklart sätt, genom sina nätverk, hittat drivkraften hos var och en som de ville engagera i sin styrelse. Deras arbete är vida omtalat och har inspirerat hela Företagarna. De har tagit sig an uppgiften professionellt, nyfiket, modigt och utifrån medlemmarnas behov. Dessutom har de haft roligt på vägen!”

 

Fler nyheter från Företagarna