När är halva egna kapitalet förbrukat och vad ska man göra då?
I Företagarna LIVE från 4/9 2020: LIVE: Bokföra krisstöden + Det här behöver företagen nu, som leds av Företagarnas vd Günther Mårder, svarar Monika Lindberg från Grant Thornton på vanliga frågor kring bokföring av krisstöden.
Bland annat besvaras frågan: När är halva egna kapitalet förbrukat och vad ska man göra då? Se hennes svar i klippet ovan eller läs nedan!
– När det egna kapitalet understiger 50 procent så ska man titta på det som är bundet kapital, aktiekapitalet, och titta på vad det finns för balanserade vinstmedel, vad har man jobbat upp i bolagen under åren. Sen får man ta hänsyn till om man gjort buffertar i form av periodiseringsfonder.
Under 25 000 kronor = illa
– Här gör man en beräkning och tittar på hur det ser ut. Har jag ett eget kapital som, om man till exempel har 50 000 kronor i aktiekapital, understiger det 25 000 kronor så är det illa och då måste man upprätta en kontrollbalansräkning.
– Det många företagare glömmer bort är att det finns ett annat läge för kontrollbalansräkning och det är när man inte kan betala sina skulder, när man kommer på obestånd. Då är man också i ett läge där man måste upprätta en kontrollbalansräkning för att se om bolaget kan återhämta sig och vara livskraftigt framöver. Annars måste man lämna över till en rekonstruktion eller konkurs.
Vad händer om man inte lämnar över till rekonstruktion eller konkurs i detta läge?
– Då blir man, som styrelsemedlem eller ägare, personligt ansvarig för företagets skulder.
Så kronofogden kan då komma hem till dig privat och utmäta tillgångar för att betala företagets skulder?
– Absolut! Är man flera personer i styrelsen så finns det ingen solidaritet mellan styrelsemedlemmarna. Blir det så illa att man blir personligt ansvarig så har Skatteverket rätt att gå på den som har bäst möjlighet att betala skulderna.